HACK MY LIFE

Αβοκάντο: Το σημείο που σου «δείχνει» ότι είναι επικίνδυνο να το φας

Pexels

Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία, τα μαλλιά και την επιδερμίδα μας είναι πολλά κι επιβεβαιωμένα. Αλλά δεν θα τα «πάρεις» έτσι εύκολα. Γιατί όπως συμβαίνει με (σχεδόν) όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι συμβαίνει και με το αβοκάντο: Πρέπει να υπάρχει το σωστό το timing.

Αφού, λοιπόν, αγοράσεις το άγουρο αβοκάντο από το super market, θα πρέπει να περιμένεις λίγες μέρες μέχρι να πετύχεις την τέλεια ωρίμανση και να λάβεις έπειτα τα θρεπτικά συστατικά που έχει να σου δώσει. Ο χρόνος που έχεις να το καταναλώσεις, ωστόσο, είναι περιορισμένος. Ακόμα και μια μέρα να το ξεχάσεις στο ψυγείο, αρκεί για να ξεκινήσει να σαπίζει. Αν ξεκινήσει το τάγγισμα, αυξάνονται και οι πιθανότητες να είναι επικίνδυνο για την υγεία σου. Πάει το avocado toast.

Αβοκάντο: Ποιο είναι το σημείο που σου «δείχνει» αν έχει σαπίσει ή όχι;

Πώς θα καταλάβεις, όμως, ότι το αβοκάντο ξεκινάει την αποσύνθεσή του, η οποία δίνει το σήμα να μην το καταναλώσεις; Ένας τρόπος είναι να τσεκάρεις εάν είναι καφέ κάτω από την περιοχή του στελέχους. Έτσι μπορείς να καταλάβεις εύκολα αν το αβοκάντο είναι ώριμο ή σάπιο σύμφωνα με ειδικούς. Αν έχει καφετίσει σημαίνει πως ήρθε η ώρα να το πετάξεις. Κατά του food waste είμαστε, αλλά πάνω απ’ όλα βάζουμε την υγεία μας. Την επόμενη φορά που θα πάρεις αβοκάντο, λοιπόν, φρόντισε να ρυθμίσεις τους χρόνους σου καλύτερα και να ρυθμίσεις ανάλογα το πρόγραμμα διατροφής σου. Υπάρχουν πολλές εύκολες συνταγές με αβοκάντο στον κόσμο του ίντερνετ και των social media.

Πιο συγκεκριμένα, το τάγγισμα μπορεί να οδηγήσει στον «σχηματισμό δυνητικά τοξικών ενώσεων», οι οποίες ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα «μια χημική οσμή και γεύση». «Για να βεβαιωθείς ότι το αβοκάντο είναι στη βέλτιστη φάση ωρίμανσης, το κλειδί είναι να ελέγξεις κάτω από το στέλεχός του», λέει η expert, Dana Velden, και συγγραφέας του Finding Yourself in the Kitchen: Kitchen Meditations and Inspired Recipes from a Mindful Cook.

Αν το στέλεχος απομακρύνεται εύκολα και είναι πράσινο στο κάτω μέρος, τότε είναι σε τέλεια ωρίμανση για να το καταναλώσεις. Πάρε τα μέτρα σου!