ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

8 ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης που αξίζει να γνωρίσεις

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel. @2022 Olivier Matthys/AP Images

Ίσως την εποχή που γινόταν από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα η εξέγερση στο Stonewall των ΗΠΑ να φαινόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ότι μία μέρα μέλη τους θα κυβερνούσαν ολόκληρες χώρες, αλλά ευτυχώς αποδείχτηκε ότι ήταν μία πολύ πιο κοντινή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που κερδήθηκε χάρη στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για ορατότητα, που δεν σταμάτησαν στιγμή. Οι ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης είναι η εκπροσώπηση που τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά έχουν ανάγκη για να ξέρουν ότι μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρευτούν, χωρίς εμπόδια, χωρίς φρένο, χωρίς διακρίσεις.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά. Το 2020 το Ινστιούτο LGBTQ Victory εξέδωσε μία έρευνα σύμφωνα με την οποία οι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί στη χώρα είχαν αυξηθεί κατά 21% μέσα σε έναν χρόνο. Στην Ευρώπη τα πράγματα δείχνουν να είναι λιγότερο ανθηρά. Ωστόσο υπάρχουν πολιτικοί, βουλευτές υπουργοί και πρωθυπουργοί, που έχουν αποφασίσει να μοιραστούν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ανοιχτά με τους ψηφοφόρους τους. Αυτοί είναι οι ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης, που κατέχουν σήμερα ηγετικές θέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών της.

ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης: Ana Brnabić: Πρωθυπουργός της Σερβίας

Η Ana Brnabić έγινε η δεύτερη λεσβία πρωθυπουργός στον κόσμο μετά την Jóhanna Sigurðardóttir (ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας απο το 2009 ως το 2013), και η 5η ΛΟΑΤΚΙ επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστόρία.

Είχε προηγουμένως αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, είχε πει απαντώντας σε σχόλια χρηστών των κοινωνικών δικτύων για το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλη: «Οι προσωπικές επιλογές της δεν με ενδιαφέρουν, είναι ευπρόσδεκτη στη σερβική κυβέρνηση».

O Aleksandar Vučić μάλλον έδωσε την πιο σωστή απάντηση και η Ana Brnabić συνέχισε να ζει αναπολογητικά τη ζωή της και να χτίζει την καριέρα της, όπως ακριβώς θα έπρεπε να συμβαίνει απ’ άκρη σε άκρη της γης: ανεμπόδιστα.

Το 2017 έγινε η πρώτη πρωθυπουργός χώρας των Βαλκανίων που συμμετείχε στο Pride και το 2019 η πρώτη ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ πρωθυπουργός που απέκτησε παιδί από τη σύντροφό της κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η Ana Brnabić απέκτησε έναν γιο που γέννησε η σύντροφός της, Millica Đurđić.

Elio Di Rupo: Πρωθυπουργός της Wallonia του Βελγίου

Είχε υπάρξει πρωθυπουργός του Βελγίου από το 2011 ως το 2014 και σήμερα ο Elio Di Rupo είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Wallonia, μίας από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες χωρίζεται η χώρα του.

Ο Elio Di Rupo έχει μετρήσει πολλές πρωτιές, αφού έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που δεν είχε καταγωγή από το Βέλγιο (είναι Ιταλός), κι ήταν ο δεύτερος ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ πολιτικός και πρώτος ομοφυλόφιλος άνδρας που βρέθηκε να κατέχει τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Di Rupo έκανε το coming out του ως ομοφυλόφιλος το 1996 όταν τον ρώτησαν δημοσιογράφοι αν ήταν γκέι. «Ναι, και λοιπόν;», απάντησε και μπορεί να μην ξέρω την πολιτική που χάραξε (νομίζω ότι περισσότερο έμεινε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που του πήρε 589 μέρες να σχηματίσει κυβέρνηση), αλλά αυτή του η απάντηση στους δημοσιογράφους αξίζει χειροκρότημα.

ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης: Xavier Bettel: Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι μέλος του δημοκρατικού κόμματος της μικροσκοπικής χώρας του κι έχει συλλέξει κι εκείνος τη δική του πρωτιά. Το 2018 έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός που κατάφερε να επανεκλεγεί στη θέση του.

Ο Xavier Bettel έχει πει ότι στο Λουξεμβούργο «οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται αν κάποιος είναι γκέι ή όχι». Έγινε ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας του. Επίσης ήταν ένας από τους πρώτους πολίτες που παντρεύτηκε τον σύντροφό του όταν επιτράπηκε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στο Λουξεμβούργο. Σύζυγός του από το 2015 είναι ο αρχιτέκτονας Gauthier Destenay.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι επιλογή. Ξέρετε, δεν ξύπνησα απλά μια μέρα, αφού είχα παρακολουθήσει κάποια διαφήμιση ή το Modern Family και απλά έγινα γκέι. Δεν είναι έτσι η ζωή. Η ζωή είναι… είναι μέσα μου. Δεν είναι κάτι που επέλεξα», είχε πει ο Xavier Bettel στη Σύνοδο Κορυφής το 2021 διαμαρτυρόμενος για νόμο της Ουγγαρίας που απαγορεύει το περιεχόμενο που αφορά την ομοφυλοφιλία ή τον επαναπροσδιορισμό φύλου στην τηλεόραση, τις ταινίες, τις διαφημίσεις που απευθύνονται σε ανήλικους αλλά και στο σχολικό υλικό.

«Το να αποδέχεσαι τον εαυτό σου είναι ήδη πολύ δύσκολο, οπότε το να στιγματίζεσαι πάει πολύ», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Το πιο δύσκολο πράγμα για εμένα ήταν να αποδεχθώ τον εαυτό μου όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος με ένα άτομο του ίδιου φύλου. Ήταν δύσκολο να το πω στους γονείς μου, δύσκολο να το πω στην οικογένειά μου. Βλέπω πόσο πολλοί νέοι άνθρωποι αυτοκτονούν επειδή δεν το αποδέχονται αυτό», δήλωσε επιπλέον.

ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης: Leo Varadkar: Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Αναπληρωτής πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση της Ιρλανδίας είναι ο Leo Varadkar, που απο το 2017 ως το 2020 πέρασε και από τη θέση του πρωθυπουργού.

O Leo Varadkar είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ιρλανδία, όπως επίσης και ο πρώτος που έχει καταγωγή από την Ινδία σε αυτή τη θέση. Ο πατέρας του ήταν Ινδός μετανάστης που ήρθε στην Μεγάλη Βρετανία για να εργαστεί ως γιατρός και η μητέρα του Ιρλανδή. Πριν γίνει πολιτικός, ο Leo Vardkar ήταν επίσης γιατρός. Γιατρός είναι και ο σύντροφός του, Matthew Barrett.

Η πρώτη φορά που μίλησε δημόσια για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ήταν στα 36 του γενέθλια, όταν ήταν καλεσμένος εκπομπής ραδιοφωνικού σταθμού. «Δεν είναι κάτι που με ορίζει. Δεν είμαι μισός Ινδός πολιτικός, δεν είμαι γιατρός πολιτικός ή γκέι πολιτικός. Είναι απλά μέρος αυτού που είμαι, δεν με καθορίζει, είναι μέρος του χαρακτήρα μου υποθέτω».

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στην Ελλάδα

Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός της Ελλάδας, έγινε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στις αρχές του 2021. Τότε ήταν που ανέλαβε χρέη υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γιος του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Γιώργη Γιατρομανωλάκη και της ακαδημαϊκού Ρένας Λεκανίδου, ο υφυπουργός έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική από τη σχολή John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης είχε αναφερθεί σε ανάρτησή του στις δεύτερες σκέψεις που έκανε όταν θέλησε να αναμιχθεί με την πολιτική, ως απόρροια ενός project που έχασε στην πρώτη του δουλειά επειδή ήταν «εμφανώς γκέι».

