ΕΡΕΥΝΑ

1 στους 10 Έλληνες νιώθει ευχαριστημένος με τη ζωή στην Ελλάδα. Αναρωτιέμαι πού ζει

Milos Bicanski/Getty Images

Τι έχουν κάνει οι Έλληνες το καλοκαίρι του 2024; Είδαν ιπτάμενες κατσαρίδες, έζησαν 2 εθνικούς διχασμούς για θέματα που υπό κανονικές συνθήκες ευτυχίας δεν θα απασχολούσαν την καθημερινότητά του (saga για Καραγάτση και Σάκκαρη), έκλεισαν ακριβές διακοπές στα νησιά τους και αντιλήφθηκαν ότι το νέο φλεξάρισμα είναι η κράτηση ξαπλώστρας σε παραλίας της Αττικής. Επίσης, έζησαν 2 με 3 φωτιές στις πόλεις και 2 κύματα καύσωνα. Και δεν έχουμε μπει ακόμη στα μέσα Ιουλίου.

Άρα η έρευνα αυτή που λέει ότι 1 τους 10 Έλληνες δηλώνει ευτυχισμένος από τη ζωή του στην Ελλάδα, ενώ 6 στους 10 δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία, μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι 9 στους 10 Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη ζωή στην Ελλάδα και θα άλλαζαν ευχαρίστως χώρα διαμονής αν μπορούσαν. Προς μια κεντρικοευρωπαϊκή χώρα με εγγυημένη ποιότητα ζωής και ισχυρό οικονομικό σύστημα. Που οι μισθοί της δεν μοιάζουν με εκείνους της Βουλγαρίας. Ελβετία και Αμερική είναι οι 2 πρώτες χώρες που θα ήθελαν να ζήσουν οι Έλληνες.

Τι έρευνα είναι αυτή για τους Έλληνες; 

Τα ευρήματα είναι της διεθνούς έρευνας με τίτλο Επιδιώξεις – Όνειρα – Προσδοκίες από το δίκτυο IRIS (International Research Institutes). Στην έρευνα για την Ελλάδα συμμετείχε η Focus Bari. Μόνο το 9% των Ελλήνων παραδέχεται ότι η καθημερινότητά τους είναι αυτή που επιθυμούσαν και μόλις το 4% δηλώνει ότι η σημερινή Ελλάδα είναι η χώρα των ονείρων τους.

Μα γιατί τα λένε αυτά; Δεν απολαμβάνουν καταπληκτική ποιότητα ζωής πατώντας σκ@@@ σκύλου στην Κυψέλη και ψάχνοντας πάρκινγκ στο Παγκράτι; Ή διαμέρισμα με φθηνό ενοίκιο στη Θεσσαλονίκη; Τι δεν έχουν οι Έλληνες και γκρινιάζουν; Μάλλον, η απάντηση είναι παιδεία, σύστημα δικαιοσύνης, νοσοκομεία και καλή οικονομία. 

Τι θέλουν πια αυτοί οι Έλληνες; 

Να νιώθουν περήφανοι για τη χώρα τους. Να έχουν όνειρα που μπορούν να εκπληρώσουν. Να μην έχουν άγχος. Να μπορούν να κάνουν  οικογένεια. Να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. 3 στους 5 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους πολίτες της αντί στη διεθνή της επιρροή. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, η οποία είναι και το άμεσο ζητούμενο για την υπέρβαση των καθημερινών προκλήσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας. 

Τουλάχιστον, είμαστε μια γροθιά εμείς οι Έλληνες 

Όχι. Οι 7 στους 10 Έλληνες δεν θεωρούν ότι εμείς οι Έλληνες πολίτες έχουμε «κοινό όνειρο».