SEX

6 ρεαλιστικές συμβουλές για καλό σεξ από τους πιο επιτυχημένους sex therapists

iStOCK

Στην Αμερική οι sex therapists είναι πλέον το ίδιο απαραίτητοι όσο ένας ψυχολόγος. Ναι, το σεξ είναι ένα πρόβλημα για τα ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση που αναρωτιούνται αν έχει χαθεί η σεξουαλική έλξη εξαιτίας της καθημερινότητας, σε ζευγάρια που αναρωτιούνται αν κάνουν αρκετό σεξ και σε όσους έχουν άπειρες ερωτήσεις για τον οργασμό. Βασικά, το sex είναι ένα τεράστιο θέμα. Και οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις για όλα όσα είτε φοβάσαι να ρωτήσεις ή δεν ξέρεις ποιον να ρωτήσεις.

Μην συγκρίνεις και μην συγκρίνεσαι 

Η Lori Brotto, ψυχολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της British Columbia και συγγραφέας του Better Sex Through Mindfulness, θέλει να πείσει τους ανθρώπους να απορρίψουν την έννοια της «κανονικής» σεξουαλικής ζωής όταν αναρωτιούνται για το πώς και πόσο συχνά κάνουν σεξ. Ξέρει ότι υπάρχουν ζευγάρια που έχουν σεξουαλικές επαφές κάθε βράδυ αλλά δεν είναι ευτυχισμένα. 

Ίσως είναι καιρός να δώσεις εκ νέου τον ορισμό του «σεξ»

Έχουμε την τάση να θεωρούμε το σεξ ως πράξη, υποστηρίζει η Esther Perel, θεραπεύτρια ζευγαριών και συγγραφέας. Τι λέει; «Το σεξ δεν είναι κάτι που κάνεις.Το σεξ είναι ένα μέρος όπου πηγαίνεις». Η Candice Nicole Hargons, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Emory και συγγραφέας του βιβλίου Good Sex ενθαρρύνει τους πελάτες της να σκεφτούν την ιδέα ενός «σεξουαλικού μενού». Η απόλαυση είναι το κύριο πιάτο.

Υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη επιθυμίας

Η σεξουαλική επιθυμία, όπως απεικονίζεται στην τηλεόραση, τις ταινίες και την πορνογραφία, είναι πάντα μια ξαφνική, συντριπτική επιθυμία για σεξ. Αλλά υπάρχει ένας άλλος τύπος επιθυμίας, γνωστός ως ανταποκρινόμενη επιθυμία. Αυτό λέει στους New York Times η Lauren Fogel Mersy, ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια με έδρα τη Μινεσότα και συγγραφέας του Desire.

Επίσης, τα ζευγάρια πρέπει να εγκαταλείψουν την προσδοκία ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούν στο πώς και πότε βιώνουν την επιθυμία για σεξ.

Η κλειτορίδα είναι η δύναμη του γυναικείου οργασμού

«Η κλειτορίδα είναι η δύναμη του γυναικείου οργασμού και η συντριπτική πλειονότητα των ευαίσθητων νευρικών απολήξεων που συμβάλλουν στην ευχαρίστηση βρίσκονται στην επιφάνεια του αιδοίου, όχι μέσα στον κόλπο», δήλωσε στην πιο επιδραστική εφημερίδα του κόσμου (NYT) ο Ian Kerner, σεξοθεραπευτής με έδρα τη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του She Comes First.

Υπάρχουν πολλά κλισέ για την ανδρική σεξουαλικότητα

Oι άνδρες πελάτες των sex therapists, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, νιώθουν μεγάλη ντροπή και αμηχανία που δεν ξεκινούν το σεξ με τον τρόπο που «υποτίθεται».

Μήπως σκέφτεσαι υπερβολικά το καλό σεξ

Η Sara Nasserzadeh, κοινωνική ψυχολόγος και συγγραφέας του Love by Design βλέπει τους πελάτες της να υπεραναλύουν το σεξ. Τους συμβουλεύει να αφήσουν το σώμα να συνδεθεί και να «μιλήσει». Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τόσο το σεξ.