ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Ο σύζυγος της Alice Munro κακοποιούσε σεξουαλικά την 9χρονη κόρη της. Η νομπελίστρια το έμαθε κι έμεινε μαζί του

Julien Behal - PA Images/PA Images via Getty Images

Έχεις βιβλία της Alice Munro στο σπίτι σου; Το Ακριβή μου ζωή, το Πάρα πολλή ευτυχία. Υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου, τα έχω διαβάσει, τα αγάπησα. Και τώρα νιώθω ότι είναι βρώμικά. Γιατί;

H Alice Munro ήξερε ότι ο σύζυγός της και πατριός της κόρης της, κακοποιούσε το παιδί συστηματικά από τα 9 της ως την εφηβεία. Το τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού της το αντιμετώπισε ως δικό της. Επειδή ένιωσε ότι ο άντρας της απίστησε και η κόρη της ήταν «η άλλη γυναίκα». Μάνα και κόρη απομακρύνθηκαν. Η Alice Munro έμεινε στο πλευρό του παιδεραστή που ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση. Στα έργα της οι γυναίκες καταπιέζονται, φιμώνονται και εκφοβίζονται από σαδιστές άντρες. Μάλλον, ζούσε με έναν. 

Η στιγμή που όλοι όσοι ήξεραν περίμεναν να έρθει

Η μικρότερη κόρη της νομπελίστριας και κορυφαίας διηγηματογράφου Alice Munro αποκάλυψε λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο της μητέρας της ότι ο πατριός της την κακοποιούσε σεξουαλικά όταν ήταν παιδί. Και ότι η «φεμινίστρια» μητέρα της έμεινε στο πλευρό του ακόμη κι αφού έμαθε για το βιασμό και την συστηματική σεξουαλική κακοποίηση.

Η Andrea Robin Skinner και η εξομολόγησή της στην Toronto Star 

«Ο πατριός μου με κακοποιούσε σεξουαλικά όταν ήμουν παιδί. Η μητέρα μου, η Alice Munro, επέλεξε να μείνει μαζί του». Αυτός είναι ο τίτλος της εξομολόγησης (δοκίμιο) της κόρης της Καναδής που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013. Η Andrea Robin Skinner δεν μπορεί να κρύβει πλέον το σκοτεινό οικογενειακό μυστικό.

Το 1976 η Andrea Robin Skinner θα περνούσε ένα καλοκαιρινό διήμερο με τη μητέρα της και τον πατριό της. Η μητέρα της, η Alice Munro, ένα βράδυ έλειπε από το σπίτι. Ο πατριός της, ο μεσήλικας τότε Gerald Fremlin, ξάπλωσε δίπλα της στο κρεβάτι της και την κακοποίησε σεξουαλικά. Την άγγιξε στα γεννητικά της όργανα και έβαλε το χέρι της στο πέος του. Ήταν 9 ετών. Προσποιήθηκε ότι κοιμόταν. Το επόμενο πρωί το κοριτσάκι δεν μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι της, φοβόταν. Ένιωσε ζάλη, μια εξουθενωτική ημικρανία. Και μια λαχτάρα να επιστρέψει στο σπίτι του πατέρα της (που όταν το έμαθε αποφάσισε να μην το αποκαλύψει για να μην καταστρέψει την καριέρα της πρώην γυναίκας του) και της θετής μητέρας της (στην πρώτη που το είπε).

Οι επισκέψεις στο σπίτι της Alice Munro συνεχίστηκαν. Και η κακοποίηση από τον πατριό της επίσης. Της έλεγε ότι θέλει να κάνουν σεξ και της έδειχνε το πέος του, την παρενοχλούσε. Χρόνια αργότερα, το 1992 το εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα της γράφοντας ένα γράμμα. Εκείνη κατηγόρησε την κόρη και τον άνδρα της. Το αντιμετώπισε ως απιστία και προδοσία. Κι επέλεξε τελικά να παραμείνει στο πλευρό του μέχρι τον θάνατό του. Τον προστάτεψε (ο παιδεραστής απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει). Δεν δέχτηκε το τραύμα της κόρης της όταν της το εξομολογήθηκε. 

