ROLE MODELS

Yaroslava Mahuchikh: Η πρώτη γυναίκα που πήδηξε 2.10 μέτρα είναι η νέα «βασίλισσα των αιθέρων»

AP Photo/Andrew Medichini

Η 22χρονη Ουκρανή Yaroslava Mahuchikh «πετάει». Μάλλον, κυριολεκτικά, είναι η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που σπάει το ρεκόρ της Stefka Kostadinova μετά από σχεδόν 37 χρόνια και η πρώτη γυναίκα που έχει πηδήξει 2.10 μέτρα. Στο Diamond League του Παρισιού απέδειξε ότι πρέπει να μάθουμε να προφέρουμε σωστά το όνομά της. Είναι η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ. Ήρθε στο Παρίσι για τα μετάλλια. Και για να κάνει παγκόσμια ρεκόρ. 

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος Yaroslava Mahuchikh και η δρομέας Faith Kipyegon σημείωσαν και οι 2 παγκόσμια ρεκόρ στη συνάντηση στίβου Diamond League στο Παρίσι. Η 2η στα 1500 μέτρα με χρόνο 3:49.04 (3 λεπτά και 49,04 δευτερόλεπτα).  

Ποια είναι η νέα βασίλισσα των αιθέρων; 

Η Yaroslava Mahuchikh ξεκίνησε τον στίβο στα 13 της. Στα 15 ξεκίνησε να συλλέγει χρυσά μετάλλια. Έκανε άλμα 1,92 μέτρα και ανεπίσημο παγκόσμιο ρεκόρ για 15χρονη στο  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U18 της IAAF 2017. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κέρδισε το αγώνισμα του άλματος εις ύψος στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στο Győr με απόσταση 1,89 μ.

Yaroslava Mahuchikh Aurelien Meunier/Getty Images

Τον Ιανουάριο του 2020, η Yaroslava Mahuchikh πήδηξε 2,01 μέτρα στο Lviv, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ U20 κλειστού στίβου, το οποίο έσπασε ξανά λίγες μέρες αργότερα όταν πήδηξε πάνω από 2,02 μέτρα στην Karlsruhe. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Yaroslava Mahuchikh πήδηξε 2,06 μ. στην Banská Bystrica κι έκανε τότε εθνικό ρεκόρ Ουκρανίας.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η Yaroslava Mahuchikh κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Τον Μάρτιο του 2022, λίγες μέρες μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Yaroslava Mahuchikh κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι . 

Η πρωταθλήτρια που δίνει ελπίδα στους Ουκρανούς

Χρειάστηκε να κάνει ένα τριήμερο ταξίδι 2000 χλμ με αυτοκίνητο από την Ουκρανία στη Σερβία για να αγωνιστεί. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Γερμανία για να προπονείται, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα της. Κέρδιζε τα Diamond League το ένα μετά το άλλο. Η Yaroslava Mahuchikh στέφθηκε νικήτρια σε 5 από τους 7 αγώνες άλματος εις ύψος του Diamond League το 2022.

Γιατί είναι το φαβορί για μετάλλιο; 

Τον Μάρτιο του 2023, η Yaroslava Mahuchikh κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Τον Ιούνιο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες . Τον επόμενο μήνα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τον Μάρτιο του 2024, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Τον Ιούνιο, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη. Είναι δις πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και θα τη δούμε με τη σημαία της Ουκρανίας στο βάθρο των νικητριών των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, είναι το πιο εύκολο στοίχημα.