ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους ξέρουν ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Ladylike.gr

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, τηλεοπτικός παρουσιαστής, 54 ετών, πατέρας και ένας ταλαντούχος άνθρωπος. Αυτά τα γνώριζα πριν την πρώτη μας χειραψία. Με μια απλή αναζήτηση στο Google. Κι ως θεατής των παραστάσεων του (δεν μπορώ να ξεπεράσω τον Πουπουλένιο του, το Festen).  Στα καλά νέα, χρειάστηκαν λιγότερο από 60 λεπτά για να καταρρίψω τα τετριμμένα κλισέ που είχα στο μυαλό μου για έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Στα ακόμη καλύτερα νέα, διαπίστωσα πώς ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τα έχει βρει με τον εαυτό του. Δεν κουβαλά κανένα κακώς εννοούμενο ψώνιο και δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη μεταχείριση. Είναι ανοιχτός να συζητήσει τα πάντα. Είναι περισσότερο ενημερωμένος από τον μέσο δημοσιογράφο για τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και την κοινωνική κατασκευή της πραγματικότητας. Δεν σνομπάρει την χαλαρή πλευρά της ζωής. Αλλά, προτιμά να βλέπει ντοκιμαντέρ και να διαβάζει ιστορία παρά να λιώνει με σειρές στον καναπέ του σπιτιού του. Είναι απροσποίητα cool. 

Είναι τρομερό να κουβαλάς μια αστική ευγένεια και αυτό να βγαίνει στον τρόπο που δεν δυναμιτίζεις με ένταση μια συζήτηση. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σε κάθε πρόταση του δημιουργεί ένα safe space στο συνομιλητή του. Δεν επιβάλλει απόψεις (εκτός αν είσαι οπαδός της επίπεδης γης και πιστεύεις ότι Νεφελίμ ζουν ανάμεσά μας). Μοιράζεται τη δική του οπτική στον κόσμο. Και σε πείθει ότι οι ιστορίες που επιλέγει να μοιραστεί, να αφηγηθεί είναι αυτές που έχουν ένα ενδιαφέρον.

Όπως συμβαίνει και με τον μονόλογό του, την παράσταση Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν του Philippe Claudel σε σκηνοθεσία του Guy Cassiers, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες. Μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα.  Μέσα από την ιστορία του κυρίου Λιν, ο συγγραφέας μιλάει με διορατικότητα για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.

Καλεσμένος στο You ‘ve Got Male βίντεο του LadyLike, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μας είπε ότι τον αναγνωρίζουν και οι μοναχοί του Αγίου Όρους, ότι δεν περνάει κρίση μέσης ηλικίας, δεν έχει βρει ακόμη χρόνο να επισκεφθεί τον γιο του που σπουδάζει στο Μιλάνο, δεν τον ενοχλεί σχεδόν ποτέ η αναγνωρισιμότητα. Μας αποκάλυψε γιατί έχει χαμηλό δείκτη καχυποψίας και πόσο εμμανής είναι. Δεν του έχει περάσει ποτέ από το μυαλό αν είναι «ωραίος για την ηλικία του», τον ενοχλεί σοβαρά η συντηρητικοποίηση του δυτικού κόσμου και το πόσο viral γίνονται τα πιο ασήμαντα πράγματα. 

Δίδαξε στο γιο του με τον τρόπο ζωής του πώς να φέρεται στις σχέσεις του. Ερωτικές κι επαγγελματικές. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Δεν ξέρουμε πολλοί ότι παίζει σε ταινία με τον Omar Sy, το The Strangers’Case του Brandt Andersen που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale. 

Δεν ξέρουμε ότι χορεύει σε πανηγύρια της Ικαρίας μέχρι το πρώτο φως του ήλιου και ότι κάποτε πήγαινε σε αφτεράδικα. Μας αποκάλυψε όλα τα τρυφερά υποκοριστικά του. Και πόσο χαίρεται όταν ακούει να τον αποκαλούν Κωστάκη τα αγαπημένα του πρόσωπα. Εκείνο που κρατάμε από αυτή τη σύντομη κουβέντα είναι το εξής: Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θέλει οι συνεργάτες του να πηγαίνουν στη δουλειά με χαμόγελο. Και κάνει τα πάντα για να τους δημιουργήσει την επιθυμία να πηγαίνουν χαρούμενοι στη δουλειά. Δεν είναι αυτονόητο. Κι αυτό αξίζει παρατεταμένο χειροκρότημα. 

Info: «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν». Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως». Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου στα ελληνικά. 24/25/26-6 στις 21:00, Πειραιώς 260(Η). Εισιτήρια εδώ.