ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι μπουνιές που «έγιναν» σκάλες, στην Κρήτη «βαφτίστηκαν» τροχαίο

Pexels

Μετά τις σκάλες που μας σπρώχνουν να πέσουμε, τώρα τα αυτοκίνητα μάς κυνηγούν να μας χτυπήσουν. Ευτυχώς, για όλες μας, υπάρχουν κάποιοι γιατροί που κοιτάζουν πιο προσεκτικά τα τραύματά μας, βλέπουν τον τρόμο μας, διαβάζουν πίσω από τις δηλώσεις μας κι από αυτές των συνοδών μας. Αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αντικείμενα αυτά που προκάλεσαν τα τραύματά μας, βλέπουν τα χέρια πάνω μας. Μετά την υπόθεση Λύτρα κι αυτό το «έπεσε από τις σκάλες» που ήταν η δικαιολογία που προέβαλλε για τα τραύματα της συζύγου του μετά τον ξυλοδαρμό της, στην Κρήτη ένα ζευγάρι βρέθηκε στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και μίλησε για τροχαίο στο οποίο ενεπλάκησαν τα 2 μέλη του. Η αλήθεια ήταν άλλη. Όπως στην περίπτωση της σκάλας, έτσι και στο τροχαίο, ο γιατρός ήταν που ανέλαβε να δει πίσω από τα χτυπήματα.

Μία 26χρονη γυναίκα και ο 20χρονος σύντροφός της κάλεσαν το ΕΚΑΒ, λέγοντας ότι έχουν εμπλακεί σε τροχαίο στα Μάλια της Κρήτης. Σύμφωνα με το neakriti ο ορθοπεδικός που εξέτασε τη γυναίκα η οποία έφερε κακώσεις στο πρόσωπο, κατάλαβε ότι τα χτυπήματα είχαν προέλθει από ξυλοδαρμό. Ο ορθοπεδικός, έβγαλε όλους έξω από το θάλαμο όπου εξέταζε την 26χρονη και με τις ερωτήσεις του, έμαθε ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς η γυναίκα να κατονομάσει τον σύντροφό του.

Το cretalive αναφέρει ότι οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα τραύματα δεν θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από τροχαίο και στο δεξί χέρι του συντρόφου της, είδαν έντονα κόκκινο σημείο. Ενημέρωσαν την αστυνομία και έστειλαν τη γυναίκα στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο για ιατροδικαστική εκτίμηση. Ο 20χρονος φέρεται να παραδέχτηκε στην προανάκριση ότι τη χτύπησε. Η 26χρονη σύμφωνα με πληροφορίες είχε δεχτεί γροθιά στο πρόσωπο.

Οι γιατροί δεν κάνουν κάποιον ηρωισμό, όσο ήρωες κι αν φαίνονται στα μάτια μας. Οι γιατροί κάνουν το αυτονόητο. Εξετάζουν, βλέπουν και δρουν. Δεν έχουν ανάγκη να καλύψουν κανέναν, δεν προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια όπως η γειτονιά, δεν νιώθουν ανήμποροι μπροστά στο να μη μπλέξουν. Νιώθουν υποχρεωμένοι να ασκήσουν την επιστήμη τους, να βγάλουν ορθά συμπεράσματα για τα τραύματα που τους παρουσιάζονται, να προστατεύσουν τη ζωή των ασθενών τους.

Οι γιατροί παίρνουν αυτόν τον όρκο του Ιπποκράτη, που αναφέρεται στην ηθική διάσταση της άσκησης της ιατρικής. Και μακάρι όλοι να ορκιζόμασταν κάπου, σε κάποια τιμή και συνείδηση να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον δίπλα μας.

Για κάθε γυναίκα που όπως η 26χρονη εκεί που διασκεδάζει, επειδή εμφανίζεται ο πρώην της στο μαγαζί, καλείται να δεχτεί τη μπουνιά του συντρόφου της (έτσι λέγεται ότι συνέβη στα Μάλια της Κρήτης). Για κάθε γυναίκα που καλείται να απολογηθεί επειδή κάποιος ανδρισμός προσβλήθηκε. Για κάθε γυναίκα που της στερούν με μπουνιές την αξιοπρέπειά της, το αίσθημα ασφάλειάς της, την αυτοδιάθεσή της. Για κάθε γυναίκα που με τη δύναμη των χεριών τους κάποιοι τις μετατρέπουν σε αντικείμενα.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βία από νυν ή πρώην συντρόφους, δεν το λέμε έτσι αυθαίρετα, τα στατιστικά το λένε. Κι αυτές οι ίδιες γυναίκες καλούνται μετά από τους συντρόφους τους που βιαιοπράγησαν, να τους καλύψουν, είτε από φόβο, είτε από λαθεμένα εσωτερικευμένη αίσθηση ενοχής και ντροπής γι’ αυτό που τους συνέβη. Καλούνται να «βαφτίσουν» τις γροθιές τους σκάλες ή τροχαία.

Ευτυχώς κάτι φαίνεται να αρχίζει να αλλάζει από την ιατρική κοινότητα, που δεν αρκείται σε δικαιολογίες. Οι γιατροί βλέπουν πίσω από τις λέξεις, στο σώμα και τα σημάδια του. Και τιμούν αυτό το σώμα με κάθε κόστος. Τους ευχαριστούμε.

Ο 20χρονος καθ’ ομολογία δράστης αναμένεται να βρεθεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία.