ΒΙΒΛΙΑ

10 βιβλία που αξίζει να (ξανα)διαβάσεις τον Αύγουστο

Istock

Οι «εκδρομείς του Αυγούστου», όπως περιγράφουν κάθε φορά στα δελτία ειδήσεων όσους φεύγουν για διακοπές αυτόν τον μήνα, αναφερόμενοι στην κίνηση στις εξόδους από την Αθήνα και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της χώρας, είναι πλέον είτε σε μία παραλία ήδη, είτε καθοδόν προς αυτή. Οι λίγες ημέρες του χρόνου που αφιερώνεις όλες τις ώρες της μέρας σε σένα έφτασαν. Έφτασαν και οι μέρες του λογοτεχνικού σου catch up. Τα βιβλία που είχες προσθέσει στη wishlist σου ήρθε ο καιρός να βρεθούν στα χέρια σου. Μαζί και τα βιβλία που διάβασες πριν από καιρό και θυμάσαι πόσο σε είχαν ενθουσιάσει ώστε να θες να τα διαβάσεις ξανά. Αυτά είναι τα 10 βιβλία που αξίζει να (ξανά)διαβάσεις τον Αύγουστο.

Δοκίμια που θα σε προβληματίσουν, φιλοσοφικά βιβλία αλλά και μυθιστορήματα για τα οποία όλοι μιλούν θα βρεις στις παρακάτω προτάσεις με τα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις πρώτη φορά ή ξανά τον φετινό Αύγουστο. Πριν κλείσεις οριστικά τη βαλίτσα των διακοπών σου ή με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί, πέρνα από ένα βιβλιοπωλείο για να κάνεις τις πιο απαραίτητες αγορές των διακοπών, τα βιβλία.

Γεια σου όμορφη

βιβλία Αύγουστος
PUBLIC.GR

Γεια σου, όμορφη

Εκδόσεις Ψυχογιός
22,20€ 19,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το Γεια σου όμορφη της Ann Napolitano είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με το The New York Times Book Review, τη The Washington Post, τη Vogue, το Bookreporter κ.α.

Ο Γουίλιαμ Γουότερς μεγάλωσε σε ένα σπίτι βουβό από το χτύπημα μιας τραγωδίας, ένα σπίτι όπου οι γονείς του σχεδόν δεν άντεχαν να τον κοιτάξουν, πόσο μάλλον να τον αγαπήσουν – έτσι, όταν γνωρίζει την ενθουσιώδη και φιλόδοξη Τζούλια Πανταβάνο στο πρώτο έτος του στο κολέγιο, φωτίζεται ο κόσμος γύρω του.

Μαζί με την Τζούλια μπαίνει στη ζωή του και η οικογένειά της, καθώς αυτή και οι τρεις αδερφές της είναι αχώριστες: Η Σιλβί, η ονειροπόλα της οικογένειας, νιώθει ευτυχισμένη έχοντας χωμένη τη μύτη της σε ένα βιβλίο· η καλλιτέχνιδα Σεσίλια είναι ένα ανυπότακτο πνεύμα και η υπομονετική Έμελιν τις φροντίζει όλες. Κοντά τους, ο Γουίλιαμ βιώνει μια πρωτόγνωρη ευχαρίστηση· η κάθε στιγμή στο σπίτι των Πανταβάνο είναι ένα χάος γεμάτο αγάπη.

Όμως, σκοτάδι αναδύεται από το παρελθόν του Γουίλιαμ και κλονίζει όχι μόνο τα προσεκτικά ενορχηστρωμένα σχέδια της Τζούλια για το μέλλον τους, αλλά και την ακλόνητη αφοσίωση που τρέφουν η μια προς την άλλη οι 4 αδερφές. Το αποτέλεσμα είναι μια καταστροφική οικογενειακή ρήξη που αλλάζει τη ζωή τους για γενιές. Θα είναι η αφοσίωση, που τις κρατούσε κάποτε ενωμένες, αρκετά ισχυρή ώστε να τις κάνει να ξανασμίξουν όταν αυτό θα μετράει πάνω απ’ όλα;

Το Γεια σου, όμορφη είναι ένας εξαίσιος φόρος τιμής στις Μικρές Κυρίες, το διαχρονικό κλασικό έργο της Λουίζα Μέι Άλκοτ, και μια βαθιά συγκινητική αποτύπωση για το τι μπορεί να συμβεί όταν επιλέξεις να αγαπήσεις κάποιον γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Η τέχνη της αγάπης

Η τέχνη της αγάπης
PUBLIC.GR

Η τέχνη της αγάπης

Εκδόσεις Διόπτρα
16,60€ 14,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το διαχρονικό βιβλίο του Erich Fromm κυκλοφορεί σε νέα ειδική έκδοση από τις εκδόσεις Διόπτρα και έρχεται στα χέρια σου για να σε μάθει τι είναι Η τέχνη της αγάπης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αγαπούν, είναι ανίκανοι να ανυψωθούν ως το μοναδικό επίπεδο που έχει πραγματικά σημασία: το επίπεδο της αγάπης που είναι συνυφασμένη με την ωριμότητα, την αυτογνωσία και το θάρρος.

Όπως ισχύει και για κάθε άλλη τέχνη, έτσι και η τέχνη της αγάπης απαιτεί άσκηση και συγκέντρωση, όπως επίσης και αυθεντική διορατικότητα και κατανόηση.

Στο κλασικό αυτό βιβλίο, Η τέχνη της αγάπης, ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Έριχ Φρομ διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσο μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.

Μια γυναίκα

βιβλία Αύγουστος
METAIXMIO.GR

Μια γυναίκα

Εκδόσεις Μεταίχμιο
12,20€ 10,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Annie Ernaux σε αυτό το βιβλίο της αποτίει έναν τρυφερό, σκληρό και συγκινητικό μαζί φόρο τιμής στη ζωή και τον θάνατο της μητέρας της.

Η Annie Ernaux προσπαθεί να ανακαλύψει τα διαφορετικά πρόσωπα της μητέρας της, που πέθανε εξασθενημένη από την αρρώστια που κατέστρεψε τη μνήμη της και της στέρησε τη σωματική και πνευματική της ακεραιότητα. Επιχειρεί να ανασυνθέσει τη ζωή αυτής της γυναίκας που υπήρξε η μητέρα της, μιας γυναίκας δραστήριας και ανοιχτής απέναντι στον κόσμο, που δούλεψε ως εργάτρια πριν ανοίξει το δικό της κατάστημα, που αγωνιούσε να διατηρήσει τη θέση της στην κοινωνία, που ήταν μανιώδης αναγνώστρια και πίστευε ότι «για να ανελιχθείς πρέπει πρώτα να μάθεις».

Καλείται όμως να αντιμετωπίσει και τα αντιφατικά αισθήματα που πολλές φορές νιώθει μια κόρη για τη μητέρα της: αγάπη και μίσος, ενοχή, τρυφερότητα, ενόχληση, αλλά κι αυτή τη σπλαχνική και σιωπηλή προσκόλληση απέναντι σ’ αυτή την ηλικιωμένη γυναίκα που δεν ζει πια.

Η γραφή της Ernaux, ακριβής και σαφής, επαναφέρει με τρόπο σαρωτικό αυτή τη μητέρα που ήταν για την κόρη της η προσωποποίηση του χρόνου και της κοινωνικής συνθήκης της καταγωγής: «Έχασα τον τελευταίο δεσμό που είχα με έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκω πια».

Ραγισμένοι

Ραγισμένοι
PUBLIC.GR

Ραγισμένοι

Εκδόσεις Carnivora
14,00€ 12,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το βραβείο Mauricio Achar του 2019 είχε αποσπάσει η Αλαΐδε Βεντούρα Μεδίνα με το βιβλίο της, Ραγισμένοι, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Carnivora.

Μια πλαστική σακούλα με φωτογραφίες, ένα προσωπικό λεξικό φτιαγμένο από ορισμούς που μοιάζουν περισσότερο με ερμηνείες και σύντομα κεφάλαια γραμμένα συνειρμικά σχεδόν, είναι τα αφηγηματικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η πρωταγωνίστρια για να χαράξει τον χάρτη της παιδικής ηλικίας της ίδιας και του αδερφού της.

Οι φωτογραφίες, παγωμένες στιγμές από το οικογενειακό τους παρελθόν, δίνουν την εντύπωση ότι είναι τα μόνα αντικείμενα που επέζησαν από κάποια πυρκαγιά. Η αφηγήτρια τις παρατηρεί μία προς μία: Οι γονείς, ο μικρός αδερφός, η ίδια, οι παππούδες καμιά φορά, οι σκουριασμένες κούνιες και οι λακκούβες στο πάρκο, τα ζώα, τα μόνα πλάσματα που βρίσκουν καταφύγιο στον δικό της τον κόσμο.

Η σέπια έχει φάει το χρώμα σε μερικές, αλλά δεν έχει αφαιρέσει τη μυρωδιά του καμένου καουτσούκ ή τον ήχο των χτυπημάτων.

Η σωματική και ψυχολογική βία που ασκεί ο πατριάρχης της οικογένειας είναι μια ρωγμή που ανοίγει και αφήνει να περάσει ο φόβος και η σιωπή, ραγίζοντας την ψυχή, τη ζωή, τα όνειρα όλων γύρω του. Το μοτίβο ανατριχιαστικά γνωστό: Αδύναμες μητέρες που «συντρίβονται κι επισκευάζουν τον εαυτό τους χωρίς τη βοήθεια κανενός, σιωπηλά, στο σκοτάδι».

Παιδιά που μεταβολίζουν τον φόβο σε σιωπή ή ενοχή και άλλες φορές καταφέρνουν να κολλήσουν όπως όπως τα κομμάτια τους, άλλες, όμως, χάνονται στην πορεία.

Περί γυναικών

Περί γυναικών
PUBLIC.GR

Περί γυναικών

Εκδόσεις Gutenberg
17,00€ 15,98€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η Susan Sontag έγραφε άρθρα και δοκίμια για ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα και η Δανάη Σιώζιου τα μετέφρασε για την ελληνική έκδοση του βιβλίου Περί Γυναικών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

H Susan Sontag δεν υπήρξε μονάχα μια από τις πιο πρωτότυπες και επιδραστικές φωνές των αμερικανικών γραμμάτων, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα. Εδώ θα βρεις κείμενα παθιασμένα και αιρετικά για μείζονα ζητήματα της γυναίκας του σήμερα: την ομορφιά, τα γηρατειά, τη χειραφέτηση, τη σεξουαλικότητα, την αντίστασή της στην εξουσία της πατριαρχίας, και γενικότερα τη θέση της σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και με ελάχιστες σταθερές.

Η Susan Sontag υπήρξε συγγραφέας, φιλόσοφος, δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και δίδαξε σε διάσημα πανεπιστήμια, ενώ είχε πλούσιο συγγραφικό και καλλιτεχνικό έργο. Γεννήθηκε το 1933 και έφυγε από τη ζωή το 2004.

Η ζωή ενός αγοριού

βιβλία Αύγουστος
PUBLIC.GR

Η ζωή ενός αγοριού

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
22,20€ 19,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του Robert McCammon, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, απέσπασε το βραβείο World Fantasy καλύτερου μυθιστορήματος καθώς και βραβεία Bram Stoker.

1964, Αλαμπάμα. Οι κάτοικοι του Ζέφερ εργάζονται στην τοπική χαρτοβιομηχανία και στο κοντινό γαλακτοκομείο. Όμως για τον δωδεκάχρονο επίδοξο συγγραφέα Κόρι Μάκενσον, αυτή η φαινομενικά απλή καθημερινότητα γίνεται καμβάς για την εντυπωσιακή φαντασία του. Είναι πεπεισμένος ότι έχει ακούσει τα πνεύματα να ψιθυρίζουν στο προαύλιο της εκκλησίας, έχει ακούσει ιστορίες για παράξενους λαθρέμπορους που παραμονεύουν στις σκιές της πόλης και έχει γίνει μάρτυρας μιας πλημμύρας που έχει μολύνει τη Μέιν Στριτ.

Ένα μοιραίο πρωινό, ενώ συνοδεύει τον πατέρα του στη διανομή γάλακτος από σπίτι σε σπίτι, ένα αυτοκίνητο βγαίνει από τον δρόμο του και βυθίζεται στη λίμνη Σάξον. Ο πατέρας του βουτάει στο νερό, όμως έντρομος ανακαλύπτει ένα άψυχο σώμα δεμένο με χειροπέδες στο τιμόνι, και με ένα σύρμα γύρω από τον λαιμό του. Παρόλο που ο φόνος μένει ανεξιχνίαστος, οι κάτοικοι της πόλης φαίνεται να ξεχνούν, όμως ο Κόρι και ο πατέρας του όχι.

Σε έναν κόσμο όπου η αθωότητα και η παιδική αφέλεια συγκρούονται με τη βία, το μίσος και τον ρατσισμό, ο Κόρι αναζητά την αλήθεια. Και καθώς τρυπώνει ολοένα και πιο βαθιά στα μυστικά της πόλης, ανακαλύπτει ότι τελικά το να μεγαλώνεις μπορεί να είναι μια περίεργη και όμορφη βόλτα.

Ας πούμε πως είμαι εγώ

βιβλία Αύγουστος
PUBLIC.GR

Ας πούμε πως είμαι εγώ

Εκδόσεις Δώμα
18,00€ 16,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Υποψήφιο για το διεθνές βραβείο Booker 2024 υπήρξε το βιβλίο Ας πούμε πως είμαι εγώ. Η Βερόνικα Ράιμο απέσπασε με αυτό το βραβείο Strega Νέων Συγγραφέων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα (μετάφραση Δήμητρα Δότση).

Η Βερόνικα μεγαλώνει στη Ρώμη, στα τέλη του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου. Ή μάλλον, προσπαθεί να μεγαλώσει, διότι δεν έχει ιδέα πώς γίνεται αυτή η δουλειά. Η οικογένειά της είναι μια συνηθισμένη ιταλική οικογένεια, δηλαδή ένα κουβάρι από νευρώσεις, μονο­μανίες και άγχη. Οι σχέσεις της με τους άντρες είναι άστατες και χαο­τικές ― κάπως σαν τη σχέση της με την ίδια την πραγματικότητα. Σήμερα, μεγάλη πια, η συγγραφέας Βερόνικα Ράιμο αναλογίζεται πώς έφτασε ως εδώ, και το κάνει με τον μόνο τρόπο που είναι στ’ αλήθεια εφικτός: με μια διαβρωτική και ξεκαρδιστική, σαρκαστική αλλά και τρυφερή παλινδρόμηση ανάμεσα στις αμφίβολες αλήθειες και τα μισά ψέματα με τα οποία κατασκευάζουμε τον εαυτό μας.

Deep fake

βιβλία Αύγουστος
PUBLIC.GR

Deep fake

Εκδόσεις Αντίποδες
14,39€ 12,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

O Μάκης Μαλαφάκας επιστρέφει με το 3ο βιβλίο περιπετειών του Μιχάλη Κρόκου μετά το Δε λες κουβέντα (Μελάνι 2018) και το Μεσακτή (Μελάνι 2020). Το Deep fake, που σίγουρα το έχεις ήδη ακούσει πριν έρθει στα χέρια σου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

«Έπρεπε να γράψω ένα λάθος μυθιστόρημα. Ο αφηγητής παρασέρνει τον ήρωα σ’ όλα τα αδιέξοδα, σ’ όλα τα λάθη, τα περιγράφει και λάθος από πάνω, εκτιμά λάθος την εποχή του, τις καταστάσεις όλες, και στο τέλος ο ήρωας πεθαίνει γιατί δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Και πεθαίνει κι ο αφηγητής. Όλοι. Πεθαίνουν όλοι με φριχτό τρόπο, το λάθος μυθιστόρημα ξεχνιέται, και μετά από χρόνια το βρίσκει σε καλάθι ένας άλλος αφηγητής. Κάνει πλέον μισό ευρώ, αλλά δεν το αγοράζει καν».

Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι

Το βραβείο Finestres Καταλανικής πεζογραφίας 2023 απέσπασε το βιβλίο της Irene Sola, Μάτια σου έδωσα κι εσύ κοίταξες το σκοτάδι, που είναι γεμάτο μαγικές ιστορίες και καταραμένους χαρακτήρες.

Κρυμμένη στην απόκρημνη κι απόμακρη οροσειρά των Γκιλιερίες όπου ελλοχεύουν κυνηγοί λύκων, ληστές, μάγισσες, χαμένοι οδηγοί ράλι, αντάρτες, θηρία και δαίμονες, η φάρμα Κλαβέλ στέκεται έξω απ’ τον χρόνο. Πάνω απ’ όλα βέβαια, είναι ένα σπίτι που κατοικείται από γυναίκες, τα φαντάσματα και τις αναμνήσεις τους. Ζοάνα, Μπερναδέτα, Μαργαρίδα, Μπλάνκα, Ελιζαμπέτ, Άνζελα, Ντόλσα: γυναίκες με μισή καρδιά, γυναίκες μάντισσες, γυναίκες χωρίς γλώσσα και μιλιά, γυναίκες που κάνουν συμφωνίες με τον διάβολο για έναν απόγονο, γυναίκες που δεν νιώθουν πόνο. Αυτές οι γυναίκες, και όχι μόνο, σήμερα ετοιμάζουν ένα πάρτι…

Ένα γλωσσικά χειμαρρώδες έργο γεμάτο χιούμορ και τόλμη, που διερευνά τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ φωτός και σκοταδιού, ζωής και θανάτου, λήθης και μνήμης, πραγματικότητας και μυθοπλασίας, από τη βραβευμένη συγγραφέα τού Τραγουδώ εγώ και το βουνό χορεύει.

Η υπέροχη φίλη μου

βιβλία Αύγουστος
PUBLIC.GR

Η υπέροχη φίλη μου

Εκδόσεις Πατάκη
18,80€ 13,99€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Μιας και η έκδοση The New York Times Book Review έδωσε στο βιβλίο Η υπέροχη φίλη μου της Έλενα Φερράντε την πρώτη θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, ήρθε ο καιρός να το διαβάσεις ή και να το θυμηθείς αυτό τον Αύγουστο. Το βιβλίο είναι το πρώτο από την τετραλογία της Νάπολης που έγραψε η συγγραφέας, η πραγματική ταυτότητα της οποίας παραμένει άγνωστη. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η Υπέροχη Φίλη µου, το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλα, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεμιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήματα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Η συγγραφέας ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µμιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασμα των δεκαετιών.