ΕΥΕΞΙΑ

Γιατί οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο ξυπνούν στις 5:00 το πρωί; Για καλύτερο σεξ είναι μια απάντηση

Marc Piasecki/Getty Images

5:00 το πρωί ξυπνάς. Και μέχρι τις 9:00 το βραδάκι έχεις ολοκληρώσει τη μέρα σου. Και έτσι θα έχεις πλούτο, αφθονία, επιτυχία κι ότι άλλο λέει η Κατερίνα Σαλάκα και κάθε coach εκεί έξω. Δεν έχω αποτρελαθεί.

Ο Καναδός Robin Sharma γράφει τα πιο διάσημα best seller αυτοβελτίωσης. Η πιο γνωστή συμβουλή αυτοβελτίωσης που δίνει; Να ξυπνάμε στις 5:00 τα ξημερώματα γιατί έτσι λέει ότι ξεκινούν το πρωινό τους οι σπουδαίες μεγαλοφυΐες, οι τιτάνες των επιχειρήσεων και οι σοφότεροι άνθρωποι του κόσμου, για να παράγουν εκπληκτικά επιτεύγματα. Έχει γράψει το βιβλίο που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, Το κλαμπ των 5:00 π.μ.

Ξυπνητήρι στις 4:30 

5:00

Το κάνει χρόνια η Michelle Obama. Και πηγαίνει για προπόνηση παρέα με τον Barack Obama. Το κάνει η momager Kris Jenner, στις 5:00 έχει ήδη πιει καφέ και πάρει πρωινό και μέχρι τις 5:30 έχει διαβάσει τα email της. Κάνει την προπόνησή της και τη ρουτίνα ομορφιάς της και στις 9:30 έχει ήδη κάνει το self care της και ξεκινάει να δουλεύει σκληρά. Ξέρεις ποιές άλλες βασίλισσες της ευεξίας ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα; Η Jennifer Aniston και η Gwyneth Paltrow (αυτή έχει και δική της meditation πολυθρόνα). Και ο Richard Branson (αυτός που έχει και ιδιωτικό νησί στην Καραϊβική).  

Το διάσημο κλαμπ των 5:00 

Ο Robin Sharma μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι στις 4:45 τα ξημερώματα ξυπνάει αμέσως, κάνει 20 λεπτά έντονη σωματική άσκηση, 20 λεπτά «στοχασμού», όπως προσευχή, διαλογισμό ή σημειώσεις στο ημερολόγιο (gratitude journals) ακολουθούμενα από 20 λεπτά «ανάπτυξης», κατά τη διάρκεια των οποίων ακούει ένα podcast ή ένα ηχητικό βιβλίο.  Αυτή η μαγική ώρα μοναξιάς, περισυλλογής και ιδρώτα επιτρέπει σε κάποιον να επικεντρωθεί στους στόχους του.

Μια συμβουλή: μην πατήσεις ποτέ το snooze. Τι θα αλλάξει στη ζωή σου αν ξυπνήσεις στις 5:00 το πρωί; Θα έχεις όρεξη για δουλειά, καλύτερη σεξουαλική ζωή, θα μπορείς να απολαμβάνεις περισσότερα πράγματα χωρίς να νιώθεις την πίεση του χρόνου. Γράφεις κάθε μέρα τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου και μπορείς να τις φέρεις εις πέρας χωρίς άγχος. Η ζωή μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις που αν δεν τις βάλεις σε ένα πλαίσιο είναι ικανές να σε συντρίψουν ψυχολογικά. Να σου φανούν βουνό. 

Αν ξυπνάς στις 5:00, στο τέλος της ημέρας έχεις ένα αίσθημα ικανοποίησης, κατάφερες να γεμίσεις ουσιαστικά τη μέρα σου οπότε αν αράξεις για λίγο στον καναπέ με το Netflix δεν θα νιώθεις ούτε FOMO ούτε αποτυχημένος. Δεν θα έχεις αυτό το αίσθημα αυτολύπησης ή ενοχής ότι πέρασε άλλη μια μέρα που δεν βρήκες χρόνο να πας γυμναστήριο, να κάνεις μια μάσκα ομορφιάς, να πας σινεμά ή να δεις ένα φίλο σου.

Με το πρωινό ξύπνημα στις 5:00 θα έχεις χρόνο να στείλεις μηνύματα το πρωί στους φίλους σου για να κάνετε catch up ή να πλανάρετε κάτι (να κάνετε και χαιρετισμούς στον ήλιο). Θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση γιατί σιγά σιγά θα έχεις ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής σου και θα μπορείς να κάνεις μια λίστα με 10 πράγματα που έκανες σήμερα (και κάθε μέρα, πχ πήγα ένα 30λεπτο περπάτημα με το σκύλο μου). Θα νιώθεις ήρεμη αν καταφέρεις μετά από λίγες εβδομάδες να γίνει η ρουτίνα σου. 

Είναι παράλογο να ξυπνάς στις 5:00;

Όχι και τόσο. Αν αναλογιστείς ότι μπορείς να αποκτήσεις 1 ή 2 ώρες για σένα. Να γυμναστείς, να φροντίσεις τη διατροφή σου ή να ακούσεις ένα podcast όσο πίνεις τον καφέ σου. Ποιος δεν θέλει να έχει μεγαλύτερη ενέργεια και να γίνει πιο παραγωγικός; Γιατί να περιμένεις το βράδυ να χαλαρώσεις στον καναπέ με πατατάκια μπροστά από την τηλεόραση; Και να γκρινιάζεις ότι νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και αγχωμένη επειδή δεν βρίσκεις χρόνο για σένα; Ξέρεις ποιοι άλλοι το κάνουν;  Οι tech bros, ο Mark Zuckerberg, ο Tim Cook και ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey. Μέχρι και η Kate Moss έχει υιοθετήσει αυτό το lifestyle (πλέον) και έχει λανσάρει το Cosmoss, το δικό της wellness brand. 

Το κάνουν ήδη οι TikTokers που θέλουν να σε πείσουν ότι οι ζωές τους είναι καλύτερες από τις δικές σου, ψάξε το #5amClub. Που βάζουν κουρκουμά στον latte τους. «Είσαι δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση».