ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the Mentor: Πώς θα αποκτήσω μια καριέρα ως ψηφιακή νομάς;

iStock

Είμαι φοιτήτρια και αυτό που θέλω είναι να καταφέρω να βρω μια δουλειά που θα μου επιτρέπει να δουλεύω πλήρως εξ αποστάσεως και να κατευθυνθώ προς τον ψηφιακό νομαδισμό. Τι πρέπει να λάβω υπόψιν μου, πώς θα αποκτήσω μια καριέρα ως ψηφιακή νομάς, πού να απευθυνθώ και ποιες κατευθύνσεις να πάρω;

Απαντά η mentor του Women On Top, Τζίνα Θεοφιλίδου, Virtual Office Business Support.

 

Φαντάσου να μπορείς να δουλεύεις από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, να εξερευνάς νέες κουλτούρες και να ζεις συναρπαστικές εμπειρίες χωρίς να χρειάζεται να είσαι κολλημένη σε ένα γραφείο, τηρώντας αυστηρά ωράρια. Αυτό είναι το μαγικό της εξ αποστάσεως εργασίας, που απολαμβάνουν οι ψηφιακοί νομάδες!

Το πρώτο θετικό είναι ότι υπάρχουν πάνω από 300 ειδικότητες που μπορείς να κάνεις εξ αποστάσεως. Εκπληκτικό δεν είναι; Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν να μην βρεις κάτι που θα σου άρεσε να ασχοληθείς ή που είσαι ήδη καλή σε αυτό! Από τη δική μου εμπειρία, έχοντας δουλέψει εξ αποστάσεως για πάνω από 10 χρόνια, μπορώ να σου πω ότι είναι απόλυτα εφικτό και μάλιστα εξαιρετικά επιτυχημένο αν ξέρεις τι να προσέξεις και πώς να το κάνεις.

Πρώτα απ’ όλα, για να γίνεις ψηφιακή νομάς είναι σημαντικό να δεις τι γνωρίζεις ήδη ή με ποιο πεδίο θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά. Για παράδειγμα, αν έχεις γνώσεις σε ανάπτυξη ιστοσελίδων, προγραμματισμό, digital marketing, γραφιστική ή συγγραφή περιεχομένου, είσαι ήδη σε καλό δρόμο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα για να αναπτύξεις τις γνώσεις σου. Προσωπικά, μου αρέσουν πολύ τα Coursera, Udemy και LinkedIn Learning, γιατί έχουν μαθήματα για κάθε τομέα, από προγραμματισμό μέχρι digital marketing και επαγγελματικές δεξιότητες.

Οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η αυτοπειθαρχία για να θέτεις στόχους και η κριτική σκέψη, είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εργασίας, καθώς πρέπει να είσαι σε θέση να οργανώνεις τον χρόνο σου, να τηρείς τις προθεσμίες και να παραμένεις παραγωγική χωρίς τη δομή ενός παραδοσιακού γραφείου – ακόμα και όταν έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις νέα μέρη. Επιπλέον, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η πρωτοβουλία είναι σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξεις για να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στις καθημερινές προκλήσεις.

Μια ακόμη συμβουλή, είναι να χρησιμοποιήσεις τα σωστά εργαλεία για να διευκολύνεις την εργασία σου. Για παράδειγμα, το Trello ή το Asana για τη διαχείριση έργων, το Slack ή το Microsoft Teams για την επικοινωνία με την ομάδα σου, και το Google Drive ή το Dropbox για την αποθήκευση αρχείων, είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που θα βρεις πολύ χρήσιμα.

Και αφού ξέρεις τι θέλεις και τι χρειάζεται να γνωρίζεις, σαν βγεις στο πηγαιμό για τη δική σου «Ιθάκη», μπορεί να σου φανεί δύσκολη η αναζήτηση εξ αποστάσεως εργασίας. Μην πτοείσαι: υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι. Δημιούργησε το προφίλ σου σε πλατφόρμες όπως το Remote.co, We Work Remotely και το FlexJobs και θα δεις πόρτες να ανοίγουν σε απομακρυσμένες θέσεις εργασίας. Αν πάλι είσαι «μοναχική ταξιδιώτισσα» στον επαγγελματικό στίβο, το Fiverr και το Upwork είναι εξαιρετικές επιλογές για να βρεις projects.

Επίσης, μην ξεχνάς τη δύναμη της δικτύωσης! Η συμμετοχή σε κοινότητες μπορεί να σου δώσει πολύτιμες συμβουλές και ευκαιρίες. Μπορείς να δοκιμάσεις το Digital Nomad Girls ή το Nomad List, όπου θα βρεις άτομα με τις ίδιες φιλοδοξίες και ενδιαφέροντα, τόσο για ενδεχόμενες συνεργασίες, όσο και για φιλίες.

Και last but not least… σου γράφω εδώ λίγα λόγια επί των πρακτικών, τα οποία είναι απαραίτητα και πολύ σημαντικά!

  • Να διαχειρίζεσαι τα έξοδά σου με προσοχή, να εστιάζεις όσο τον δυνατόν περισσότερο σε εργασίες που θα σου παρέχουν σταθερό εισόδημα, πχ. μεγάλα σε διάρκεια projects ή συνεργασίες.
  • Να μην ξεχνάς την ασφάλεια υγείας και την ταξιδιωτική ασφάλεια για απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν. Πίστεψέ με: όλα μπορούν να συμβούν αλλά και όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να είσαι συνεπής απέναντι σου.
  • Να θυμάσαι ότι κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς για τη βίζα και την εργασία. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τις απαιτήσεις για τις χώρες που σκοπεύεις να επισκεφτείς και να εργαστείς.

Είσαι έτοιμη για την πιο περιπετειώδη και ευέλικτη επαγγελματική εμπειρία της ζωής σου; Είμαι σίγουρη ότι με την κατάλληλη προετοιμασία και την κατάλληλη νοοτροπία, μπορείς να απολαύσεις την ελευθερία και τις συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μιας digital nomad. 

Καλή επιτυχία στην πορεία σου προς την ανεξαρτησία από το 9-5!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.