ΠΡΟΣΩΠΟ

3 skincare συστατικά που κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα με ακμή

Unsplash

Πλέον γνωρίζεις. Τουλάχιστον, αν διαβάζεις αυτή τη στήλη χρόνια τώρα- είμαι σίγουρη πως γνωρίζεις. Γνωρίζεις πως κανένα γιατροσόφι της γιαγιάς δεν θα σε «σώσει» από την ακμή, πως καμία επιδερμίδα δεν είναι αψεγάδιαστη, πως το real skin δεν έχει καμία σχέση με τις φωτός και τα φίλτρα του Instagram, πως στον κόσμο της ομορφιάς πλέον υπάρχουν αρκετά skincare συστατικά, που μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι σου σε κάθε ανάγκη της επιδερμίδας σου.

Κι αν δεν γνωρίζεις ποια είναι τα συγκεκριμένα skincare συστατικά που προλαμβάνουν ή συμβάλλουν στη μείωση της ακμής, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

3 συστατικά που έχουν αποτελεσματική δράση της ακμής

Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην απολέπιση και την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Eίναι ίσως το πιο γνωστό και αποτελεσματικό συστατικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακμής, της λιπαρότητας, της φλεγμονής, αλλά και τη βελτίωση της όψης των πόρων. Αν έχεις λιπαρό/μικτό τύπο δέρματος, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς το συγκεκριμένο συστατικό. Ενδεχομένως, να έχεις ήδη δοκιμάσει μερικά skincare προϊόντα στον καθαρισμό ή στην περιποίηση της επιδερμίδας σου που το περιέχουν (gels, toners, lotions, serums, peelings κλπ). Τα αποτελέσματα; Πιο απαλό, πιο λαμπερό δέρμα, καθαρότεροι πόροι και λιγότερα σπυράκια με την πάροδο του χρόνου.

Νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους έχουν ακμή, λιπαρή και ευαίσθητη επιδερμίδα. Πρόκειται για ένα multi task συστατικό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αφήνει την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή. Αναστέλλει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, καθαρίζει τους πόρους και ελαχιστοποιεί την ανεπιθύμητη γυαλάδα, τη λιπαρότητα και την ερυθρότητα και γι’ αυτό ενδείκνυται για λιπαρές/ ακνεϊκές επιδερμίδες (ροδόχρου ακμή, έκζεμα). Παράλληλα, βοηθά στη βελτίωση της φυσικής παραγωγής κεραμιδίων του δέρματος.

Ρετινόλη

Παραγωγό της βιταμίνης Α, η ρετινόλη εκτός από αποτελεσματική αντιγήρανση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ήπιας ακμής. Πώς; Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος, στην επιτάχυνση της ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, στη διέγερση παραγωγής κολλαγόνου, αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα των πόρων, αφήνοντάς την πιο καθαρή και λαμπερή.

Extra Tips:

  • Δώσε προσοχή στους συνδυασμούς διαφορετικών δραστικών συστατικών στην ίδια ρουτίνα περιποίησης, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς. Για παράδειγμα, απόφυγε να συνδυάζεις το σαλικυλικό οξύ με άλλα απολεπιστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη.
  • Μην ξεχνάς την ενυδάτωση! Ακόμα κι αν το δέρμα σου είναι λιπαρό, εξακολουθεί να χρειάζεται μια δόση ενυδάτωσης για να διατηρηθεί η επιδερμίδα σφριγηλή και ελαστική. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια εξαιρετική επιλογή μιας και ως μη φαγεσωρογόνο, δεν φράζει τους πόρους.
  • Μην ξεχνάς πως η ακμή είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Επομένως, ο δερματολόγος είναι ο πιο κατάλληλος για να σε συμβουλεύσει και να σου υποδείξει μία πιο συγκεκριμένη ρουτίνα ομορφιάς με εξειδικευμένα προϊόντα.