ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κλαίνε αφού φτάσουν σε οργασμό;

iStock

Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με τα συναισθήματα έξαρσης, απελευθέρωσης και ηρεμίας που ακολουθούν μετά από έναν οργασμό, είτε φτάνεις στην κορύφωση με κάποιο άτομο που πραγματικά σε ενδιαφέρει, είτε κατά τη διάρκεια μιας ικανοποιητικής μοναχικής συνεδρίας. Παρά όμως αυτή την εξαιρετική εμπειρία, γιατί μερικοί άνθρωποι κλαίνε μετά από έναν οργασμό; Τι συμβαίνει στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε τόσο διαφορετικές αντιδράσεις;

Μία έρευνα του 2020 με δείγμα 223 γυναικών και 76 ανδρών βρήκε ότι σχεδόν το 92% των ανθρώπων ανέφεραν ότι είχαν μια τέτοια συναισθηματική αντίδραση μετά το σεξ μέσα σε διάστημα 4 εβδομάδων. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είχαν αλλαγές στη διάθεση και θλίψη, ενώ οι άνδρες ανέφεραν μειωμένη ενέργεια και δυσαρέσκεια. Και σχεδόν το 34% αυτών των ανθρώπων δήλωσαν ότι βίωναν έτσι μόνο μετά από οργασμό. Για πολλούς ανθρώπους, το κλάμα μετά από έναν οργασμό δεν είναι παρά μια παροδική αντίδραση. Αλλά για μερικούς, μπορεί να αποτελεί ένδειξη βαθύτερων συναισθημάτων που απαιτούν εξερεύνηση.

«Κατά τη διάρκεια του οργασμού, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκστασης σώματος και μυαλού. Ένα άτομο μπορεί να θυμηθεί πόνους, απογοητεύσεις ή φόβους αποχωρισμού μέσω αυτής της εντατικής δεσμευτικής εμπειρίας» λέει ειδικός.

Γιατί κλαις μετά από οργασμό, ακόμα κι αν το σεξ είναι υπέροχο; Unsplash

Τι συμβαίνει όταν έχεις οργασμό σύμφωνα με την επιστήμη;

Όταν φτάνεις σε οργασμό, υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα. Η όλη διαδικασία ξεκινά από τα νεύρα, τα οποία στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο όταν τα γεννητικά όργανα (π.χ. η κλειτορίδα, ο κόλπος, το πέος ή ο προστάτης) διεγείρονται. Αυτά τα σήματα ενεργοποιούν τον θάλαμο, μια σημαντική δομή στον εγκέφαλο που επεξεργάζεται τις αισθήσεις, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα.

Ο θάλαμος συγχωνεύει όλες αυτές τις πληροφορίες – π.χ. την αίσθηση της αφής, την κίνηση και τις σεξουαλικές φαντασίες ή αναμνήσεις. Αυτή η συντονισμένη επεξεργασία συμβάλλει, ώστε να φτάσει το άτομο στον οργασμό. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες, για να αυξήσει τη ροή αίματος στα γεννητικά όργανα, ενισχύοντας ουσιαστικά την αίσθηση της απόλαυσης.

Η σωματική ένταση σε αυτά τα σημεία επίσης υποχωρεί μέσω μιας σειράς έντονων μυϊκών συσπάσεων. Παράλληλα, ο εγκέφαλος κατακλύζει το σύστημά σου με καλές ορμόνες. Η οξυτοκίνη ενισχύει τα αισθήματα εμπιστοσύνης και οικειότητας, ενώ η προλακτίνη δημιουργεί τις αισθήσεις της ζεστασιάς και της ικανοποίησης που συνήθως συνδέουμε με τον οργασμό, εξηγεί ειδικός.

Άρα, γιατί κλαίμε μετά τον οργασμό;

Η εμπειρία του κλάματος μετά από έναν οργασμό είναι πολύπλοκη και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ορμονική απελευθέρωση και οι προσωπικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Ψυχολογικοί Παράγοντες

  • Καινούργιες Συναισθηματικές Καταστάσεις: Ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει μια συναισθηματική έκρηξη, απελευθερώνοντας συσσωρευμένη ένταση, ιδίως αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία κορύφωση.
  • Μετασυνευρική Δυσφορία (PCD): Είναι μια κατάσταση όπου το άτομο αισθάνεται καταθλιπτικό μετά από συναινετικό σεξ, ανεξαρτήτως αν ήταν ικανοποιητικό. Μπορεί να συνδυάζεται με κλάμα, θλίψη, άγχος, ή εκνευρισμό που μπορεί να προκύψει από ανεπαρκή λίπανση, πόνο, και χαμηλή συνολική ικανοποίηση από το σεξ.

Σωματικοί Παράγοντες

  • Ορμονική «Καταιγίδα»: Ο οργασμός απελευθερώνει ορμόνες όπως η οξυτοκίνη και η προλακτίνη, που μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του κλάματος.
  • Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα: Αυτό το σύστημα ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του οργασμού, ρυθμίζοντας καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση. Η «κάθοδος» από αυτή την ένταση μπορεί να προκαλέσει κλάμα.

Το να κλαις μετά τον οργασμό είναι φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική αποδέσμευση. Βέβαια, μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικά τραύματα. Αν αισθάνεσαι ότι επηρεάζει τη σχέση σου ή την απόλαυση του σεξ, μίλα με τον γυναικολόγο σου, τον γενικό γιατρό ή έναν θεραπευτή σεξουαλικής υγείας. Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου και αναζήτησε υποστήριξη όταν χρειαστεί.