MOTHERHOOD

4 λόγοι που το παιδί σου συμπεριφέρεται άτακτα

Pexels

Ένα παιδί είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να έχει ξεσπάσματα και να μην είναι τόσο ήσυχο. Παρ’ όλα αύτα, οι μητέρες σαστίζουν αν το παιδί φωνάζει, κλαίει και δεν ακούει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το διαχειριστούν και να αναρωτιούνται κάθε 3 και λίγο τι κάνουν τόσο λάθος.

Πράγματι, η ηλικία από 0-6 χρονών είναι καθοριστική για τη δημιουργία της προσωπικότητας του παιδιού. Καθοριστικός είναι επίσης και ο ρόλος του γονέα, καθώς τότε μπαίνουν οι βάσεις για τον χαρακτήρα, τις σχέσεις και τις συμπεριφορές που θα αναπτύξει ως μεγαλύτερο παιδί, ως έφηβος και στη συνέχεια ως ενήλικας. Είναι από τα πιο δύσκολα χρόνια για τους γονείς, γιατί καλούνται να καλύψουν πολλές ανάγκες του, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται σωματικά και διανοητικά με γρήγορους ρυθμούς. Γι’ αυτό και για την άτακτη συμπεριφορά τους, μπορεί να υπάρχει μία ή παραπάνω ερμηνείες.

4 βασικοί λόγοι που το παιδί σου συμπεριφέρεται άτακτα

4 λόγοι που το παιδί σου συμπεριφέρεται άτακτα Pexels

Αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του

Στο πλαίσιο της διανοητικής ανάπτυξής του, όταν το παιδί είναι περίπου 3 ή 4 ετών και δεν ακούει την οδηγία π.χ να μη φάει γλυκό πριν το μεσημεριανό, οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή του εγκεφάλου του που ασχολείται με τον αυτοέλεγχο, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Όταν βλέπεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να κάνεις υπομονή και να μην σταματήσεις να βάζεις όρια, επειδή είναι απαραίτητα για να νιώθει ένα παιδί ασφάλεια, σταθερότητα και προστασία από τους γονείς και το περιβάλλον του.

Το παιδί διψάει, πεινάει ή είναι κουρασμένο

Τα παιδιά ειδικότερα σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες, δεν έχουν την ικανότητα να εκφράσουν με λόγια αυτό που έχουν ανάγκη, αφού πολλές φορές μάλιστα, δεν γνωρίζουν ούτε τα ίδια τι χρειάζονται. Αν λοιπόν διψάει, πεινάει ή είναι κουρασμένο, θα ξεκινήσει να γκρινιάζει. Άλλωστε, το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους ενήλικες;

Θέλει περισσότερη προσοχή

Όταν ένα παιδί δεν αισθάνεται «ότι ανήκει» κάπου, ξεσπά με αρνητικές συμπεριφορές, επειδή πιστεύει ότι θα του εξασφαλίσουν τη συναισθηματική σύνδεση και τη θετική προσοχή που αποζητά. Για παράδειγμα, θα προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή των γονιών του με κλάματα, μπορεί να τους ενοχλήσει και να τους χτυπήσει. Αυτό που θέλει πραγματικά το παιδί είναι η θετική προσοχή αλλά, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, χρησιμοποιεί αρνητικούς τρόπους.

Το παιδί αποζητά ανεξαρτησία

Αν θέλει να περάσει το δικό του, π.χ. να φορέσει ό,τι θέλει για το σχολείο ή να μην διαβάσει τη στιγμή που πρέπει, τότε κάνει την επανάστασή του και θα πρέπει να μην αντιδράσεις με φωνές. Το μόνο που επιθυμεί να πετύχει με αυτή τη συμπεριφορά – ακόμα και αν είναι λάθος – είναι να μάθει να είναι ανεξάρτητο. Υπομονή.