FASHION NEWS

Παρίσι 2024: Bold μοτίβα και sparkly leotards συνθέτουν τις πιο εντυπωσιακές Ολυμπιακές στολές

Stella Jean via AP

H έναρξη των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου με μία φαντασμαγορική τελετή που έγινε για πρώτη φορά εκτός σταδίου.

Ο Σηκουάνας μετατράπηκε σε «πλωτό δρόμο» με τις ομάδες των αθλητών να παρελαύνουν πάνω σε σκάφη. Η Celine Dion έδωσε μία συγκλονιστική ερμηνεία με το τραγούδι της Edith Piaf, L’ Hymne a l’ amour ενώ η γαλλική metal μπάντα metal Gojira έκανε, επίσης, μία εκρηκτική perfomance (εδώ βλέπεις όλες τις αντιδράσεις από την τελετή έναρξης στο X/ Twitter).

Η προσοχή, λοιπόν, στρέφεται στο Παρίσι, την πόλη του Φωτός αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις της μόδας. Δικαίως, οι στολές των εθνικών ομάδων βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο επιβεβαιώνοντας την άμεση σχέση που είχε και εξακολουθεί να έχει η μόδα με τον αθλητισμό. Οίκοι μόδας, sport brands και ανεξάρτητα fashion brands έβαλαν φέτος όλη τους την τέχνη και δημιούργησαν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές, ολυμπιακές στολές (για την τελετή έναρξης/λήξης) και φυσικά την κατάλληλη αθλητική ένδυση για τα ολυμπιακά αθλήματα.

Από το εξαιρετικό craftmanship της Μογγολίας έως τα απίστευτα leotards που θα φοράνε οι αθλήτριες της Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ, αυτές είναι οι καλύτερες Ολυμπιακές στολές στο Παρίσι 2024 εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Παρίσι 2024: Οι πιο εντυπωσιακές Ολυμπιακές στολές

Παράδοση και σύγχρονες τεχνικές στις στολές της Μογγολίας

Όταν τον Ιούλιο το brand Michel & Amazonka, με έδρα την Ουλάν Μπατόρ, αποκάλυψε τις στολές της Μογγολίας, το TikTok έβγαλε δικαίως (και τόσο γρήγορα) τον φετινό νικητή. Οι στολές που έραψε το σχεδιαστικό δίδυμο για την Εθνική Ομάδα της Μογγολίας τίμησαν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δείχνοντας παράλληλα την μαγεία του σύγχρονου craftmanship. Κάθε στολή, σύμφωνα με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Μογγολίας, χρειάστηκε κατά μέσο όρο 20 ώρες για να ολοκληρωθεί με το αποτέλεσμα να θυμίζει couture δημιουργία.

Οι στολές αντλούν έμπνευση από τα μογγολικά deels (την παραδοσιακή ενδυμασία της χώρας που παραπέμπουν σε καφτάνια με φουσκωτά μανίκια). Ξεχωρίζει το πάνω μέρος τους στο οποίο έχουν ραφτεί περίτεχνα χρυσά σύμβολα -ανάμεσά τους, η ολυμπιακή φλόγα, το γεράκι που συμβολίζει τη δύναμη και τον θρίαμβο της κατάκτησης αλλά και το σύμβολο Soyombo που αποτελεί έμβλημα της μογγολικής σημαίας. Έπειτα, είναι οι χρυσές λεπτομέρειες στις μανσέτες και τον γιακά, το εκπληκτικό πλισέ αλλά και τα εντυπωσιακά αξεσουάρ που συμπληρώνουν τις στολές. Από τα κρεμαστά σκουλαρίκια έως τα κεντημένα πουγκιά.

Τα bold prints στις στολές της Αϊτής

Οι εξαιρετικές στολές της Αϊτής είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίδας με καταγωγή από την Αϊτή σχεδιάστριας, Stella Jean και του καλλιτέχνη από την Αϊτή, Philippe Dodard. Τα πολύχρωμα έργα ζωγραφικής του Philippe Dodard ενέπνευσαν την σχεδιάστρια για να δημιουργήσει τα παρακάτω 2 ρούχα με αυτά τα έντονα, ζωηρά prints που με τη μοναδική χρήση χρώματος απεικονίζουν αφαιρετικές ανθρώπινες φιγούρες. Η μίντι φούστα συνδυάστηκε με ένα γαλάζιο πουκάμισο και ένα tailored αμάνικο σακάκι, ενώ το παντελόνι με ένα ριγέ πουκάμισο και ένα denim jacket.

Stella Jean via AP IMAGES

Τα tie-dye prints της Τσεχίας

Ακόμη μία σύγχρονη προσέγγιση πάνω στην αθλητική ένδυση είναι οι Ολυμπιακές στολές της Τσεχίας. Το brand Alpine Pro βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να αποδώσει τα χρώματα της χώρας μέσω του ombre και του tie-dye μοτίβου. Το athleisure στα καλύτερά του.

