Θανάσης Ευθυμιάδης: Το (δικαιολογημένο) ξέσπασμα για την υπόθεση Αυγενάκη
- 4 ΙΟΥΛ 2024
Τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα απασχολεί η υπόθεση της βιαιοπραγίας του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου της Αθήνας, επειδή ο πρώτος μπέρδεψε τις πύλες και έχασε την πτήση του. Ο Λευτέρης Αυγενάκης τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα συνεχίσει να είναι βουλευτής. Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ωστόσο έγινε γνωστό τις επόμενες ημέρες, όταν ένα βίντεο που κατέγραψε το περιστατικό έκανε το γύρο του διαδικτύου. Τα social media «πήραν φωτιά», από τα σχόλια των πολιτών. Ανάμεσα σε όσους σχολίασαν το περιστατικό (και μάλλον εύστοχα) ήταν ο Θανάσης Ευθυμιάδης.
Μπορεί ο Θανάσης Ευθυμιάδης να μην σου δίνει εκ πρώτης όψεως την εντύπωση ότι είναι κάποιος που λατρεύει την τεχνολογία, καθώς ειναι ένας άνθρωπος που εκτιμά περισσότερο τη σύνδεση του με τη φύση και την αφαίρεση οποιασδήποτε περιττής ανάγκης από την καθημερινότητα, αλλά στο σχόλιο του για την υπόθεση Αυγενάκη θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε αυτήν και διόλου άδικα.
Ο ηθοποιός και συγγραφέας διατηρεί έναν ιδιαίτερα ενεργό λογαριασμό στο Instagram μέσω του οποίου μοιράζεται συχνά κομμάτια από τη φιλοσοφία της ζωής του. Αυτή τη φορά μοιράστηκε μέσα από ένα Instagram Story του το δικό του σχόλιο για την υπόθεση της βιαιοπραγίας του Λευτέρη Αυγενάκη κατά του υπαλλήλου του αεροδρομίου.
«Τέτοιες στιγμές, ευγνωμονώ την τεχνολογία γιατί για όλους εμάς που ζήσαμε την Ελλάδα όταν δεν υπήρχαν κάμερες στους δημόσιους χώρους, ελπίζω να περνάει απ’ το μυαλό μας ότι τότε στις ειδήσεις θα ακούγαμε: Συνελλήφθη ο υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, που επιτέθηκε αναίτια σε γνωστό υπουργό», σχολίασε ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να μην ακούγαμε και τίποτα στις ειδήσεις. Εξάλλου πέρασαν μέρες μέχρι να υπάρξει αντίδραση στο περιστατικό που προφανώς θα είχε καταγραφεί από κάμερες, μιας κι έγινε στον χώρο του αεροδρομίου.
Ο Θανάσης Ευθυμιάδης μέσα σε λίγες προτάσεις φανέρωσε τον προβληματισμό των περισσότερων από εμάς. Αν κάτι δεν καταγράφεται μπορεί να είναι σαν να μην έχει γίνει. Μπορεί τα ΜΜΕ να το αντιμετωπίσουν σαν να μην έχει γίνει. Σίγουρα η πολιτική θα το αντιμετωπίσει σαν να μην έχει γίνει.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών άλλωστε, τόσο προς τα ΜΜΕ όσο και προς τη Βουλή ή τις κυβερνήσεις, δεν είναι υψηλή στην Ελλάδα. Το 2023 σε έρευνα του Reuters, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ 46 χωρών σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα ΜΜΕ. Η απουσία εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΜΜΕ ακολουθεί μία πολυετή διαδρομή, όμως η πτώση του 2023, κατά 8 μονάδες(από 27%-19%) είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
Το 2024 επίσης η ετήσια έρευνα της Public Issue για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς έδειξε ότι η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%). Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Αυτή η αίσθηση της έλλειψης εμπιστοσύνης είναι που οδηγεί στην ευγνωμοσύνη για την τεχνολογία που εκφράζει ο Θανάσης Ευθυμιάδης, μάλλον μοιραία.
Παρά τα καλά της τεχνολογίας βέβαια, ο Θανάσης Ευθυμίαδης δεν παραλείπει να αναφέρεται και στα αρνητικά της, αυτά που επηρεάζουν τις σχέσεις και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων. Ο ίδιος μιλώντας στο LadyLike το 2022 είχε απαντήσει ότι οι οθόνες και τα κινητά τηλέφωνα είναι αυτά που πρωτίστως εμποδίζουν τον άνθρωπο να έρθει κοντά με τον εαυτό του στη σύγχρονη εποχή.
«Να βρει χρόνο να μείνει μακριά από τις οθόνες, ειδικά από τα κινητά τηλέφωνα. Το πρώτο είναι να πάει κάπου κοντά στη φύση και να κάτσει κάπου και να αρχίσει να αναπνέει», συμβούλευε ο Θανάσης Ευθυμιάδης. «Η αναπνοή είναι το πρώτο δώρο που λαμβάνεις όταν έρχεσαι σε αυτή τη ζωή και την ξεχνάς μετά τελείως», πρόσθετε ο ηθοποιός εξηγώντας πώς μία άσκηση αναπνοής μπορεί να βοηθήσεις σε μία καθημερινότητα συνειδητή και σε επαφή με το μέσα μας.