ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το CNN ξέρει γιατί πεθαίνουν και αγνοούνται φέτος οι τουρίστες στα ελληνικά νησιά

Sean Gallup/Getty Images

Το CNN πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις εξαφανίσεις των τουριστών στην Ελλάδα. Και το τεκμηριώνει ρωτώντας επιστήμονες αν η υπερβολική ζέστη είναι ο λόγος που οι τουρίστες αγνοούνται και βρίσκονται νεκροί στα νησιά.

 

 

 

Ο Michael Mosley, γιατρός, τηλεοπτικός παρουσιαστής του BBC και ένας από τους περισσότερους από 32,7 εκατ. τουρίστες που ήρθαν/ θα έρθουν στην Ελλάδα το 2024. Βρέθηκε νεκρός στη Σύμη.Το τελευταίο 20ήμερο 5 τουρίστες εντοπίστηκαν νεκροί ενώ 3 ακόμα αγνοούνται.  Οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν ρεπορτάζ υπογραμμίζοντας ότι καταγράφονται απώλειες τουριστών στα ελληνικά νησιά εν μέσω καύσωνα.

Στις 5 Ιουνίου, νεκρός εντοπίστηκε ένας 67χρονος Ολλανδός τουρίστας  μέσα από το φαράγγι των Μύλων στο Ρέθυμνο. Στις 11 Ιουνίου ο Eric Calibet, Αμερικανός συνταξιούχος αστυνομικός  δηλώθηκε αγνοούμενος καθώς χάθηκαν τα ίχνη του μετά από πεζοπορία που έκανε στο νησί. Την ίδια μέρα, δηλώθηκε αγνοούμενος 55χρονος Αμερικάνος που έκανε διακοπές στην Κέρκυρα (στο Μαθράκι). Εντοπίστηκε νεκρός. Νεκρός βρέθηκε στις 14 Ιουνίου κι ένας 80χρονος τουρίστας από το Βέλγιο, στο δρόμο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς, στο Λασίθι της Κρήτης.

14 Ιουνίου συναγερμός σήμανε και στη Σίκινο με τις αρχές να ξεκινούν έρευνες για των εντοπισμό 2 γυναικών ηλικίας 73 και 64 ετών αντίστοιχα. Οι Γαλλίδες ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί. Στις 10 Ιουνίου αγνοούμενος δηλώθηκε ένας 74χρονος τουρίστας στην Σάμο, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός μετά από 6 μέρες. Αρκετοί τουρίστες έρχονται στα ελληνικά νησιά για πεζοπορία, αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες και- κυρίως- αγνοώντας τις δυνάμεις τους. 

Και το CNN, όπως όλα τα διεθνή ΜΜΕ ενημερώνουν τους τουρίστες για τις οδηγίες προφύλαξης εν μέσω καύσωνα και ζητούν τη λήψη μέτρων για τα μονοπάτια πεζοπορίας. Και κάνουν λόγο για τα προειδοποιητικά σημάδια από τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης (και της κλιματικής αλλαγής με τις τρομερά υψηλές θερμοκρασίες) στο σώμα. Ο εγκέφαλός μας σε συνθήκες καύσωνα παθαίνει σύγχυση. Επηρεάζεται η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η αντιληπτική ικανότητα για την επικινδυνότητα μιας πεζοπορίας πχ. Ο εγκέφαλός μας είναι ο κύριος διακόπτης για το σώμα.

Ο εγκέφαλός μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Ο υποθάλαμος λειτουργεί ως θερμοστάτης. Και πρέπει να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος στους 37 βαθμούς Κελσίου. Όταν κάνει ζέστη, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες (το σώμα σου έχει κατά μέσο όρο 2,6 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες) και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία για να δροσίσει το σώμα. Ο εγκέφαλος όμως λειτουργεί καλά σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Εγώ, ως Ελληνίδα, ξέρω ότι τις ημέρες με καύσωνα, το σώμα μου λειτουργεί με βραδύτητα. Οι τουρίστες όμως δεν είναι εξοικειωμένοι με την καλοκαιρινή ζωή στη Μεσόγειο.

Τι πρέπει να μάθουν οι τουρίστες; 

O Guardian γράφει ότι οι τουρίστες στην Ελλάδα είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους του καύσωνα. Όταν το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς Κελσίου τα υγρά στο σώμα μας μειώνονται. Μειώνεται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Κι αυτό έχει αντίκτυπο. Δεν σκεφτόμαστε καθαρά. Παίρνουμε παρορμητικές αποφάσεις. Δεν ξέρω Έλληνίδα/Έλληνα που με συνθήκες καύσωνα θα έβγαινε για 4ωρη πεζοπορία στα Κατάπολα. Ξέρουν ότι θα πάθουν ηλίαση. Κι ότι μια λάθος απόφαση μπορεί να τους στοιχίσει τη ζωή.

Μήπως οι τουρίστες είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη; 

Αν είναι άνω των 65, σίγουρα. Δεν θερμορυθμίζεται το σώμα τους εύκολα. Όπως και τα μικρά παιδιά και οι έγκυες. Η επαρκής κατανάλωση νερού εξασφαλίζει σταθερό ρυθμό εφίδρωσης αλλά και αιμάτωσης των μυϊκών ομάδων. Έτσι, ο οργανισμός θερμορυθμίζεται μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα και μεταφέρονται αποτελεσματικά στους μύες το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Οι τουρίστες δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις κλιματικές περιβαλλοντικές πιέσεις άλλων χωρών. 

Ανοσία στις επιπτώσεις της θερμότητας στο σώμα δεν έχει κανείς. Μπορείς όμως να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Μην κυκλοφορείς στον ήλιο τις ημέρες με καύσωνα. Αν έχεις κάτι δροσερό (που να είναι σαν παγοκύστη), βάλ’το στο κεφάλι σου. Να πίνεις συνέχεια νερό και ροφήματα με ηλεκτρολύτες. Να μην πας για 4ωρη πεζοπορία. Όλοι οι αγνοούμενοι και αποβιώσαντες τουρίστες είχαν αποφασίσει να κάνουν πεζοπορία υπό ακατάλληλες συνθήκες.