ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Jackie Kennedy: Ο αλκοολικός πατέρας, οι αποβολές και το φλερτ της αδερφής της με τον Ωνάση

H Jackie Kennedy με την κόρη της, Caroline, το 1962 John F. Kennedy Library/John F. Kennedy Library/Getty Images

Υπήρξε debutante, μετά socialite, έπειτα fashion icon («ήταν εκείνη που σύστησε τις Αμερικανές με το ευρωπαϊκό elegance»), η Jackie Kennedy Onassis, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η χήρα του John F. Kennedy, η σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση, που για όσους την έβλεπαν χωρίς να την γνωρίζουν έζησε όλη της τη ζωή με στιλ και -πολλά- χρήματα. Κυρίως έζησε με πόνο και απώλειες. Πέθανε στις 19 Μαΐου του 1994.

Σύμφωνα με το αμερικανικό People «από πολύ μικρή έμαθε ότι η εικόνα της ήταν πολύ σημαντική. Όχι μόνο η εμφάνιση της, αλλά και ο τρόπος που μιλούσε, η εκπαίδευση της, τα βιβλία που διάβαζε, το άλογο που θα ίππευε, οι διακοπές που θα επέλεγε να κάνει». Για αυτό και ενώ σπούδαζε στη Νέα Υόρκη, ‘πετάχτηκε’ μέχρι τη Γαλλία όπου πέρασε ένα χρόνο -ως φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Grenoble και μετά της Sorbonne. Είχε πει πως ήταν ο πιο ευτυχισμένος της ζωής της. Τι είχε προηγηθεί;

H socialite Janet Norton Lee -ιρλανδικής καταγωγής- παντρεύτηκε τον Νεοϋορκέζο χρηματιστή -σκωτσέζικης, γαλλικής και αγγλικής καταγωγής- John Vernou Bouvier III. Το παρατσούκλι του Bouvier ήταν ‘Black Jack’. Θα επανέλθουμε.

H Jacqueline Lee πριν την Jackie Kennedy

Στις 28/7 του 1929 καλωσόρισαν στον κόσμο τη Jacqueline Lee. Στις 3/3 του 1933 υποδέχθηκαν και την Caroline Lee. Η οικογένεια μοίραζε το χρόνο μεταξύ των σπιτιών στο Manhattan και στο Long Island. O John έδειχνε με όποιους τρόπους διέθετε πως προτιμούσε τη Jacqueline. Δεν την αποκαλούσε με το όνομα της, αλλά ως την πιο όμορφη κόρη που θα μπορούσε να έχει ένας άνδρας. Η αποθέωση του πατέρα της ήταν ο λόγος που απέκτησε αυτοπεποίθηση, χωρίς να το καταλάβει. Ο παππούς της ήταν εκείνος που φρόντισε να της μάθει τη χρησιμότητα της ανεξαρτησίας και της αυτοσυντήρησης.

Jackie Kennedy Robin Platzer/Images/Getty Images)

Ως μέλος της καλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης, ως παιδί έκανε μαθήματα μπαλέτου, ιππασίας, αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών και ιταλικών. Διάβαζε και πολλά βιβλία. Οι δάσκαλοι της είχαν πει πως “ήταν ένα λατρεμένο, όμορφο κορίτσι, που ήταν έξυπνο, καλλιτεχνικό και διαβολικό”. Το ‘διαβολικό’ είχε να κάνει με το γεγονός ότι τελείωνε τις εργασίες της πριν από όλους και ενόσω περίμενε και τους υπόλοιπους, δεν έκρυβε το ότι βαριόταν. Η διευθύντρια του σχολείου της είχε πει πολλάκις πως όσα εφόδια και αν αποκτήσει, αν δεν μάθει να συμπεριφέρεται τίποτα δεν θα έχει αξία. Η Jacqueline κάπως έπρεπε να ‘βγάζει’ όσα μάζευε στο σπίτι της.

“O μεθυσμένος πρίγκιπας του Βlack Jack”

Ο πατέρας της ήταν περιβόητος τζογαδόρος, αλκοολικός και γυναικάς. Στο βαθμό που είχε αποβληθεί από το σχολείο του και έχασε όλη του την περιουσία, ενώ ήταν στο γαμήλιο ταξίδι με την Janet. Δεν διέκοψε κάποιο από τα πάθη του, κατά τη διάρκεια του γάμου του. Το 1936 τράβηξε χωριστούς δρόμους. Διαζύγιο πήρε το 1940. Τις ημέρες που ακολούθησαν της είδησης, οι εφημερίδες αφιέρωσαν άρθρα σε όλες τις εξωσυζυγικές σχέσεις του John. Η Jacqueline και η Caroline μεγάλωσαν στη μέση δυο γονιών που μισούσαν ο ένας τον άλλον. Έμαθαν να στηρίζεται η μια στην άλλη. Ποτέ δεν έπαψαν να είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Ειρήσθω εν παρόδω, η Caroline ήταν εκείνη που επέλεγε τα ρούχα της Jacqueline.

