ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρκάς: Το ανατριχιαστικό σκίτσο για τις φωτιές που καίνε (και) φέτος (σ)την Αττική

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISI

Εικόνες καταστροφής, δεκάδες στρέμματα καμένης γης, περιουσίες που έγιναν στάχτη και στα μάτια των πυρόπληκτων απόγνωση, αγωνία και θυμός. Για ένα ακόμα καλοκαίρι η χώρα παραδίδεται στις φλόγες, με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους στα μέτωπα της φωτιάς να δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στην Βορειοανατολική Αττική. Με ένα νέο σκίτσο και μια πικρή αλήθεια, ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς, είπε σήμερα «καλημέρα» στα social media.

Τις σκέψεις όλων μας αποτυπώνει σε νέο του σκίτσο ο Αρκάς, με αφορμή τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα και πάλι στην Αττική. Στο νέο του σκίτσο του λοιπόν, με φόντο τεράστιες φλόγες που κατακαίνε το δάσος, ο Αρκάς έγραψε: «Θα είχε καταντήσει βαρετό, αν δεν ήταν τόσο τραγικά εγκληματικό». Αποτύπωσε έτσι πολύ γλαφυρά την εικόνα δυστοπίας, η οποία δε φαίνεται ακόμα να βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Ο γνωστός σκιτσογράφος παραθέτει επίσης τα έτη κατά τα οποία καταγράφηκαν μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα. Μόνο που δεν μένει εκεί. Με μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ο Αρκάς σημειώνει στο σκίτσο του και επόμενα έτη, θέλοντας να δείξει ότι κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, η χώρα ζει το ίδιο, αποπνικτικό σκηνικό.

Εικόνες καταστροφής από τις φωτιές στην Αττική

Αρκάς: Το ανατριχιαστικό σκίτσο για τις φωτιές στην Αττική AP Photo/Aggelos Barai

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής για 3η ημέρα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το απόγευμα της Κυριακής (11/08).

Αρκάς: Το ανατριχιαστικό σκίτσο για τις φωτιές στην Αττική AP Photo/Aggelos Barai

Αρκάς: Το ανατριχιαστικό σκίτσο για τις φωτιές στην Αττική AP Photo/Aggelos Barai

Η φωτιά επεκτάθηκε σε περιοχές της Πεντέλης, των Βριλησσίων, του Γραμματικού, του Διονύσου, του Μαραθώνα. Για ακόμη ένα βράδυ, πυροσβέστες μαζί με εθελοντές συνέχισαν να παλεύουν με τις φλόγες στην βορειοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, Δευτέρα (12/8), όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στη Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Εντοπίστηκε σορός απανθρακωμένης γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου

Η απανθρακωμένη σορός μιας γυναίκας εντοπίστηκε από πυροσβέστες μέσα σε κτίριο επαγγελματικής χρήσης, στο Πάτημα Χαλανδρίου. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η γυναίκα δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από το κτίριο της επιχείρησης που κάηκε, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο.

Με βάση τις πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκα 60-62 ετών, αλλοδαπή, η οποία διέμενε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και εργαζόταν στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.

Η πυροσβεστική άρχισε να ψάχνει, καθώς αν και δεν είχε δηλωθεί επίσημα η εξαφάνισή της, υπήρχε αναφορά στον δήμαρχο ότι αγνοείτο. Έτσι, δόθηκε η πληροφορία από τη δημοτική αρχή, η οποία αρχικά δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία και την πυροσβεστική.