Η Andrea Robin Skinner σήμερα εργάζεται στο Horse Discovery Farm στο Οντάριο του Καναδά. Θεραπεύει τα παιδικά τραύματα των ασθενών της. Ο πατριός της σταμάτησε να την παρενοχλεί όταν έγινε έφηβη. Της είπε ότι του άρεσαν τα κοριτσάκια. Παραδέχτηκε ότι την κακοποίησε και φυσικά είπε ότι η κόρη της γυναίκας του τον προκάλεσε, την αποκάλεσε Lolita (από τον ομώνυμο χαρακτήρα του Nabokov). Είπε στην οικογένειά του ότι η 9χρονη Andrea Robin Skinner που μπήκε στην κρεβατοκάμαρα του ψάχνοντας μια σεξουαλική περιπέτεια. Δεν απολογήθηκε για τις πράξεις του. Δεν ζήτησε καν συγγνώμη από την οικογένειά του. Είπε συγγνώμη μόνο στην Alice Munro.

Τι είπε η Alice Munro στην κόρη της όταν έμεινε με τον παιδεραστή σύζυγό της; 

«Η μισογυνιστική κουλτούρα φταίει που περιμένεις να αρνηθώ τις δικές μου ανάγκες, να θυσιαστώ για τα παιδιά μου και να αναπληρώσω έτσι τις αποτυχίες των ανδρών». Αυτά είπε η μάνα στην κόρη. Ηθοκολόγησε με υποκριτικό φεμινισμό και κακοποίησε ψυχολογικά το παιδί της, που έγινε βουλιμικό και παρέμεινε για χρόνια, εξαιτίας του τραύματός της.

Το 2005 η κόρη της Alice Munro ανέφερε την σεξουαλική κακοποίηση στην αστυνομία, ήθελε να καταγραφεί η αλήθεια και να υπάρχει δημόσια απόδειξη της κακοποίησής της. Ο πατριός της παραδέχτηκε την ενοχή του. Ομολόγησε και καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση. Κι όμως, οι αναγνώστες της Alice Munro δεν είχαμε ιδέα. Έπεσε σιωπή για να μην χαλάσει η φήμη της, ως συνεργός του παιδεραστή που έλεγε ότι ήταν ο έρωτας της ζωής της.

Ο πατέρας της  Andrea Robin Skinner και οι αδελφές της την στηρίζουν. Θέλουν να τερματίσουν την κληρονομιά της σιωπής και να σπάσουν τον κύκλο της συνενοχής, που ανέπτυξαν για να προστατέψουν τον κακοποιητή. Η Alice Munro είναι πλέον νεκρή. Δεν τους αφορά καθόλου η λογοτεχνική της κληρονομιά κι ένα πουληστερό status quo. Θέλουν να θρέψει η οικογενειακή πληγή.

Οι γυναίκες στα έργα της Alice Munro είχαν μάθει να στριμώχνονται για να ταιριάζουν με την ασημαντότητα των ζωών που οι άντρες τους υποσχέθηκαν. Η κόρη της επέλεξε να μην στριμώχνεται πλέον. Είπε σε όλους μας ότι η μάνα της έγινε συνένοχος του βιαστή της. Η μάνα της το 2004 στους New York Times είπε ότι η μητρότητα της επιβλήθηκε ως μοίρα. Δεν είχε κανέναν ηθικό ενδοιασμό σχετικά με τη μητρότητα είπε τότε στη συνέντευξή της. Έλεγε αλήθεια.

H Alice Munro υπήρξε λογοτεχνική ευφυία. Απέτυχε παταγωδώς να δείξει την ίδια ευαισθησία με τις γυναίκες στην πραγματική ζωή της. 2 χρόνια μετά την σεξουαλική επίθεση του άντρα της δημοσίευσε ένα διήγημα στο οποίο μια φοιτήτρια σε ένα τρένο προσποιείται ότι κοιμάται όταν ένας άνδρας αρχίζει να την αγγίζει γιατί νιώθει φόβο, ντροπή, αηδία κι ενοχές. Στο διήγημα η φοιτήτρια δεν λέει τίποτα εξαιτίας της επιθυμίας της να δει τι θα συμβεί. Η Alice Munro περιγράφει το ανεπιθύμητο, βίαιο άγγιγμα σε μια γυναίκα που κοιμάται (Wild Swans λέγεται το διήγημα) ως εξερεύνηση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Το υποσυνείδητό μας βρίσκει τρόπους να δώσει άλλοθι στις πράξεις μας. 

Η μάνα δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από την κόρη της. Δεν παρέμεινε αδρανής. Έγινε κακοποιήτρια.