Αμφότερες είχαν πει πολλάκις πως όταν ο μπαμπάς τους ήταν μαζί τους, ήταν κύριος. H φήμη του αλκοολικού επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο, όταν ο John δεν συνόδευσε την κόρη του έως το ιερό για να την παραδώσει στον JF Kennedy, ανήμερα του γάμου τους. Εκείνη εξήγησε πως ο μπαμπάς της είχε πιει κάτι παραπάνω, γιατί είχε τσακωθεί με τη μητέρα της αφότου εκείνη τον απέκλεισε από το δείπνο των οικογενειών, την παραμονή του γάμου. Όπως έγραψε το Grunge εξήγησε πως “ως εκ των πιο διάσημων και ‘μεγάλων’ οικογενειών της εποχής, η ιδιωτική ζωή των Kennedy δεν ήταν και τόσο ιδιωτική”. Και πάντα έπαιζε ρόλο το θεαθήναι.

Ο γάμος -και οι φήμες- με τον John F.

To 1950, ενώ ήταν στη Μασαχουσέτη η Jacqueline γνώρισε έναν Γερουσιαστή: τον John F. Kennedy. “Ήταν το τέλειο ταίρι για εκείνον. Μια εντυπωσιακή γυναίκα, με εξαιρετική παιδεία, απίστευτα όμορφη και με στιλ”. Ο γάμος έγινε το Σεπτέμβριο του 1953. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνύπαρξης τους κυκλοφορούσαν φήμες για σχέσεις του Kennedy με τη Marilyn Monroe, τη Marlene Dietrich και άλλες superstars της εποχής. Κυκλοφορούσαν και άλλες για ενστάσεις που είχε ο σύζυγος της επί εξόδων που έκανε εκείνη -και δη για ρούχα. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Kennedy την είχαν κατηγορήσει πως είχε ξοδέψει 100.000 δολάρια (κοντά στο ένα εκατομμύριο, σημερινά λεφτά) για την γκαρνταρόμπα της. Η κατάσταση είχε φτάσει στο σημείο που σύμφωνα με το περιοδικό Time ο πεθερός της, της πρόσφερε 1.000.000 δολάρια (10.000.000 του σήμερα) για να μην κάνει αίτηση διαζυγίου. Οι ίδιες πηγές την ήθελαν να τα δέχεται την επιταγή.

Getty Images

Οι αποβολές

Δυο χρόνια μετά το γάμο, το ζευγάρι ανακοίνωσε πως περιμένει το πρώτο του παιδί. Τρεις μήνες μετά, το μωρό ‘χάθηκε’. Mια τέτοια απώλεια είναι ούτως ή άλλως οδυνηρή. Μπορείς να φανταστείς πόσο χειρότερη γίνεται η διαχείριση, όταν ασχολείται μαζί σου και όλος ο κόσμος. Εκείνη σχολίασε χρόνια μετά πως “αυτή η εμπειρία με δίδαξε πως το να ‘κουβαλάς’ και να γεννάς ένα παιδί θα ήταν για πάντα κάτι πολύ δύσκολο για εμένα”. Λίγους μήνες μετά, ήταν και πάλι έγκυος. Ένα μήνα πριν τη γέννα (23/8/1956), ξύπνησε ουρλιάζοντας. Καλούσε τη μητέρα της. Το στρώμα του κρεβατιού της είχε γεμίσει με αίμα. Το παιδί που θα γεννούσε λίγες ώρες αργότερα, ήταν νεκρό.

Εκείνη την ημέρα ο JF Kennedy ήταν με φίλους, σε γιοτ στη Μεσόγειο. Ενημερώθηκε αμέσως για τα δυσάρεστα. Δεν μπήκε στη διαδικασία να ετοιμαστεί για το ταξίδι της επιστροφής. Το έκανε μόνο όταν οι φίλοι του, του εξήγησαν πώς θα ‘χτυπήσει’ στον κόσμο η απουσία του. Πληροφορίες θέλουν τον George Smathers να του είπε “το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις τον κώλο σου και να πας στη γυναίκα σου, αν θες να γίνει πρόεδρος ποτέ”.

