ΕΡΕΥΝΑ

Οι 2 γενιές που σήμερα κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο

Pexels

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέφεραν ότι τα ποσοστά καρκίνου για 17 από τους 34 πιο συχνούς καρκίνους, αυξάνονται σταδιακά στις νεότερες γενιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Public Health, η γενιά Χ και οι millennials διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, μια αλλαγή που πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές γενεών στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την έκθεση στο περιβάλλον. Τα ευρήματά τους έδειξαν:

  • Οι καρκίνοι με τον πιο σημαντικό αυξημένο κίνδυνο είναι στα νεφρά, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο, οι οποίοι είναι 2 έως 3 φορές υψηλότεροι για τους άντρες και τις γυναίκες millennials σε σύγκριση με τους baby boomers.
  • Οι γυναίκες millennials διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και χοληδόχου πόρου σε σύγκριση με τις baby boomers.
  • Αν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται για τους περισσότερους καρκίνους, ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο σταθεροποιήθηκε ή μειώθηκε στους νεότερους. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν για τους καρκίνους της χοληδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, των όρχεων και της μήτρας, καθώς και για τον καρκίνο του ήπατος στις νεότερες γυναίκες.

Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου και θνησιμότητας μεταξύ των νεότερων ατόμων μπορεί να «σταματήσουν ή ακόμη και να ανατρέψουν την πρόοδο που έχουμε κάνει στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρουν οι ερευνητές.

Αν και δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των νεότερων ατόμων, οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την εξέλιξη:

  • αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.
  • τροποποιημένα μικροβιώματα από ανθυγιεινές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, κόκκινο κρέας και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.
  • κακός ύπνος.
  • καθιστικός τρόπος ζωής.
  • περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ρύπους και καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Δεδομένα 2 δεκαετιών για τον καρκίνο

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 23,5 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με 34 τύπους καρκίνου από το 2000 έως το 2019. Μελέτησαν επίσης δεδομένα θνησιμότητας που περιλάμβαναν 7 εκατομμύρια θανάτους από 25 τύπους καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 25 έως 84 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επεκτείνοντας την προηγούμενη έρευνά τους, η οποία είχε εντοπίσει 8 τύπους καρκίνου στους οποίους τα ποσοστά εμφάνισης αυξήθηκαν στις νεότερες γενιές, οι ερευνητές βρήκαν επιπλέον 9, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είχαν προηγουμένως μειωθεί σε παλαιότερες γενιές, πριν αυξηθούν σε νεότερους πληθυσμούς.

Οι νεότεροι ή οι κάτω των 50 ετών αντιπροσωπεύουν μια μειοψηφία του συνολικού πληθυσμού όσων αναπτύσσουν καρκίνο, αλλά η ανησυχία είναι ότι η νόσος εμφανίζεται σε ολοένα και νεότερες ηλικίες. Επομένως αυτή η αυξημένη συχνότητα εγείρει την ανησυχία των ειδικών, καθώς αυτός ο πληθυσμός συνεχίζει να γερνάει.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι υπήρξε πτώση στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις νεότερες γυναίκες, γεγονός που αποδίδουν στον εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως το πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα, του λάρυγγα και του οισοφάγου, επίσης μειώθηκαν, αν και η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων, είπαν οι ερευνητές.

Δυσκολίες με την ανίχνευση

Οι συνήθεις προληπτικές εξετάσεις συνιστώνται μόνο για 4 καρκίνους (του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και για ορισμένα άτομα, του πνεύμονα) και αρκετοί νέοι που διατρέχουν μέσο κίνδυνο δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο.

«Το πρόβλημα γίνεται ότι οι ασθενείς γίνονται όλο και νεότεροι, δεν έχουμε πάντα καλό προσυμπτωματικό έλεγχο για αρχή και μετά δεν μπορούμε πραγματικά να εξετάσουμε τόσο μεγάλους πληθυσμούς», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στη νέα μελέτη, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού, της χοληδόχου κύστης και άλλων χοληφόρων και της μήτρας αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ταχύτερα στις νεότερες γενιές. Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κάτω των 40 ετών παραμένουν χαμηλά, σε μια άλλη μελέτη, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου.

Μείωση στις ηλικίες προληπτικού ελέγχου

Πρόσφατα και αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότερες γυναίκες στα 40 τους παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού, ώθησαν την Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ πέρυσι να αλλάξει τις προηγούμενες οδηγίες της, μειώνοντας την ηλικία για μαστογραφίες ρουτίνας από τα 50 στα 40 έτη.

Ωστόσο, οι μαστογραφίες ρουτίνας δεν είναι τόσο αποτελεσματικές για γυναίκες με πυκνό στήθος, κάτι που είναι πιο συχνό σε νεότερες γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια, η συνιστώμενη ηλικία για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε επίσης, από την ηλικία των 50 στα 45, καθώς η έρευνα έχει δείξει μια τάση προς διαγνώσεις σε μικρότερες ηλικίες. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου περιορίζονταν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνονται συνολικά, υπάρχει αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης σε νεότερους πληθυσμούς.

Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν υποβάλλονται σε προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια μελέτη του 2021 ανέφερε ότι λιγότεροι από 4 εκατομμύρια από τους επιλέξιμους 19 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 45 έως 49 ετών ήταν ενημερωμένοι για προληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρόσφατα εγκεκριμένη εξέταση αίματος, μια εξέταση κοπράνων ή μια οπτική εξέταση, όπως κολονοσκόπηση ή CT κολονογραφία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και όταν εμφανίζονται συμπτώματα, πολλοί νεότεροι τα αγνοούν, νομίζοντας ότι δεν μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο επειδή είναι νέοι. Άλλοι μπορεί να είναι ανασφάλιστοι ή να μην γνωρίζουν ότι συνιστώνται τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τις ηλικίες τους.

Λάθος και καθυστερημένες διαγνώσεις καρκίνου

Όταν ορισμένοι νεότεροι ασθενείς αναζητούν φροντίδα για γαστρεντερικά συμπτώματα, διαγιγνώσκονται λανθασμένα με άλλες παθήσεις, όπως αιμορροΐδες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ωστόσο, για τους περισσότερους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος, δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις και πιο περιορισμένες επιλογές θεραπείας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των νεότερων γενεών δείχνουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη τόσο για τον εντοπισμό μιας αιτίας για τον προγραμματισμό της πρόληψης όσο και για την ανάπτυξη καλύτερων και, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργία εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση καρκίνου σε νεότερους ανθρώπους, σε πρώιμα στάδια, όταν η θεραπεία είναι συχνά πιο αποτελεσματική.

Τα αυξανόμενα ποσοστά εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει στους νεότερους ασθενείς που επιβιώνουν. Θα υπάρξουν νέοι επιζώντες από καρκίνο που θα επηρεαστούν βαθιά βιολογικά, σωματικά και ψυχολογικά από αυτές τις διαγνώσεις. Κάτι που θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στις κοινωνίες και που η ιατρική κοινότητα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει.