ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μηλόξιδο: 5 οφέλη που χαρίζει στην υγεία και τη διαχείριση βάρους

iStock

Το μηλόξιδο είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς και για τη διαχείριση του βάρους.

Το μηλόξιδο, διεθνώς γνωστό ως apple cider vinegar, είναι το ξίδι που παράγεται από τον χυμό μήλου, έπειτα από ζύμωση των σακχάρων του με τη βοήθεια μικροοργανισμών και συγκεκριμένα βακτηρίων. Βασικό συστατικό του τελικού προϊόντος αποτελεί το οξικό οξύ (acetic acid), στο οποίο οφείλεται και η χαρακτηριστική-έντονη οσμή και γεύση του. Πέρα από το οξικό οξύ, όμως, περιέχει και άλλα οξέα (π.χ. μηλικό), καθώς και προβιοτικά, ένζυμα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Στα πιο σημαντικά συστατικά του μηλόξιδου συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2, και Β6, καθώς και βιταμίνη C. Επίσης, είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του σώματος.

Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Το μηλόξιδο έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μετά από γεύματα. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Το μηλόξιδο βελτιώνει την πέψη

Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, καθώς περιέχει ένζυμα που διευκολύνουν τη διάσπαση των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Η κατανάλωση μηλόξιδου μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σου, βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους, κάνοντάς το έναν πολύτιμο σύμμαχο σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Το μηλόξιδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Το μηλόξιδο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην πρόληψη λοιμώξεων. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην απολύμανση και την καθαριότητα των τροφίμων.

Μειώνει την όρεξη

Αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για αδυνάτισμα, το μηλόξιδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης. Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας πριν από τα γεύματα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο πλήρης, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση περιττών θερμίδων. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως σε συνδυασμό με ισορροπημένη δίαιτα και καθημερινή φυσική δραστηριότητα, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και λίπους.

Τρόποι ενσωμάτωσης στη διατροφή

Το μηλόξιδο μπορεί να καταναλωθεί εύκολα και ευχάριστα με τη μορφή dressing, σε μαρινάδες, σάλτσες αλλά και σαν υλικό σε smoothies.

  • Σαλάτες: Πρόσθεσε μηλόξιδο στις σαλάτες σου ως ντρέσινγκ.
  • Νερό με μηλόξιδο: Ανακάτεψε μια κουταλιά σε ένα ποτήρι νερό και πιες το πριν από τα γεύματα.
  • Μαρινάδες: Χρησιμοποιήσέ το ως βάση για μαρινάδες κρέατος ή λαχανικών.
  • Σάλτσες: Προσθέστε το σε σάλτσες για μια πιο όξινη γεύση.