Ενάντια στις πιθανότητες, η Jacqueline έμεινε και πάλι έγκυος. Η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή και έτσι καλωσόρισε την Caroline, το Νοέμβριο του 1957. Τρία χρόνια μετά και ενώ προσπαθούσε να δώσει στην κόρη της ένα αδελφάκι, γεννήθηκε ο John F. Jr. Ήταν πρόωρος κατά τρεις εβδομάδες (25/11/60) και αρχικά είχε κάποια θέματα με το αναπνευστικό. Μεγάλωσε όμως, χωρίς προβλήματα. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο, στις 16/7 του 1999. Ήταν 39 χρόνων. Όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, ήταν 3 και έδωσε το τελευταίο πρόσταγμα στην κηδεία.

Είδε και τον άνδρα της να δολοφονείται μπροστά της

Η Jackie επιχείρησε να κάνει και τρίτο παιδί με τον J.F. Η πέμπτη εγκυμοσύνη ήταν και η τελευταία που είδε το φως της δημοσιότητας. Είχε και αυτή τραγική κατάληξη. Οι ωδίνες τοκετού την έπιασαν πεντέμιση εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη γέννα. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο όπου γέννησε ένα μωρό 2 κιλών. Το ονόμασε Patrick. Eίχε μεγάλη δυσκολία με την αναπνοή. Πέθανε 39 ώρες αργότερα -στις 9/12 του 1963. Η θλίψη έφερε το ζευγάρι κοντά, που τρεις μήνες μετά ταξίδεψε για το Dallas. Ήταν Νοέμβριος. Ο τελευταίος της ζωής του John F. Kennedy.

Μετά τον πυροβολισμό, το άψυχο σώμα του Προέδρου έπεσε στην αγκαλιά της Jackie που φώναζε ‘τι σου έκαναν;’ και αρνείτο να αφήσει κάποιον να απομακρύνει τον άνδρα της από κοντά της. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έσκυψε για να πιάσει ένα κομμάτι από τον εγκέφαλο του συζύγου της, που είχε πέσει στο έδαφος. Ο Dr. Marion Jenkins αφηγήθηκε στο Time πως “σε σκούντηξε με τον αριστερό αγκώνα, μετά με το δεξί χέρι και έπειτα μου έδωσε ένα κομμάτι από τον εγκέφαλο του Προέδρου, χωρίς να πει λέξη”. Το ροζ κοστούμι που φορούσε γέμισε αίματα. Αρνήθηκε να αλλάξει “γιατί θέλω να βλέπουν τι έκαναν στον άνδρα μου”. Καθάρισε μόνο το πρόσωπο της, αλλά το μετάνιωσε και αυτό. “Θα έπρεπε να έχω αφήσει κι εκεί το αίμα, ώστε να θυμούνται τι έκαναν”.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να της προσφέρει την ιδιωτικότητα που είχε ανάγκη για τα παιδιά της και πήγε να ζήσει στη χαοτική Νέα Υόρκη. Δέχθηκε να αφήσει την απομόνωση, προκειμένου να βοηθήσει τον γαμπρό της, Robert F. Kennedy με την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος. Στις 5/6 του 1968 δολοφονήθηκε, κατά την ομιλία του σε ξενοδοχείο του Los Angeles. Η Jackie αδυνατούσε να πιστέψει πως ‘χάθηκε’ ένας ακόμα δικός της άνθρωπος. Άρχισε να γίνεται παρανοϊκή με την ασφάλεια των παιδιών της, γιατί πίστευε πως “στην Αμερική τους σκοτώνουν τους Kennedy”.

Ο Ωνάσης φλέρταρε με την αδελφή της

Όπως έκανε από παιδί η Jackie, στηρίχθηκε στην αδελφή της όταν ήταν πάλι στο ναδίρ. Μαζί έκαναν πολλά ταξίδια, καθώς ο γάμος της Caroline μετρούσε τα τελευταία μέτρα και είχε ήδη δεχθεί το φλερτ του Αριστοτέλη Ωνάση -τον οποίον δεν ενέκριναν οι Kennedys γιατί είχε μηνυθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και είχε πληρώσει και πρόστιμο. Μετά το θάνατο του Patrick, η Jackie ακολούθησε το ζευγάρι σε μια κρουαζιέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής προσπαθούσε να πείσει την αδελφή της να μην παντρευτεί τον Έλληνα Κροίσο. Κάτι που έκανε εκείνη πέντε χρόνια αργότερα (λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Robert Kennedy) τον Οκτώβριο του 1968, με την Caroline προφανώς να νιώθει προδομένη και συντετριμμένη. Έκτοτε η σχέση τους δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Nicholas Tsikourias/Getty Images

