Φεστιβάλ Καννών: Οι ωραιότερες φωτογραφίες στην ιστορία του θεσμού
- 17 ΜΑΙ 2022
Ο Μάιος είναι ο μήνας που παραδοσιακά στο μυαλό των κινηματογραφόφιλων είναι συνυφασμένος με το Φεστιβάλ των Καννών. Το ιστορικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται στις Κάννες, θα ανοίξει τις πύλες του για 75η φορά φέτος, την Τρίτη 17 Μαΐου. Θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου.
Οι Κάννες φέτος έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον. Η ταινία Dodo του Πάνου Χ. Κούτρα περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα Cannes Première. Στο τμήμα ταινιών μικρού μήκους στην εβδομάδα κριτικής, διαγωνίζεται η Εύη Καλογηροπούλου με την ταινία Στο Θρόνο του Ξέρξη, ενώ αρκετές από τις ταινίες του Φεστιβάλ έχουν γυριστεί στην Ελλάδα.
Ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα και διαγωνίζονται στο φεστιβάλ Καννών 2022, είναι η ταινία Crimes of the Future του David Cronenberg, αλλά και η Triangle of Sadness του Ruben Östlund. Η ταινία Burning Days, διαγωνίζεται στο τμήμα Un Certain Regard κι έχει γυριστεί με Έλληνα συμπαραγωγό.
To Φεστιβάλ των Καννών όπως κάθε τι μετά την εποχή που ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή μας, φέτος έχει επιστρέψει σε ρυθμούς σχεδόν πλήρους κανονικότητας. Το 2020 το Φεστιβάλ είχε ουσιαστικά αναβληθεί, ενώ το 2021 η διεξαγωγή του έγινε κανονικά. Στα 75 χρόνια που μετράμε από την ίδρυσή του Φεστιβάλ των Καννών το 1946, μόνο δύο φορές έχει υπάρξει ακύρωση. Η πρώτη ήταν τον Μάιο του 1968 που οι ταραχές στη Γαλλία δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή του, ενώ η δεύτερη τον Μάιο του 2020, όταν ο κορονοϊός μπήκε τροχοπέδη στο λαμπερό φεστιβάλ.
Ενόψει της έναρξης του 75ου Φεστιβάλ των Καννών κάνουμε μια φωτογραφική αναδρομή στην ιστορία του και αφήνουμε την αύρα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ευρώπης να μας ταξιδέψει στον χρόνο.
Η ιστορία του Φεστιβάλ Καννών
Ήταν το 1946 που ξεκίνησε να λειτουργεί το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών στη σύγχρονη μορφή του. 21 χώρες παρουσίασαν τότε τα έργα τους στο φεστιβάλ. Το διάσημο Palais des Festivals έγινε ο κύριος χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ από το 1949.
Στις αρχές των ’50s το Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε να έλκει τουρίστες και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Τότε ήταν που ξεκίνησαν να το επισκέπτονται και οι μεγαλύτεροι αστέρες της εποχής. Το πρώτο βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ δόθηκε πρώτη φορά το 1954 ενώ την επόμενη χρονιά ο Χρυσός Φοίνικας αντικατέστησε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Καννών που δινόταν ως τότε.
Στα ’60s επιλέχθηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της επιτροπής των κριτών, η Olivia De Havilland, την οποία διαδέχθηκε την επόμενη χρονιά η Sophia Loren. Το 1968 έκλεισε τη δεκαετία με ταραχές και διαδηλώσεις φοιτητών και της εργατικής τάξης σε όλη τη Γαλλία. Οι καλλιτέχνες στάθηκαν στο πλευρό τους, αποσύροντας τις ταινίες τους από τον διαγωνισμό και καταλαμβάνοντας το Palais Des Festivals. Όπως ήταν επόμενο το φεστιβάλ ματαιώθηκε.
Στα ’70s δημιουργήθηκε η κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα», ενώ καθιερώθηκαν περισσότερα κινηματογραφικά βραβεία. Τότε ξεκίνησαν να συμμετέχουν στις επιτροπές και περισσότερες διάσημες προσωπικότητες που δεν είχαν απαραίτητα ακαδημαϊκό υπόβαθρο.
Στα ’80s πάλι η στροφή στις διάσημες προσωπικότητες έγινε πιο έντονη. Πώς; Το πρώτο κόκκινο χαλί στο Palais de Festivals στρώθηκε κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας.
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο σήμερα. Εδώ όπου το Φεστιβάλ Καννών εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά event του πλανήτη και το μέρος όπου αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε ποιες ταινίες θα κάνουν μεγαλύτερη αίσθηση μέχρι να οδηγηθούμε αρκετούς μήνες μετά στα Όσκαρ, είναι επίσης το μέρος όπου ο φωτογραφικός φακός παίρνει φωτιά.
Απαστράπτουσσες εμφανίσεις, λαμπεροί σταρ, ποζάρουν μπροστά τους και οι Κάννες από ένα παραθαλάσσιο χωριό της Γαλλίας γίνονται το Hollywood της Ευρώπης. Φυσικά και σε αυτό το Hollywood έχουν ξεσπάσει σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης (βλέπε Harvey Weinstein) και διαμαρτυρίες των γυναικών για τη σεξιστική τους αντιμετώπιση. Γνωστό έχει μείνει το περίφημο Heelgate κατά το οποίο δεν επιτράπηκε σε γυναίκες ηθοποιούς να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί χωρίς ψηλοτάκουνα.
Για τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες πάντως από όλο τον κόσμο αυτό μοιάζει να είναι το πιο χαρούμενο μέρος της γης. Τουλάχιστον αυτό προδίδουν οι φωτογραφίες τους από τα 50’s μέχρι σήμερα.