Κώστας Ευριπιώτης: Οι 6 σκηνές του από το “Της Ελλάδος τα παιδιά” που θα μας μείνουν αξέχαστες
- 31 ΜΑΙ 2019
Η 30ή Μαΐου του 2019 είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για όσους αγαπούν την ελληνική τηλεόραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, αφού σημαδεύτηκε από την απώλεια του Κώστα Ευριπιώτη. Ο ηθοποιός εδώ και μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο έχοντας στο πλευρό του τους γιους του Ίωνα και Αδαμάντιο που είχε αποκτήσει από τον γάμο του με τη Βάλια Κωστοπούλου. Στο πλάι του ήταν επίσης η τωρινή του σύντροφος Λίλιαν Μπότση.
Στην είδηση του θανάτου του αναφέρθηκαν ο Κρατερός Κατσούλης και η Κατερίνα Καραβάτου στην εκπομπή «Η φωλιά των Κου Κου» με μεγάλη συγκίνηση.
«Όλα ξεκίνησαν στις πρόβες. Πήγαινα να πω τα λόγια του κειμένου και σταματούσα απότομα. Εγώ δεν αντιλαμβανόμουν τίποτα στις πρόβες. Νόμιζα ότι όλα βαίνουν καλώς. Πήγαινα να κάνω φινάλε και ξαφνικά έλεγα άλλα πράγματα που δεν είχαν σχέση με το κείμενο. Ωστόσο οι συνάδελφοί μου διαπίστωσαν το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό που πέρασα ήταν μια πολύ μεγάλη περιπέτεια με την υγεία μου, η οποία μου παρουσιάστηκε εντελώς ξαφνικά”, είχε αναφέρει ο ίδιος για το πρόβλημα της υγείας του που είχε ανακαλύψει τον περασμένο Ιούλιο καθώς προετοιμαζόταν για την παράσταση “Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης”.
Διάβασε κι αυτό: Τι ρόλο βαράει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου;
Ο ίδιος είχε αναφέρει για την ασθένειά του στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου: «Για μένα σημασία έχει από το πως είμαι από κει και μετά, από το νοσοκομείο και μετά, είμαι πάρα πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία για μένα και το πιο μεγάλο και το πιο ουσιαστικό είναι ο χρόνος και ο τρόπος της ανάρρωσης για να ξαναπάρεις… πώς να σου πω είναι σαν να έχεις έναν υπολογιστή, να τον κλείνεις και να κάνεις delete, έτσι λέγεται και μετά να ξαναπαίρνεις τις πληροφορίες και να τις βάζεις μέσα στο αρχειακό σου υλικό. Εγώ προσπαθώ τις πιο ωφέλιμες γιατί όλα τα πράγματα στην ζωή μας, δεν είναι τελικά τόσο ωφέλιμα, νομίζουμε ότι είναι γιατί τα θέλουμε όλα». Η ανακοίνωση της οικογένειάς του ήρθε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Κώστας Ευριπιώτης γεννήθηκε στην Ηλιούπολη το 1963. Ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά μιας εργατικής οικογένειας. Στα 17 του έχασε τον μεγαλύτερο αδερφό του από καρκίνο γεγονός που τον σημάδεψε. «Η μεγαλύτερη συναισθηματική δυσκολία είναι όταν χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο, ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια. Αυτό μπορεί να μην ξεπεραστεί ποτέ ή να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να το ξεπεράσεις. Πριν από χρόνια όταν ξεκινούσα στη δουλειά, έχασα το μεγάλο μου αδελφό από καρκίνο. Μπροστά στην απώλεια, τι να μετρήσεις; Τον σκέφτομαι. Για να απαλύνεις τον πόνο σου, όμως, πρέπει να αφήσεις έτσι κι αλλιώς όσους έφυγαν να ξεκουραστούν. Ήταν τρομερά δύσκολο, αλλά από την άλλη μια θεμελιώδης αντίδραση με έκανε να οπλιστώ και να βγω σ’ αυτή την δουλειά για να μπορώ να μιλάω, να εκφράζομαι», είχε πει σε συνέντευξή του.
Ο ηθοποιός έκανε τα πρώτα του θεατρικά βήματα μαζί με τον ηθοποιό Νάσο Κεδράκα, που διατηρούσε θεατρικό εργαστήρι στη γειτονιά του. Εκείνος ήταν που τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη. Δάσκαλός του εκεί υπήρξε ο Νίκος Βασταρδής, πατέρας της Άννας Ανδριανού και πρώτος του μέντορας. Έκτοτε είχε σημαντική παρουσία στο θέατρο και τον κινηματογράφο ωστόσο η τηλεόραση ήταν εκείνη που τον έκανε τόσο αγαπητό στο κοινό. Από τις πρώτες συμμετοχές του στις σειρές «Τα λιονταράκια του Κυρ’ Ηλία» και «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», ο Κώστας Ευριπιώτης ξεχώρισε ως «ο μάγκας», «το παιδί της πιάτσας», ο νέος που μιλούσε τη γλώσσα των νέων της εποχής του. Ωστόσο εμείς τον αγαπήσαμε όχι ως νέο αλλά ως «παλιό».
Ο Κώστας Ευριπιώτης από το 1993 ως το 1995 υποδύθηκε τον Γιώργο Βλάχο, τον «Παλιό» στη σειρά του ΑΝΤ1 «Της Ελλάδος τα παιδιά», σε σκηνοθεσία «Γιάννη Μπέζου». Μέσα από αυτή τη σειρά θα μας μείνει αξέχαστος και οι ατάκες του δεν θα σταματήσουν να μας κάνουν να γελάμε. Κι έτσι θα τον θυμηθούμε. Με ένα τελευταίο γέλιο.
Αχά, αυτή μοιάζει με παντρεμένη
Επίδειξη τεχνικών καμακιού από τον Βλάχο πολύ πριν δούμε τον Joey Tribiani στα «Φιλαράκια».
Με θέλει πολύ η νύχτα
Ευτυχώς που ήταν φαντάρος ο Βλάχος και δεν χρειαζόταν να διασκεδάζει καθημερινά.
I am Vlachos, I am the older one
Και πλήρεις γνώσεις αγγλικής γλώσσας.
Να κάνω έρπινγκ εγώ; Ο παλιός;
Ο παλιός σε περιπέτειες που καθόλου δεν του ταίριαζαν.
Κρατάτε με, θα τον εβαρέσω
Ο Γιώργος Βλάχος σε μία από τις ελάχιστες φορές που έχασε την ψυχραιμία του απέναντι σε έναν άλλο Ντάνο.
Ο Βλάχος ποιητής
Ποτέ το «Της πατρίδος μου η σημεία έχει χρώμα γαλανό» δεν ακούστηκε πιο ποιητικό.
Bonus ένα τραγούδι πάντα συνδεδεμένο με εκείνον
Λίγοι το ξέρουν αλλά ο Κώστας Ευριπιώτης είχε σχέση με την τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου η οποία του αφιέρωνε πάντοτε το τραγούδι της που έλεγε «Εγώ δεν πάω Μέγαρο, θα μείνω με τον παίδαρο». Ο ίδιος είχε πει για το πώς αισθανόταν για το τραγούδι αυτό σε συνέντευξή του: «Ξεχωριστή χαρά. Και η πιο ξεχωριστή ήταν η δήλωση της ”μεγάλης κυρίας” του λαϊκού τραγουδιού όταν τη ρώτησαν σε μια συνέντευξη: “Μα είναι δυνατόν ο Ευριπιώτης να είναι παίδαρος; Γιατί γι’ αυτόν δε μιλάμε; Γιατί παίδαροι είναι οι “τετράγωνοι” έτσι δεν είναι;”. Και τους απάντησε: “Ο Ευριπιώτης είναι παίδαρος στην ψυχή!”. Έτσι αισθάνομαι, λοιπόν, μέσα μου. Θέλω πάντα να είμαι δυνατός, να κάνω το καλύτερο για όλους».
«Και να σας πω την αλήθεια; Ούτε η Ρίτα πήγε ποτέ στο Μέγαρο ούτε κι εγώ. Ακόμη δεν έχω πάει. Ξέρετε κάτι, οτιδήποτε έχω κάνει στη ζωή μου, δε μου χρεώθηκε, γιατί ήταν αυθόρμητο, δυνατό και αληθινό. Οι έρωτες είναι σημαντικοί, γιατί τους ζεις και δεν τους εκμεταλλεύεσαι», συμπλήρωνε ο ίδιος σαν σωστός, ολόσωστος «παίδαρος».
Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency