FITNESS

Πόση ώρα πρέπει να κολυμπήσεις για να χάσεις βάρος;

Kateryna Hliznitsova/Unsplash+

Η κολύμβηση για απώλεια βάρους είναι μια διασκεδαστική καλοκαιρινή δραστηριότητα, που εκτός από αναζωογονητική, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Για όσους δυσκολεύονται να ασκηθούν σε συνθήκες ζέστης, αντιμετωπίζουν πόνους στις αρθρώσεις ή έχουν υποστεί τραυματισμούς στην πλάτη, τα γόνατα ή τους αστραγάλους, η κολύμβηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσουν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Πώς σε βοηθά η κολύμβηση να χάσεις βάρος;

Πώς το κολύμπι καίει θερμίδες για να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος; Λοιπόν, το νερό παρέχει μεγάλη αντίσταση. Όταν κολυμπάς, χρησιμοποιείς όλο το σώμα σου για να καταπολεμήσεις αυτήν την αντίσταση. Δεδομένου ότι η κολύμβηση ταξινομείται ως προπόνηση για όλο το σώμα, επιτρέπει τόσο στο πάνω, όσο και στο κάτω μέρος του σώματος να γυμνάζονται εξίσου, αυξάνοντας παράλληλα τον καρδιακό ρυθμό και επιτρέποντάς σου να κάψεις θερμίδες.

Αυτό που κάνει το κολύμπι μια καλή εναλλακτική σε άλλες ασκήσεις, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, είναι ότι η κολύμβηση είναι άσκηση χαμηλής έντασης. Οι ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου είναι χρήσιμες εάν δεν γυμνάζεσαι συχνά, ή εάν είσαι επιρρεπής σε πόνους σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως οι αρθρώσεις ή η πλάτη σου.

Εκτός από αυτά τα οφέλη που κάνουν το κολύμπι μια πιο βιώσιμη επιλογή γυμναστικής, η κολύμβηση αυξάνει επίσης τον ρυθμό του μεταβολισμού σου. Ένας υψηλότερος μεταβολισμός, σημαίνει ότι θα έχεις αυξημένο επίπεδο ενέργειας και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, τόσο σε περιόδους δραστηριότητας, όσο κι όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα.

Πόσο βάρος μπορείς να χάσεις;

Οι θερμίδες που καις και το επακόλουθο βάρος που χάνεις ενώ κολυμπάς, θα εξαρτηθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως:

  • Το τρέχον βάρος σου.
  • Ο μεταβολισμός σου.
  • Η ένταση της προπόνησης.

Πόση ώρα κολύμβησης χρειάζεται για απώλεια βάρους

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος κολυμπώντας, τότε θα πρέπει να βρεις μια καλή ρουτίνα προπόνησης. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν έχεις μια καλή  προπόνησης, η κακή διατροφή μπορεί να σαμποτάρει τον στόχο σου. Ενώ η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους, το ίδιο απαραίτητη είναι και η ισορροπημένη διατροφή.

Δεδομένου ότι η κολύμβηση επιτρέπει σε ολόκληρο το σώμα να δουλεύει πιο σκληρά από ό,τι όταν περπατάς, 30 λεπτά κολύμβησης, είναι ίσα με 45 λεπτά άσκησης έξω από το νερό. Εφόσον διατηρείς μια υγιεινή διατροφή παράλληλα με το πρόγραμμα κολύμβησης, το να περνάς μόλις 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα κολυμπώντας, θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε φόρμα. Με μια σταθερή προπόνηση στο νερό, θα πρέπει να αρχίσεις να παρατηρείς απώλεια βάρους μέσα σε 30 ημέρες.