ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών

Pexels

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσουμε δροσερές και υγιεινές τροφές που βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν.

Με την ενσωμάτωση των παρακάτω τροφών στη διατροφή σου και την αποφυγή κάποιων ενοχλητικών συστατικών, μπορείς να απολαύσεις το καλοκαίρι χωρίς φούσκωμα και κατακράτηση υγρών.

Αγγούρι

7 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών Pexels

Τα αγγούρια είναι πλούσια σε νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η κερκετίνη που μειώνουν τη φλεγμονή.

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και μειώνει την κατακράτηση υγρών.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα από τα πιο γνωστά φυτικά αντιφλεγμονώδη ένζυμα, που βοηθά στην πέψη και μειώνει το φούσκωμα. Είναι επίσης φυσικό διουρητικό που βοηθά στην αποβολή των υγρών.

Μέντα

Η μέντα είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων και του φουσκώματος.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που προάγουν την υγιή πέψη και μειώνουν τα συμπτώματα του φουσκώματος. Είναι ιδανικό για να ενισχύσει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Μπανάνα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου και μειώνει την κατακράτηση υγρών που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι φυσικό διουρητικό και περιέχει αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του φουσκώματος.

Ποιες τροφές και ποτά να αποφεύγεις για το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών

  • Αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και φούσκωμα. Προσπάθησε λοιπόν να περιορίσεις την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σου.

  • Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχουν.

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου και άλλων πρόσθετων ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κατακράτηση υγρών.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν φούσκωμα και κατακράτηση υγρών

Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα:

  • Στρες:

Το στρες μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να προκαλέσει φούσκωμα.

  • Έλλειψη ύπνου:

Ο κακής ποιότητας ή ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και να οδηγήσει επίσης σε κατακράτηση υγρών.

  • Κακή πέψη:

Η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα.