ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Gérard Depardieu: Ο βιασμός της 22χρονης Charlotte Arnould είναι το δικαστικό δράμα της χρονιάς

Tristar Media/Getty Images

Ο Gérard Depardieu πρέπει να δικαστεί σε ποινικό δικαστήριο για φερόμενο βιασμό και επίθεση στη νεαρή ηθοποιό, Charlotte Arnould, το 2018, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού. Αυτό θα είναι το πραγματικό δικαστικό δράμα, που θα σοκάρει τη γαλλική βιομηχανία του θεάματος.

Είναι πολλές οι καταγγελίες για τον Gérard Depardieu

Η ηθοποιός Charlotte Arnould υπέβαλε μια πρώτη καταγγελία το 2018 (τότε ήταν 22 ετών), λέγοντας ότι ο Gérard Depardieu τη βίασε στο σπίτι του στο Παρίσι 2 φορές. Κατέθεσε νέα καταγγελία το 2020. Η υπόθεση της 28χρονης ηθοποιού αποσύρθηκε αρχικά από τους εισαγγελείς το 2019, αφού η έρευνά τους απέτυχε να βρει επαρκή στοιχεία. Αλλά εκείνη επέμεινε.

Ο 75χρονος Γάλλος ηθοποιός ερευνάται από το 2020, αφού κατηγορήθηκε από την ηθοποιό Charlotte Arnould (Σαρλότ Αρνούλ) ότι τη βίασε και της επιτέθηκε στο σπίτι του στο Παρίσι, δύο φορές, το 2018. Οι εισαγγελείς διεξήγαγαν έρευνα για να προσδιορίσουν εάν ήταν δικαιολογημένη η δίκη.

Ο θρύλος του γαλλικού κινηματογράφου θα πρέπει να δικαστεί για κατηγορίες ότι βίασε και κακοποίησε σεξουαλικά τη συνάδελφό του, δήλωσαν οι εισαγγελείς του Παρισιού την Πέμπτη, 22 Αυγούστου. Μετά την εις βάθος έρευνα για τους ισχυρισμούς βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, εναπόκειται πλέον στον ανακριτή να αποφασίσει εάν ο Gérard Depardieu θα δικαστεί. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Gérard Depardieu δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό, ενώ η δικηγόρος της Arnould, Carine Durrieu-Diebolt είπε ότι η κίνηση ήταν «το αποτέλεσμα μακράς έρευνας που μπόρεσε να συγκεντρώσει στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα λόγια της πελάτισσάς μου». 

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ έχει αρνηθεί μια σειρά από κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση τα τελευταία χρόνια. «Ποτέ, μα ποτέ, δεν κακοποίησα γυναίκα», είπε στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro τον περασμένο Οκτώβριο, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Charlotte Arnould.

Η παρακμή του Gérard Depardieu

Αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή δίκη τον Οκτώβριο για φερόμενη σεξουαλική επίθεση σε 2 διαφορετικές γυναίκες κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας το 2021. Υπάρχει και η  καταγγελία της ηθοποιού Helene Darras ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το 2007. Η έρευνα όμως έκλεισε καθώς το αδίκημα είχε παραγραφεί. Ο απολογισμός άργησε μερικές δεκαετίες. Μια μακροχρόνια συμφωνία σχετικά με την επικράτηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης στην κινηματογραφική βιομηχανία της Γαλλίας έχει επιτέλους σπάσει.

Η σεξιστική και εγκληματική συμπεριφορά του Gérard Depardieu προς τις γυναίκες ήταν γνωστή και ανεκτή για πολύ καιρό ανεκτή από τον κόσμο του κινηματογράφου. Έγινε άλλο ένα «ιερό τέρας» που οι φίλοι είχαν σταματήσει να προσπαθούν να δικαιολογήσουν όλα τα λάθη του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η φήμη του έπιασε πάτο με την προβολή ενός γαλλικού ντοκιμαντέρ, Depardieu: The Fall of the Ogre. Το Fall of the Ogre περιέγραψε μια σειρά από κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Gérard Depardieu, σε πλατό ταινιών όπου άλλα μέλη του cast και του συνεργείου φέρεται να είχαν απαντήσει γελώντας ή κάνοντας τα στραβά μάτια. «Αυτός είναι ο Ζεράρ!» έλεγαν. 

Όταν ο Emmanuel Macron ρωτήθηκε για τον ηθοποιό, μετά την προβολή του The Fall of an Ogre, ο Gérard Depardieu βρισκόταν ήδη υπό επίσημη έρευνα για βιασμό. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι η δικαστική διαδικασία πρέπει να πάρει τον δρόμο της και ο Gérard  Depardieu να θεωρηθεί αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. 

Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Είναι ένας απέραντος ηθοποιός… Μια ιδιοφυΐα της τέχνης του. Έκανε τη Γαλλία γνωστή σε όλο τον κόσμο. Και, το λέω αυτό ως πρόεδρος και ως πολίτης, κάνει τη Γαλλία περήφανη». Τα λόγια είναι περιττά.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η ιδιότητά του στον γαλλικό κινηματογράφο πρέπει να θέσει την υποτιθέμενη παρενόχληση, τη σεξουαλική επίθεση και πιθανώς ακόμη και τον βιασμό γυναικών πέρα ​​από την κοινωνική καταδίκη και την εμβέλεια του νόμου. Ρητορικό ερώτημα;