Φυτά: Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για να κάνεις μεταφύτευση
- 18 ΑΥΓ 2024
Η μεταφύτευση είναι μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τα φυτά που έχεις σε γλάστρες, κασπώ και παρτέρια. Όσο περνάει ο καιρός, απορροφούν σταδιακά όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες τους.
Αυτό που συμβαίνει λοιπόν, όταν μεταφυτεύεις τα φυτά σε μεγαλύτερη γλάστρα, είναι ότι τα βοηθάς να αναζωογονηθούν. Ταυτόχρονα, τους δίνεις περισσότερο χώρο να αναπτυχθούν, να απλώσουν το ριζικό τους σύστημα και να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να δώσουν πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Υπάρχουν όμως, ορισμένοι περιορισμοί, οι οποίοι κυρίως αφορούν την περίοδο που θα επιλέξεις να κάνεις μεταφύτευση. Δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες.
Φυτά: Ποια είναι η χειρότερη περίοδος για να κάνεις μεταφύτευση;
Η χειρότερη περίοδος για να κάνεις μεταφύτευση λοιπόν, είναι συνήθως όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς τα φυτά βρίσκονται σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης τότε. Το καλοκαίρι, όπως καταλαβαίνεις, είναι μια κακή περίοδος. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος πρέπει να αποφεύγονται.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο έντονος ήλιος και ο καύσωνας μπορούν να προκαλέσουν σοκ στα φυτά κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης. Μπορεί να αφυδατωθούν εύκολα και να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.
- Υψηλές θερμοκρασίες: Οι πολύ ζεστές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν στρες στα φυτά και να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα κατά τη διάρκεια της μεταφύτευσης.
- Έντονος ήλιος: Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να κάψει τα νεαρά, ευαίσθητα φύλλα και ρίζες των φυτών που μόλις μεταφυτεύθηκαν.
- Αυξημένες απαιτήσεις σε νερό: Τα φυτά που μεταφυτεύονται το καλοκαίρι χρειάζονται συχνότερο πότισμα, κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε συνθήκες καύσωνα. Οπότε καλύτερα να περιμένεις για λίγο καιρό, παρά να ρισκάρεις.
Επίσης, ο χειμώνας που επικρατεί παγωνιά δεν είναι μια καλή περίοδος για να κάνεις μεταφύτευση. Παρακάτω μαθαίνεις τους λόγους:
- Χαμηλές θερμοκρασίες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορούν να καταστρέψουν τις ρίζες των φυτών, ειδικά αν αυτές είναι εκτεθειμένες στον παγετό. Τα φυτά που έχουν μεταφυτευθεί πρόσφατα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν επαρκώς τις ρίζες τους στο νέο περιβάλλον.
- Μειωμένη ανάπτυξη: Το χειμώνα, η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνεται σημαντικά ή σταματά εντελώς, λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας και των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά δεν μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στο νέο τους περιβάλλον, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε ασθένειες και στρες κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης.
- Αδρανοποίηση: Πολλά φυτά βρίσκονται σε κατάσταση αδρανοποίησης το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μεταφύτευση μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό τους κύκλο και να οδηγήσει σε στρες και ακόμα χειρότερα, στην καταστροφή του.
Η καλύτερη περίοδος είναι συνήθως στις αρχές της άνοιξης, όταν τα φυτά δεν έχουν μπει ακόμα στη φάση της ανθοφορίας τους ή το φθινόπωρο όπου οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και τα φυτά είναι σε φάση ενεργής ανάπτυξης χωρίς όμως να έχουν έντονη ανθοφορία. Αυτό επιτρέπει στα φυτά να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να αναπτύξουν νέες ρίζες πιο εύκολα.