ΦΥΤΑ

Τόσο καιρό το έκανες λάθος: Ο σωστός τρόπος να ποτίζεις τα φυτά σου

Pexels

Το πότισμα είναι ο Νο1 κανόνας επιβίωσης των φυτών σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Η συχνότητα, η ποιότητα και η ποσότητα του νερού που έχουν ανάγκη τα φυτά, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι το είδος τους, το μέγεθος της γλάστρας, η ποιότητα του εδάφους, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Ο τρόπος ποτίσματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Το πότισμα, ειδικά των φυτών εσωτερικού χώρου, είναι μια από τις πιο δύσκολες δεξιότητες που μπορείς να κατακτήσεις αν ασχολείσαι (ή προσπαθείς) με την κηπουρική. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως καταλαβαίνεις. Και αν έπρεπε να μιλήσουμε για τον πιο σωστό τρόπο ποτίσματος των φυτών, αυτός ο τελευταίος εξαρτάται από τον τύπο του φυτού και τις ειδικές του ανάγκες. Ο πιο save τρόπος, πάντως, είναι από τη βάση τους. Κι ας έχεις συνηθίσει να τα ποτίζεις από την κορυφή τους με το ποτιστήρι σου.

Τόσο καιρό το έκανες λάθος: Ο σωστός τρόπος να ποτίζεις τα φυτά σου

Το bottom watering, λοιπόν, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και λιγότερα μειονεκτήματα για τα φυτά σου συγκριτικά με το πότισμα από πάνω που συνηθίζεται από τους περισσότερους από εμάς. Τόσο λόγω συνήθειας όσο και ευκολίας. Θεωρείται μεν ως η καλύτερη μέθοδος επειδή είναι λιγότερο πιθανό να υπερποτίσεις τα φυτά σου, αλλά πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να τα ποτίσεις. Λίγο έξτρα αγάπη, όμως, δεν πείραξε κανέναν.

Ποτίζοντας τα φυτά σου από την πάνω πλευρά τους, αυξάνεις άθελά σου τις πιθανότητες να εμφανίσουν μύκητες και ασθένειες. Η υγρασία στα φύλλα μπορεί να προάγει την ανάπτυξή τους. Επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι το φυτό σου ποτίζεται ομοιόμορφα. Το νερό μπορεί να μην φτάσει στις ρίζες αποτελεσματικά, ιδιαίτερα αν το χώμα είναι πυκνό ή οι ρίζες είναι βαθιές.

Αντιθέτως, η τεχνική του ποτίσματος από την κάτω πλευρά (Bottom watering) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας για τους εξής λόγους:

  • Υγιές ριζικό σύστημα: Ενθαρρύνει τις ρίζες να αναπτύσσονται προς τα κάτω, αναζητώντας νερό, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα φυτά πιο ανθεκτικά.
  • Μείωση ασθενειών: Η υγρασία στα φύλλα αποφεύγεται, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων και άλλων ασθενειών.
  • Ομοιόμορφη απορρόφηση νερού: Το νερό κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στο ριζικό σύστημα όταν απορροφάται αργά από τον πυθμένα του φυτού.
  • Προστατεύει τα ευαίσθητα φυτά: Πολλά φυτά έχουν ευαίσθητα φύλλα με αποτέλεσμα όταν τα ακουμπάει νερό (αν αυτό είναι σκληρό) να δημιουργούνται πάνω τους καφέ κηλίδες. Ποτίζοντας από κάτω, αποφεύγεις το βρέξιμο των φύλλων.

Πώς να εφαρμόσεις σωστά την τεχνική του bottom watering στα φυτά σου

Το νερό καταφέρνει να απορροφάται αργά μέσω των οπών αποστράγγισης στο κάτω μέρος της γλάστρας μέσω αυτής της μεθόδου.

  • Βρες ένα δοχείο αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει μέσα τη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα.
  • Γέμισε με νερό μέχρι τη μέση.
  • Άφησε τη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα μέσα στο νερό για περίπου 15 λεπτά. Έτσι λέει ο εμπειρικός κανόνας. Όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα και όσο πιο στεγνό το χώμα, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει σε αυτό το στάδιο.
  • Εσύ καλό είναι ωστόσο, να ελέγχεις το επίπεδο υγρασίας στο δοχείο για να δεις εάν το χώμα της γλάστρας έχει απορροφήσει αρκετό νερό μέχρι το μέσο της.
  • Εάν είναι ακόμα στεγνό, κρατάς μέσα στο νερό για ακόμα 20 λεπτά στο περίπου.
  • Αφαιρείς τυχόν περίσσεια νερού.

Extra facts:

  • Θα πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου από πάνω μία φορά κάθε 4-6 μήνες, επειδή διάφορα άλατα από το λίπασμα συσσωρεύονται στο μέσο της γλάστρας. Το πότισμα από πάνω ουσιαστικά μπορεί να ξεπλύνει αυτά τα άλατα.
  • Εάν το νερό περιέχει χλώριο, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις φιλτραρισμένο ή απεσταγμένο.
  • Εάν αφήνεις το φυτό να καθίσει μέσα στο νερό για περισσότερη ώρα απ’ όση χρειάζεται, θα καταλήξει υπερβολικά ποτισμένο. Με λίγα λεπτά περισσότερο δεν θα έρθει η καταστροφή, αλλά δεν πρέπει να το αφήσεις να καθίσει για ώρες ολόκληρες ή όλη τη νύχτα για παράδειγμα.