MADE IN GREECE

Made in Greece: Μιλήσαμε με τις γυναίκες των ελληνικών brands που ορίζουν τη resortwear μόδα

Η θερινή ραστώνη. Το πορτοκαλοκόκκινο καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα. Η θαλασσινή αύρα και η μυρωδιά της αλμύρας. Το αναζωογονητικό γαλάζιο της πισίνας. Όλα είναι ταυτισμένα με το ελληνικό καλοκαίρι. Από αυτήν την εικόνα για τους λάτρεις της μόδας δεν λείπει ποτέ ένα κομψό resortwear σύνολο. Ένα αέρινο φόρεμα, ένα καφτάνι, ένα όμορφο λινό σετ, είναι μερικά από τα essentials του resort style που έχει ταυτιστεί τόσο έντονα με την ελληνική μόδα. Τα ελληνικά fashion brands έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στο κεφάλαιο του resortwear, σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο, δείχνοντας τον δρόμο με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

Σε αυτό, φυσικά, παίζει ρόλο και ο ισχυρός ρόλος που έχουν τα ελληνικά fashion brands κυρίως στην εγχώρια βιομηχανία της μόδας. Πλέον, είναι αντιληπτή η τεράστια διαφορά στην ελληνική αγορά, σε ό,τι αφορά το γυναικείο ένδυμα και αξεσουάρ. Η εγχώρια μόδα έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να προσφέρει πλέον 2 πολύ βασικά στοιχεία που πρέπει πάντα να μας αφορούν όταν αγοράζουμε ρούχα: ποιότητα και καλό design. Ακόμα κι αν πρόκειται για τα ελληνικά brands που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα, δίνεται πάντα προσοχή στο ρούχο. Το καλό προϊόν που προσφέρουν, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη επιρροή τους από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και το αναντικατάστατο ελληνικό καλοκαίρι, κάνουν κάποια ελληνικά fashion brands να θριαμβεύουν στο κομμάτι της resortwear μόδας.

Η Ancient Kallos, η Levinia Konyalian και η Ergon Mykonos είναι μερικά από αυτά τα ελληνικά fashion brands. Πρόκειται για επιχειρήσεις δημιουργημένες από γυναίκες που η αισθητική τους έχει ταυτιστεί με το resortwear ντύσιμο και που οι δημιουργίες τους ξεχωρίζουν για την ανεπιτήδευτη και ανέμελη φύση τους που χαρακτηρίζει πλέον, το εγχώριο καλοκαιρινό ένδυμα.

Πώς ορίζει η κάθε σχεδιάστρια την έννοια του resortwear; από πού εμπνέονται τις συλλογές τους; Ποια προσωπικότητα τούς επηρεάζει; Αυτά τα 3 σημαντικά ελληνικά fashion brands, μοιράζονται τις σκέψεις τους για τη resortwear μόδα, στο LadyLike.

Για τη Levinia Konyalian η ελληνική resortwear μόδα, δεν θυμίζει καθόλου αυτή του εξωτερικού

«Για μένα η resortwear σημαίνει άνεση, ξεκούραση, διακοπή της ρουτίνας, αλλαγή περιβάλλοντος, ανεπιτήδευτο στιλ, πλούτο σε αισθήσεις, αισθήματα και εμπειρίες».

«Θεωρώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιαστές, ακόμα κι αν δίνουν έμφαση στο resortwear, σχεδιάζουν και αξιόλογες χειμωνιάτικες συλλογές. Ωστόσο, επειδή το ελληνικό καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με το φως, τη θάλασσα, τα νησιά μας και προσελκύει στη χώρα μας πολλούς ξένους επισκέπτες, η δική μας resortwear μόδα ξεχωρίζει. Ταιριάζει περισσότερο στο ελληνικό κλίμα και δεν θυμίζει καθόλου τις συλλογές διεθνών σχεδιαστών».

«Τα τελευταία χρόνια ζώντας μόνιμα στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι η δουλειά μου έχει επικεντρωθεί στο resortwear. Κι αυτό, γιατί οι χειμώνες εδώ δεν κρατούν πολύ, ενώ οι περίοδοι με καλό, ζεστό καιρό έχουν μεγαλώσει. Άλλωστε, στις καλοκαιρινές μου συλλογές δεν έχω κομμάτια που φοριούνται αποκλειστικά και μόνο σε διακοπές ή στην παραλία. Τα περισσότερα, με τα κατάλληλα αξεσουάρ, μπορούν εύκολα να φορεθούν και στην πόλη φέρνοντας όμως τον αέρα και την ανάλαφρη διάθεση του καλοκαιριού».

