ΦΥΤΑ

Φοβάσαι τις μέλισσες; 6 φυτά και βότανα που θα τις κρατήσουν μακριά σου

Pexels

Οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικολογικού συστήματος του πλανήτη μας. Μεταξύ άλλων, οι μέλισσες είναι από τους κύριους επικονιαστές πολλών φυτών, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών που αποτελούν βασικές τροφές μας. Βοηθούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της τροφικής αλυσίδας. Τα ‘χει πει και η Angelina Jolie καλύπτοντας το σώμα της για 18 ολόκληρα λεπτά με μέλισσες.

Το λυπηρό και ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι σχετικές έρευνες δείχνουν πως το 90% των μελισσών κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια με αφανισμό. Ο λόγος της απειλής ποικίλει και σχετίζεται με τη μαζική αποψίλωση των δασών, την έλλειψη ασφαλών χώρων για φωλιές, την έλλειψη λουλουδιών, την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και τις αλλαγές στη σύσταση του εδάφους. Όπως καταλαβαίνεις, οι μέλισσες είναι σημαντικό μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως εσύ τις θες στο μπαλκόνι σου -και γενικότερα στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου. Τα παρακάτω φυτά και βότανα, λοιπόν, δεν θα τις βλάψουν αλλά θα σε απαλλάξουν από την παρουσία τους.

Μέλισσες: 6 φυτά και βότανα που θα τις κρατήσουν μακριά σου

Citronella: Η Citronella θεωρείται top απωθετικό για τα κουνούπια αλλά και οι μέλισσες δεν αποτελούν την εξαίρεση.

Λεμονόχορτο: Το λεμονόχορτο έχει ευχάριστη μυρωδιά για εσένα αλλά όχι για τις μέλισσες, για τις οποίες βασικά είναι αφόρητη.

Βασιλικός: Τα φύλλα του βασιλικού εκπέμπουν μια πολύ έντονη μυρωδιά που οι μέλισσες δεν αντέχουν. Και μην ξεχνάς πως θα έχεις πάντα φρέσκα φύλλα βασιλικού για να προσθέτεις στις μακαρονάδες σου και στα κοκτέιλ σου.

Ευκάλυπτος: Ο ευκάλυπτος απωθεί τις μέλισσες λόγω των αρωματικών του φύλλων.

Μέντα: Η ισχυρή μυρωδιά της μέντας μπορεί να αποθαρρύνει τις μέλισσες από το να επισκέπτονται τον εξωτερικό σου χώρο.

Δυόσμος: Συγγενείς με τη μέντα, ο δυόσμος έχει έντονη μυρωδιά του, η οποία αποθαρρύνει τις μέλισσες από το να πλησιάσουν στον εξωτερικό σου χώρο.