ASK THE EXPERT

Μύθος ή αλήθεια: Έχω έλλειψη σε βιταμίνη D, είναι ok να μη βάζω αντηλιακό;

Pexels Pexels

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που δεχόμαστε DM στο Instagram του LadyLike αφορούν τα αντηλιακά. Τη χρήση τους, την επιλογή του ιδανικού συμμάχου, το συνδυασμό τους με τη makeup ρουτίνα, αλλά και τη συσχέτισή τους με την έλλειψη βιταμίνης D. Σ’ αυτό το τελευταίο, αυτή τη φορά κάνουμε focus. H βιταμίνη D αποκτάται μόνο από την έκθεση στον ήλιο; Η χρήση αντηλιακού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια/ έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης; Όταν παίρνω βιταμίνη D ως συμπλήρωμα είναι οκ να μη βάζω αντηλιακό;

Είναι η ώρα της ειδικού! Η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα (matoulaclinic.gr), φρόντισε να απαντήσει σ’ όλα τα ερωτήματα που είχαμε και αφορούσαν τη συσχέτιση βιταμίνης D με τη χρήση αντηλιακού.

Ας αποσαφηνίσουμε τα πράγματα: Η αντηλιακή προστασία είναι αναγκαία στο δέρμα μας, όσο αναγκαία είναι και η βιταμίνη D στον οργανισμό. Η δράση αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό μας αφορά σε διέγερση της ανάπτυξης των οστών, όπου, χωρίς αυτή δημιουργούνται καταστάσεις όπως αυτή της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας στην αποφυγή πολλών ασθενειών.

Πως αποκτάται η πολύτιμη για τον οργανισμό βιταμίνη D;

Κατά την έκθεση του δέρματος με τον ήλιο οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) αλληλεπιδρούν με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται 7-DHC στο δέρμα μετατρέποντάς την στη δραστική μορφή της βιταμίνης D, δηλαδή της D3. Επίσης, λαμβάνουμε βιταμίνη D2 από τρόφιμα φυτικής προέλευσης και D3 από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Έχοντας ως βάση μία πληθώρα ερευνών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, η απάντηση είναι αρνητική. Η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού δεν οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D και οι άνθρωποι όπου το χρησιμοποιούν συχνά, μπορούν να διατηρούν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Ως δερματολόγος, αυτό που λέω πάντα στους ασθενείς μου είναι ότι αν αθροίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία στο δέρμα με σκοπό την παραγωγή D, τα μειονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο καθώς έχει αποδειχθεί ότι το υπεριώδες φως του ήλιου (UV) βλάπτει το κυτταρικό DNA με αποτέλεσμα τη δημιουργία γενετικών μεταλλάξεων που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος. Συγκεκριμένα, η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συνδεθεί με την πρόωρη γήρανση του δέρματος, με το 90% των μη μελανωματικών δερματικών καρκίνων και με περίπου το 86% των μελανωμάτων.

Η απορρόφηση της βιταμίνης D είναι πιο εύκολη από τις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής απ’ ότι από το δέρμα.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί, ότι στη χώρα μας, λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας αρκούν 20’ λεπτά έκθεσης τον μήνα Μάρτιο για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D, γεγονός που μας καθιστά προνομιούχους καθώς λαμβάνουμε την απαιτούμενη ποσότητα λόγω υπέρ έκθεσης στον ήλιο ακόμα και σε συνθήκες πόλης κυρίως λόγω εφαρμογής λιγότερης ποσότητας αντηλιακού ιδίως στο σώμα αλλά και λόγω μη επανάληψης της ανανέωσής του.