«Κάποια χρόνια μετά, μοιράστηκα με ανθρώπους που είναι στην πολιτική την επιθυμία μου να ασχοληθώ κι εγώ ενεργά και ζήτησα τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Μου απάντησαν ότι θα ήμουν πολύ καλός αλλά προφανώς θα έπρεπε να περιοριστώ σε συμβουλευτικούς ρόλους στο παρασκήνιο. “Σε φαντάζεσαι να μπαίνεις μέσα στα καφενεία να μιλάς με τον κόσμο;” είχαν αναρωτηθεί φωναχτά και συνέχισαν λέγοντας “Εδώ είναι Ελλάδα”.

Προφανώς το είχα εσωτερικεύσει αυτό. Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;

Παρ’ όλα αυτά επέμεινα. Και ο καιρός πέρασε. Και κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και σιγά σιγά βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μου που άρχισαν να συζητούν μαζί μου σε άλλη βάση», είχε γράψει μεταξύ άλλων στο Facebook ο υφυπουργός.

ΛΟΑΤΚΙ πολιτικοί της Ευρώπης: Lina Axelsson Kihlblom: Υπουργός για τα σχολεία στη Σουηδία

Την πρώτη τρανς υπουργό στην ιστορία της απέκτησε η Σουηδία τον Νοέμβριο του 2021. Η Lina Axelsson Kihlblom εντάχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα της Magdalena Andersson, το οποίο αποτελείται από 12 γυναίκες και 11 άντρες.

Η Lina Axelsson Kihlblom είχε προχωρήσει στη φυλομετάβασή της απο τη δεκαετία του 1990 και διορίστηκε υπουργός αρμόδια για τα σχολεία στη νέα κυβέρνηση. Υπήρξε διευθύντρια σε σχολείο και νομικός, ενώ έχει γράψει το βιβλίο Will You Like Me Now? που μιλά για την ιστορία της ως τρανς άτομο.

«Ήταν μια κοριτσίστικη φωνή μέσα μου. Μάλλον δεν ήμουν πάνω από τριών ετών όταν μου έγινε ξεκάθαρο ότι είχε γίνει λάθος. Υπάρχουν φωτογραφίες μου όπου ως παιδί στέκομαι γυμνή με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της μητέρας μου και ένα ροζ σουτιέν», είχε πει σε συνέντευξή της για το πώς κατάλαβε ότι γεννήθηκε σε λάθος σώμα.

«Το να ζει κανείς σε ένα σώμα που δεν είναι δικό του σημαίνει ότι αποστασιοποιείται από αυτό. Το να είσαι γυμνός μπροστά σε άλλους είναι τρομερό. Φανταστείτε να κάνετε ντους σε λάθος αποδυτήρια για 12 χρόνια. Στάθηκα εκεί με το speedo μαγιό μου και λαχταρούσα ένα μαγιό με μεγάλα πουά», συμπλήρωνε.

Tessa Ganserer – Nyke Slawik: Μέλη της Μπούντεσταγκ στη Γερμανία

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 δύο τρανς γυναίκες έχουν πλέον θέση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Είναι οι 2 απο τις 4 πρώτες τρανς γυναίκες που πολιτεύτηκαν στη Γερμανία και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η κίνησή τους ήταν επιτυχημένη τουλάχιστον για τις μισές από αυτές.

«Πλέον από θύματα της κοινωνίας, μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια», είχε πει η Slawik, η οποία ήταν η μία εκ των τεσσάρων υποψήφιων τρανς γυναικών στις τελευταίες εκλογές. Η Ganserer από την πλευρά της, την χαρακτήρισε «ιστορική νίκη για την χειραφέτηση των τρανς ατόμων και για ολόκληρη την queer κοινότητα».

Η Ganserer είχε αρχικά εκλεγεί στη βουλή της Βαυαρίας ως άντρας, το 2013, με το κόμμα των Πρασίνων. Το 2019, άλλαξε το όνομά της σε Tessa και ήταν η πρώτη τρανς πολιτικός στη Γερμανία.

«Ποτέ στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας δεν έχει βρεθεί ένα τρανς άτομο στη Μπούντεσταγκ. Αυτό θα αλλάξει μετά τις εκλογές. Με τις Nyke Slawik και Tessa Ganserer, δύο transgender πολιτικούς να εξασφαλίζουν μια θέση στο κοινοβούλιο», έγραφε τότε η Spiegel.

Exit mobile version