Levinia Konyalian:

«Ένα μίντι, πλούσιο φόρεμα, ένα δροσερό ελαφρύ, άνετο παντελόνι κι ένα τοπ, όλα από ένα ελαφρύ βαμβακερό ύφασμα, είναι τα απαραίτητα κομμάτια για τη γκαρνταρόμπα του καλοκαιριού».

 

«Όταν σχεδιάζω δεν έχω ποτέ στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη persona ή φιγούρα. Ιδανικά θα ήθελα τα ρούχα που δημιουργώ να αρέσουν και να ταιριάζουν σε κάθε γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας που προσέχει την εμφάνισή της. Έμπνευση για μένα μπορεί να είναι οτιδήποτε: όλων των ειδών οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων, το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά τις καλοκαιρινές μέρες, η τέχνη (κλασική και σύγχρονη), το σκηνικό της πόλης αλλά και της εξοχής. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα με μαγεύει η γαλήνη, η απλότητα και η αρμονία του τοπίου των νησιών μας».

«Τα βασικά χαρακτηριστικά της συλλογής μου είναι χρώμα και καλή ποιότητα στα υφάσματα και τις ραφές. Χρησιμοποιώ υφάσματα από βαμβάκι, γάζα αλλά και δαντέλα, μονοχρωμίες και prints, πιο απλά σχέδια αλλά και κεντητές λεπτομέρειες. Στη φετινή συλλογή μου μπορεί να βρει κανείς αέρινα φορέματα και καφτάνια, άνετες αλλά ιδιαίτερες φούστες, τοπ και πουκάμισα με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, παντελόνια και σορτς».

Για τη Μαριέττα Καρπαθίου του Ergon Mykonos η Jane Birkin είναι η ιδανική εκπρόσωπος της resortwear μόδας

«Το resortwear είναι το ρούχο που φοράς στις διακοπές, στο θέρετρο. Έχει ανάλαφρο χαρακτήρα και αιθέρια σιλουέτα. Τα κομμάτια του είναι συνήθως φτιαγμένα από υφάσματα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει εύκολα, όπως το βαμβάκι. Δεν είναι, όμως, ρούχα λιτά, αντιθέτως είναι επιβλητικά και όμορφα, ακριβώς όπως θα ήθελες να αισθανθείς τις ημέρες της ξεκούρασής σου. Για εμένα, μια εντυπωσιακή resortwear γκαρνταρόμπα σε προδιαθέτει για μοναδικές διακοπές».

«Η ελληνική μόδα έχει ταυτιστεί με το resortwear ντύσιμο. Πόσο αλήθεια είναι αυτό… Ναι, με έχει επηρεάσει αρκετά στη δουλειά μου αυτό το δεδομένο, θετικά πολλές φορές, αλλά με έχει δυσκολέψει εξίσου. Καθώς, στη συνείδηση των περισσοτέρων από κάθε γωνιά του πλανήτη, η Ελλάδα είναι ένας τόπος καλοκαιρινών διακοπών. Στο άκουσμα ενός ελληνικού brand, λοιπόν, ο συνειρμός γίνεται αυτόματα με το resortwear. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στο κοινό μας από την Ελλάδα, δυσκολευόμαστε να τους πείσουμε για κάτι διαφορετικό, καθώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν επεκτείνει το καλοκαίρι. Ως εταιρία έχουμε αρκετές σειρές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως seasonless και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να έχουμε περισσότερη διάρκεια μέσα στις εποχές».

«Τα 3 απόλυτα essentials για μια resortwear γκαρνταρόμπα είναι ένα oversized πουκάμισο, μια κάπα και ένα tennis hat».

Μαριέττα Καρπαθίου:

«Ταυτίζω το resortwear ντύσιμο με την Jane Birkin. Το μοναδικό στιλ της πρεσβεύει την αθωότητα και τη νωχελικότητα που πρέπει να έχουν τα καλοκαίρια μας».

