ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν βλέπεις κάτι χαριτωμένο;

Unsplash

Γλυκά κουτάβια, μωρά και γατάκια. Αν σου αρέσουν τα βίντεο με χαριτωμένα θέματα, τότε στα κοινωνικά δίκτυα θα σου εμφανίζονται όλο και περισσότερα από αυτά. Η λέξη “cute” (σημασία: χαριτωμένο) προέρχεται από τη λέξη “acute”, η οποία τον 17ο αιώνα χρησιμοιποιήθηκε, για να περιγράψει την ευφυΐα και εξελίχθηκε για να αναφέρεται στην γυναικεία ομορφιά.

Κάποιοι λένε ότι κάτι χαριτωμένο ενστικτωδώς θέλουμε να το φροντίσουμε. Αυτό το γονικό συναίσθημα επεκτείνεται και σε άλλα μικρά πράγματα, όπως τα μικρά ζώα, π.χ τα κουνελάκια. Όταν βλέπεις κάτι τέτοιο, ένα κέντρο ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σου, το nucleus accumbens (επικλινής πυρήνας) ενεργοποιείται. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, προκαλώντας ευχάριστα συναισθήματα. Αυτή η έκρηξη ντοπαμίνης μπορεί να είναι πολύ ισχυρή και με τη σειρά της φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από ένστικτα επιβίωσης, για να προστατεύσεις τους νέους και να συμβάλλεις στη διαιώνιση του είδους.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν βλέπεις κάτι χαριτωμένο;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν βλέπεις κάτι χαριτωμένο; Unsplash

Κάτι χαριτωμένο σε κάνει πιο ηθικό

Οι χαριτωμένες εικόνες μπορεί να σε κάνουν πιο ευάλωτο σε προσκοινωνικές ενέργειες, όπως η δωρεά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλεί η θέαση χαριτωμένων αντικειμένων μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ζεστασιά, αγάπη και ευτυχία, ενισχύοντας την επιθυμία σου να βοηθήσεις άλλους.

Σου βγαίνουν επιθετικά συναισθήματα

Η έννοια της «επιθετικότητας από γλύκα» ή “cute aggression” είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και αναγνωρίζεται στην ψυχολογία ως η επιθετική αντίδραση που ορισμένοι άνθρωποι έχουν όταν βλέπουν κάτι εξαιρετικά γλυκό ή χαριτωμένο, όπως ένα μωρό ή ένα κουτάβι.

Όταν βλέπουμε κάτι εξαιρετικά γλυκό, ο εγκέφαλός μας γεμίζει με συναισθήματα χαράς και αγάπης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση του συναισθηματικού μας συστήματος. Όταν αυτή η συγκινησιακή υπερφόρτωση γίνεται πάρα πολύ έντονη, το μυαλό μας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα συναισθήματα αυτά με μια αντίθετη αντίδραση, που είναι η επιθετικότητα. Γι’ αυτό ίσως νιώθεις μια ακατανίκητη επιθυμία να «τσιμπήσεις» ένα χαριτωμένο μωρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις πραγματική επιθυμία να βλάψεις κάποιον.

Ένα άρθρο του 2018 στο περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience ζήτησε από ανθρώπους να δουν χαριτωμένες και λιγότερο χαριτωμένες φωτογραφίες ζώων και μωρών, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Το να βλέπουν τις πιο χαριτωμένες φωτογραφίες διέγειρε συναισθήματα και ενεργοποίησε το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι παρουσίασαν επίσης επιθετικότητα, λέγοντας πράγματα όπως, «Θέλω να πιέσω εκείνα τα μάγουλα!». Επιπλέον, ενώ ένιωθαν κατακλυσμένοι από θετικά συναισθήματα, ήθελαν επίσης να φροντίσουν τα αντικείμενα στις φωτογραφίες.