ΦΥΤΑ

Φυτά εξωτερικού χώρου: Κάθε πότε θέλουν πότισμα το καλοκαίρι;

Pexels

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα περισσότερα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται παραπάνω πότισμα απ’ ότι χρειάζονταν το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη που επικρατούν πιο δροσερά κλίματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής σεζόν εξατμίζουν το νερό πιο γρήγορα.

Κάθε πότε, όμως, τα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα; Η απάντηση δεν είναι μια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι -όπως ήδη αναφέραμε στην αρχή του άρθρου- οι κλιματικές συνθήκες.

Κάθε πότε θέλουν πότισμα τώρα το καλοκαίρι οι γλάστρες σου;

Είδος φυτού:

Πέρα από τις κλιματικές συνθήκες, λοιπόν, το είδος του φυτoύ παίζει ρόλο. Όρισμένα χρειάζονται περισσότερο νερό από άλλα. Για παράδειγμα, φυτά με μεγάλα φύλλα και λουλούδια ή φυτά που αναπτύσσονται γρήγορα μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα. Από την άλλη, οι κάκτοι και τα παχύφυτα δεν χρειάζεονται τόσο συχνό πότισμα -ακόμα και το καλοκαίρι.

Ποιότητα & είδος εδάφους:

Τα ελαφρά, αμμώδη εδάφη στραγγίζουν γρηγορότερα και χρειάζονται πιο συχνό πότισμα. Αντιθέτως, τα βαριά, αργιλώδη εδάφη διατηρούν την υγρασία περισσότερο, οπότε χρειάζονται πότισμα πιο σπάνια.

Θέση φυτών:

Φυτά που βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία χρειάζονται πιο συχνό πότισμα από αυτά που βρίσκονται σε ημισκιερά ή σκιερά μέρη.

Ώρα: Όπως έχουμε ξαναπεί, καλό είναι να ποτίζεις τα φυτά σου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αυτές είναι οι καλύτερες ώρες για πότισμα ώστε το νερό να μην εξατμίζεται γρήγορα λόγω της ζέστης.

Έλεγξε το έδαφος: Έλεγξε την υγρασία του εδάφους με το δάχτυλό σου. Αν τα πρώτα 5-10 εκατοστά του εδάφους είναι ξηρά, τότε χρειάζεται να ποτίσεις.

Συνοπτικά, τα περισσότερα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, αλλά είναι σημαντικό να μάθεις τις ανάγκες του εκάστοτε φυτού και να του παρέχεις τη φροντίδα που χρειάζεσαι.

Τυπική συχνότητα ποτίσματος για τα 10 πιο συνηθισμένα φυτά & λουλούδια εξωτερικού χώρου στην Ελλάδα

Γεράνια: 1-2 φορές την εβδομάδα.

Πικροδάφνη: 1-2 φορές την εβδομάδα.

Βουκαμβίλια: 1 φορά την εβδομάδα.

Λεβάντα: Κάθε 10-14 ημέρες.

Γιασεμί: 2 φορές την εβδομάδα.

Αγγελική: 1-2 φορές την εβδομάδα.

Λεμονιά: 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μαγνόλια: 1-2 φορές την εβδομάδα.

Πορτοκαλιά: 2-3 φορές την εβδομάδα.