«Στη συλλογή Resortwear 2024 του Ergon Mykonos βλέπετε χρώματα και λάμψεις, αλλά βασικά θα δείτε τον εαυτό σας μέσα σε αυτά. Η φετινή συλλογή έρχεται για να καλύψει όχι μόνο τις resort ανάγκες αλλά και τις καθημερινές ανάγκες χαρίζοντας μια αίσθηση δροσιάς».

Για τις Λαμπρινή και Στέλλα Σταύρου του Ancient Kallos η ελληνική resortwear μόδα είναι ένα μέσο πολιτιστικής ανάδειξης

«Για εμάς το resortwear ντύσιμο είναι ενδύματα και αξεσουάρ που συνδυάζουν άνεση, κομψότητα και πολυτέλεια, που διατηρούν έναν ισχυρό δεσμό με την παραδοσιακή ελληνική κληρονομιά και τον αρχαίο πολιτισμό. Οι συλλογές μας περιλαμβάνουν φυσικά και ανάλαφρα υφάσματα ιδανικά για χαλάρωση τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες- κάτι που επιβάλλεται στην resortwear μόδα διεθνώς».

«Το resortwear στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην εγχώρια μόδα και επηρεάζει τη δουλειά μας σε πολλά επίπεδα, όπως σε αυτό της πολιτιστικής ανάδειξης, της προώθησης της βιωσιμότητας, της ενίσχυσης της τοπικής βιομηχανίας και της προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό».

«Ένα κεντημένο καφτάνι από ελαφρύ λινό είναι ιδανικό για τις θερμές ημέρες. Είναι κατάλληλο για την παραλία αλλά και για ένα δείπνο, καθώς τα κεντήματα προσθέτουν μια διακριτική πολυτέλεια. Ένα μακρύ αέρινο φόρεμα από lightweight silk-cotton ύφασμα σε vibrant απόχρωση που μπορεί να φορεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και σε ένα βραδινό summer party. Ένα crochet σετ από τοπ και φούστα από βαμβάκι, εμπνευσμένο από το παραδοσιακό και διαχρονικό “βελονάκι” που μπορεί να συνδυαστεί και ξεχωριστά για πιο ευέλικτες εμφανίσεις. Αυτά είναι, θεωρούμε, τα απόλυτα essentials για μια resortwear γκαρνταρόμπα».

 

Λαμπρινή & Στέλλα Σταύρου:

«Ταυτίζουμε το resort style με τη Μελίνα Μερκούρη, με την έντονη προσωπικότητά της και τη μοναδική αίσθηση του στιλ που είχε».

«Η Μελίνα Μερκούρη ήταν γνωστή για την αγάπη της προς τις τέχνες, την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό. Οι ενδυματολογικές της επιλογές κατά τη διάρκεια των διακοπών της στα ελληνικά νησιά, όπως στην Ύδρα και στις Σπέτσες, έδειχναν την αγάπη της προς την κομψότητα και το πάθος της για προβολή της χώρας μας στο διεθνές κοινό. Στην Ancient Kallos, οι συλλογές μας αποτελούνται από μοναδικά κομμάτια που συνδυάζουν παράδοση και σύγχρονη μόδα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη διαχρονικότητα και την πολιτισμική αξία που αντιπροσώπευε και η ίδια η Μελίνα στην καριέρα και τη ζωή της».

«Για την καλοκαιρινή συλλογή μας, η Ancient Kallos “βουτά” στις γεωμετρίες, στις αποχρώσεις και στα συναισθήματα που συνθέτουν το θερινό όνειρο και παρουσιάζει τις Pnoes, ένα lineup κομματιών που φέρουν έντονη την αισθαντικότητα. Τη συλλογή απαρτίζουν περίτεχνα κροσέ που γεννούν αναμνήσεις νωχελικών μεσημεριών κάτω από μια κληματαριά, crispy λινά που λάμπουν στις χρυσαφένιες αποχρώσεις του ήλιου, εμβληματικά deck boat style ριγέ και κλασικές αναφορές, όπως οι ακριβείς πιέτες και τα παραδοσιακά κεντήματα, τίθενται στο επίκεντρο μιας σειράς που συντονίζεται στη συχνότητα της feel-good κομψότητας».