Tο τυρί με το περισσότερο λίπος. Ποιο έχει το περισσότερο αλάτι;
- 22 ΑΥΓ 2024
Το τυρί είναι μια αγαπημένη τροφή για πολλούς, αλλά υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι δεν έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και αλάτι. Παρ’ όλα αυτά, με μέτρο και σωστές επιλογές, το τυρί μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή, χωρίς να υπονομεύσει την υγεία της καρδιάς.
Στην πραγματικότητα, ορισμένα τυριά είναι πιο υγιεινά από άλλα και μπορούν να καταναλώνονται ευκολότερα, ενώ άλλα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με προσοχή. Παρακάτω έχουμε συλλέξει συγκεκριμένα τα τυριά με το περισσότερο λίπος και αλάτι.
Το τυρί με το περισσότερο λίπος
Μασκαρπόνε
Το μασκαρπόνε κατέχει την πρωτιά όσον αφορά την περιεκτικότητα σε λίπος ανάμεσα στα τυριά. Το μασκαρπόνε είναι ένα είδος κρέμας τυριού που προέρχεται από την Ιταλία, από την περιοχή της Λομβαρδίας και χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδόρπια όπως το τιραμισού, ενώ είναι ιδανικό για τάρτες, κρέμες και γλάσο.
Παρασκευάζεται από 2 μόνο συστατικά: κρέμα γάλακτος που πήζει με την προσθήκη κιτρικού ή τρυγικού οξέος. Το μασκαρπόνε είναι ιδιαίτερα πλούσιο και κρεμώδες, γεγονός που το καθιστά πολύ θερμιδογόνο και όχι την καλύτερη επιλογή για την υγεία της καρδιάς σου, καθώς είναι ένα από τα τυριά με τα περισσότερα λιπαρά (44%, εκ των οποίων το 30% είναι κορεσμένα). Πάντως, η μέτρια κατανάλωση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα.
Το τυρί με το περισσότερο αλάτι
Ροκφόρ
Γενικότερα, τα βασικά συστατικά του τυριού είναι το γάλα, η πυτιά, το αλάτι και η μοναδική ποικιλία γαλακτικών βακτηρίων ανάλογα με το είδος του τυριού. Η σχέση τυριού και αλατιού είναι στενά συνδεδεμένη. Όσοι θέλουν πραγματικά να προσέξουν την διατροφή τους, είναι καλό να αναζητούν και το ποσοστό του αλατιού στο προϊόν τους. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα και πιο δημοφιλή σε κατανάλωση τυριά είναι αυξημένης περιεκτικότητας σε αλάτι.
Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο διάσημα μπλε τυριά στον κόσμο, γνωστό για την έντονη γεύση του και την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το ροκφόρ προέρχεται από το Roquefort-sur-Soulzon στη Γαλλία. Από το 1925, το ροκφόρ ή Roquefort (ονομασία από τον τόπο προέλευσης) κατέχει την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (AOC), που σημαίνει ότι πρέπει να πληροί συγκεκριμένα πρότυπα και να παράγεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και περιέχει την μούχλα Penicillium roqueforti, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των μπλε φλεβών. Ωριμάζει σε φυσικές σπηλιές στο Roquefort-sur-Soulzon για τουλάχιστον 5 μήνες. Έχει έντονη, πικάντικη και ελαφρώς αλμυρή γεύση. Περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια τυριού.
Είναι πλούσιο σε λιπαρά, κυρίως κορεσμένα και είναι πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες και ως επιτραπέζιο έδεσμα. Συνοδεύεται καλά με κόκκινο κρασί ή επιδόρπια κρασιά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά απαιτεί μέτρο στην κατανάλωση, ιδιαίτερα από άτομα με καρδιακές παθήσεις ή υπέρταση. Ωστόσο, περιέχει ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος.