3 red flags που δεν πρέπει να αγνοήσεις ποτέ σε μαθήματα γυμναστικής
- 1 ΣΕΠ 2024
Αν αποφάσισες να εγγραφείς σε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής, είτε είναι η πρώτη σου φορά είτε είσαι έμπειρος, πιθανόν αναρωτιέσαι: Πώς καταλαβαίνεις αν έχεις επιλέξει ένα καλό μάθημα;
Αυτή είναι μια κρίσιμη ερώτηση, γιατί τα μαθήματα γυμναστικής, όταν εκτελούνται σωστά, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη. Μπορούν να σου δώσουν την ευκαιρία να σπάσεις τη ρουτίνα, να ενταχθείς ξανά σε ένα πρόγραμμα ή ακόμα και να δημιουργήσεις ένα από την αρχή – και μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση κοινότητας.
Ένα καλό μάθημα μπορεί να προσφέρει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Αντίθετα, ένα κακό μάθημα μπορεί να καταστρέψει την εμπειρία σου, να προκαλέσει τραυματισμό και να σε κάνει να νιώσεις άβολα ή ακόμα και να αποθαρρυνθείς να ξαναπροσπαθήσεις. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε λεπτομερώς 3 red flags που δεν πρέπει να αγνοήσεις ποτέ σε μαθήματα γυμναστικής.
Παράλειψη της προθέρμανσης, της αποθεραπείας ή και των δύο.
Αυτό είναι μεγάλο red flag. Ανεξαρτήτως της διάρκειας του, ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής ή yoga θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει κάποια μορφή προθέρμανσης πριν ξεκινήσεις, και αποθεραπείας ή διατάσεις όταν τελειώσεις την προπόνηση. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη μαθημάτων, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πιο έντονες μορφές γυμναστικής. Ακόμα και αν ο προπονητής δεν έχει πολύ χρόνο, οφείλει έστω να σου δείξει μερικές διατάσεις για να κάνεις μόνη/ος σου.
Δε γίνεται λόγος για τροποποιήσεις ασκήσεων
Οι τροποποιήσεις είναι παραλλαγές ή εναλλακτικές εκτελέσεις των ασκήσεων που επιτρέπουν στους ανθρώπους με διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης, τραυματισμούς ή διαφορετικές δυνατότητες να συμμετέχουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στις τάξεις. Οι νέοι εκπαιδευτές μπορεί να δυσκολεύονται να προσφέρουν τροποποιήσεις λόγω της έλλειψης εμπειρίας ή της αγωνίας τους να διατηρήσουν τη ροή της τάξης. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να ενσωματώνουν τροποποιήσεις στα μαθήματα τους. Ακόμη και σε προχωρημένες τάξεις, οι τροποποιήσεις είναι σημαντικές, καθώς ενθαρρύνουν τους μαθητές να ακούν το σώμα τους και να προσαρμόζονται στις ανάγκες τους κάθε ημέρα.
Η πίεση του προπονητή σε κάνει να νιώθεις χειρότερα
Όταν κάποιος προπονητής σε ντροπιάζει λέγοντας, για παράδειγμα, «μην σηκώνεις τα ελαφριά βάρη», δημιουργεί έναν αρνητικό και αποτρεπτικό περιβάλλον. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι η ενδυνάμωση και η υποστήριξη, όχι η ανάπτυξη αισθήματος κατωτερότητας ή ανεπάρκειας.
Η αναγκαστική πίεση, είτε λεκτικά είτε σωματικά, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή ακόμη και στο να χάσεις την όρεξη σου για γυμναστική. Ο προπονητής πρέπει να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα όριά σου και να προχωράς με τον δικό σου ρυθμό, όχι να σε εξαναγκάζει να ξεπεράσεις τα ίδια σου τα όρια αμέσως.