Εκ πρώτης, δεύτερης και τρίτης ενδεχομένως όψης, ο Ωνάσης και η Jackie δεν είχαν κάτι κοινό. Εκείνη λάτρεψε τη σταθερότητα που της πρόσφερε ο νέος της σύζυγος, μαζί με την ικανότητα να συνεχίσει να ζει πλουσιοπάροχα. Ήξερε πως για τον Έλληνα είναι ‘το απόλυτο τρόπαιο’, όπως συνήθιζε να λέει. Ο Ωνάσης διατηρούσε μακρόχρονη σχέση με τη Μαρία Κάλας. Τη διέκοψε όταν γνώρισε τη Jackie. Τη συνέχισε ένα μήνα μετά το γάμο του.

Και με τον Ωνάση είχε θέματα με τα πόσα χρήματα ξόδευε για τον εαυτό της, με το History News Network να την χαρακτηρίζει “Class A shopping addicted’. Είχε ένα δωμάτιο γεμάτο με τις αγορές της, της οποίες δεν είχε ‘βγάλει’ καν από τις σακούλες. Το ίδιο μέσο είχε εξηγήσει και ότι ο γάμος της με τον Ωνάση ήταν ο τρόπος που βρήκε για να ξεφορτωθεί την ταμπέλα της ‘θλιμμένης χήρας της Αμερικής’. Δεν γλίτωσε όμως, από τις απώλειες, καθώς το Γενάρη του 1993 θρήνησε αυτήν του Αλέξανδρου Ωνάση, ο οποίος ήταν μόλις 24 χρόνων. Έγινε και ο λόγος του θανάτου του Ωνάση, καθώς του διέλυσε την καρδιά από τον πόνο. Μετά την απώλεια του γιου του, ο Έλληνας μεγιστάνας σταμάτησε να αποκαλεί τη σύζυγο του ‘χήρα’ και την έλεγε ‘μάγισσα’. Η Jackie χήρεψε ξανά το Μάρτιο του 1975, μετά επτά χρόνια γάμου με τον Αριστοτέλη.

Τότε παγκοσμίως ο Τύπος έγραφε πως μετέφερε στην οικογένεια Ωνάση την κατάρα των Κennedys. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Αριστοτέλη, πέθανε και η κόρη του Χριστίνα. Ήταν 37 χρόνων. Οι σχέσεις τους ήταν κάκιστες, με την Χριστίνα να αποκαλεί τη μητριά της ‘ατυχή εμμονή του πατέρα μου’ και προικοθήρα. Επισήμως, είχε πει στους New York Times πως “η σχέση μου με την Jackie στηριζόταν στο σεβασμό και τη φιλία”.

Η διάγνωση με καρκίνο

Συνέχισε τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε καριέρα ως εκδότης βιβλίων. Το επόμενο σοκ που έζησε αφορούσε τον εαυτό της. Τον Γενάρη του 1994 διαγνώστηκε με λέμφωμα (καρκίνο στο αίμα), στο λαιμό το στήθος και την κοιλιά. Άρχισε τις χημειοθεραπείες και παρουσίασε βελτίωση, πριν εμφανιστούν ενοχλήσεις στα πόδια τον Μάρτιο. Οφείλονταν σε καρκίνο που είχε επηρεάσει το λεμφικό σύστημα. Είχε εξαφανιστεί από τις αρχικές θέσεις που είχε εντοπιστεί και είχε εξαπλωθεί στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η υγεία της πήρε την κατιούσα. Το Μάιο έμαθε πνευμονία και στις εξετάσεις βρέθηκαν τεράστιες ποσότητες λεμφώματος. Τόσες που οι γιατροί της είπαν ότι ήταν ανώφελο να συνεχίσει τις αγωγές. Αποφάσισε ότι δεν θα περνούσε στο νοσοκομείο τον καιρό που της έμενε να ζήσει. Πήρε εξιτήριο στις 18/5. Πέθανε στις 19 Μαϊου, στο Manhattan, στον ύπνο της. Είχε κοιμηθεί μαζί με τα παιδιά της. Ήταν 64 χρόνων. Κηδεύτηκε δίπλα στον JF Kennedy.