Παρίσι 2024: Η Puma για την Τζαμάικα

Η Puma αντλεί έμπνευση από τα bold χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα και δημιουργεί ένα σύγχρονο kit για τους αθλητές. Εκτός από τα cropped T-shirts με το ανάγλυφο logo της χώρας και το φαρδύ παντελόνι που φοράει, για παράδειγμα παρακάτω, η αθλήτρια στίβου Rushell Clayton, το brand δίνει τεράστια βάση στις στολές του αγωνιστικού χώρου. Οι στολές έχουν κατασκευαστεί από ύφασμα jacquard για να μειώνει τη θερμότητα, ενώ η τεχνολογία thermoadapt ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος για βέλτιστη απόδοση κατά τη διάρκεια του στίβου.

Οι vibrant φαρδιές φόρμες της Ολλανδίας

Το breaking κάνει το ντεμπούτο του ως ολυμπιακό άθλημα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το brand The New Originals δημιουργεί τις πιο cool στολές για την εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Άνετα φαρδιά παντελόνια συνδυάζονται με jackets σε έντονα χρώματα όπως πορτοκαλί και fun συνδυασμούς με λευκό-πορτοκαλί και μπλε.

Το streetwear εμπνέει τις στολές της Γαλλίας

Boxy κοντομάνικα πουκάμισα, άνετα φαρδιά T-shirts, cropped jackets συνδυάζονται με βερμούδες και φαρδιά παντελόνια στις αποχρώσεις της τρίχρωμης σημαίας. Ο Stephane Ashpool, ιδρυτής του streetwear brand Pigalle, συνεργάστηκε με το γαλλικό brand Le Coq Sportif και το συμπέρασμα είναι ένα. Θα θέλαμε πολύ να φορέσουμε αυτές τις ολυμπιακές στολές στο καθημερινό ντύσιμο.

Mix & Match στις στολές του Καναδά

Το brand Lululemon ανέλαβε να σχεδιάσει τις στολές για την εθνική ομάδα του Καναδά. Το αποτέλεσμα: Ένα σύγχρονο mix & match με βάση το κόκκινο και το λευκό.

Lululemon via AP

Ο σύγχρονος σχεδιασμός στα μαγιό της ομάδας Beach Volley του Καναδά

Το premium active swimwear brand Left on Friday ανέλαβε την αθλητική ένδυση της ομάδας Beach Volley του Καναδά. Το kit περιλαμβάνει μαγιό από 2 μέρη με ψηλόμεσο σλιπ και bralette (ή κοντομάνικο τοπ)

Τα leotards- έργα τέχνης για την Ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ

Χιλιάδες μικρά κρύσταλλα έχουν ραφτεί πάνω στα εντυπωσιακά leotards για την ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής των ΗΠΑ. Κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια κοστολογούνται περίπου στα 3.000 δολάρια ενώ για την διαδικασία κατασκευής τους χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια. Οι 8 στολές που θα φορέσουν τα μέλη της ομάδας στο Παρίσι –ανάμεσά τους και η τρομερή Simon Biles– έχουν κατασκευαστεί από την GK Elite (μία εταιρεία που ειδικεύεται στη συγκεκριμένη ένδυση). Κάποια από τα leotards εμπνέονται από την αμερικανική σημαία ενώ άλλα «παντρεύουν» την γαλλική τέχνη με τη μόδα.

«Ανεξάρτητα από την απόδοσή τους, θέλω τα μέλη της ομάδας να αισθάνονται υπέροχα όταν βγαίνουν και εκπροσωπούν τις ΗΠΑ φορώντας αυτό το leotard για το οποίο μπορούν να είναι περήφανες», δήλωσε σε μία συνέντευξη στη Washington Post η Annie Heffernon, vice president της γυναικείας ομάδας .

GK Elite Sportswear/AP IMAGES

Avant Gard tailoring για την Κινεζική Ταϊπέι

Μετά την προηγούμενη διοργάνωση στο Τόκιο ο Justin Chou, ιδρυτής του avant-garde streetwear brand JUST IN XX, σχεδιάζει τις στολές για την ομάδα της Κινεζικής Ταϊπέι. Οι στολές που θα φορεθούν στην τελετή έναρξης/λήξης ξεχωρίζουν για το άψογο tailoring αλλά ταυτόχρονα για το μπλε χρώμα τους που εμπνέεται από το έργο τέχνης Mountain Range of Taiwan του Ταϊβανέζου καλλιτέχνη Paul Chiang.

 

Ralph Lauren για τις ΗΠΑ

Ένα ριγέ πουκάμισο μαζί με ένα light-wash τζιν παντελόνι και ένα καλοραμμένο σακάκι με κόκκινες λεπτομέρειες αποτυπώνουν το American preppy style στις στολές έναρξης των ΗΠΑ δια χειρός Ralph Lauren. Στο kit περιλαμβάνονται μερικά ακόμη classics του American preppy style: Bomber jackets, παντελόνια σε ίσια γραμμή, chunky knits και φυσικά polo μπλουζάκια με το σήμα κατατεθέν του brand και των Ολυμπιακών Αγώνων.