Madeleine Albright: 5 +1 πράγματα που δεν ξέρεις για την πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που έφυγε από τη ζωή
- 24 ΜΑΡ 2022
Η Madeleine Albright, η πρώτη γυναίκα υποργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πέθανε στις 24 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 84 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά της. «Ανακοινώνουμε συντετριμμένοι ότι η δρ Madeleine Κ. Albright, η 64η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα, απεβίωσε νωρίτερα σήμερα. Αιτία θανάτου της ήταν ο καρκίνος», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της μέσω Twitter η οικογένειά της.
Η Madeleine Albright ίσως είχε περιγράψει καλύτερα η ίδια τι σήμαινε ο ιστορικός διορισμός της στη θέση της υπουργού Εξωτερικών, στην αυτοβιογραφία της το 2003, με τίτλο Madam Secretary. «Ήταν σχεδόν αδιανόητο το ότι κάποια που δεν είχε αναλάβει καμία κυβερνητική θέση μέχρι τα 39 του και που ήταν μητέρα τριών παιδιών, θα γινόταν η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος στην αμερικανική ιστορία. Ενήλικας εδώ και πολλά χρόνια πια, ποτέ δεν προβλεπόταν να γίνω αυτό που έγινα», είχε γράψει μία από τις πρωτοπόρες γυναίκες στην πολιτική παγκοσμίως.
Η Madeleine Albright εκτός από πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε υπάρξει καθηγήτρια, πρέσβειρα, συγγραφέας που είχε μπει στη λίστα των best sellers των New York Times, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και πρόεδρος του Albight Stonebridge Group, μίας συμβουλευτικής επιχείρησης που ίδρυσε μετά το τέλος της πολιτικής καριέρας της.
Ήταν επίσης η γυναίκα στην οποία αποδίδεται η φράση: «Υπάρχει ένα ειδικό μέρος στην κόλαση για τις γυναίκες που δεν βοηθούν τις άλλες γυναίκες». Η επιμονή και η αντοχή της σε όλη την πορεία της στην πολιτική έκαναν την Madeleine Albright σύμβολο μίας νέας γενιάς γυναικών που πάλευαν για ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στον χώρο εργασίας.
Κι αυτά είναι 5 πράγματα που ίσως δεν έμαθες ποτέ μέχρι τώρα για εκείνη.
Το Madeleine δεν ήταν το πρώτο όνομα της Albright
Η Madeleine Albright ξεκίνησε τη ζωή της ως Marie Jana στην Πράγα όπου γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1937 από την Anna Spieglová και τον Josef Korbel. Το Marie δεν το χρησιμοποίησε για πολύ καιρό η οικογένειά της αφού συνήθιζαν να τη φωνάζουν Madla, Madlen ή Madlenka στα παιδικά της χρόνια. Όταν η Albright ξεκίνησε να μαθαίνει γαλλικά, αποφάσισε ότι η γαλλική εκδοχή του ονόματος της, Madeleine ήταν αυτή που της ταίριαζε. Παρ’ όλα αυτά δεν άλλαξε ποτέ το όνομά της στα επίσημα έγγραφά της.
Ήταν απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος
Η Madeleine Albright τα πρώτα χρόνια της ζωής της, έζησε επίσης στο Βελιγράδι όπου ο πατέρας της εργαζόταν στην πρεσβεία της Τσεχοσλοβακίας, ενώ η εισβολή των Ναζί, την οδήγησε στο Λονδίνο με την οικογένειά της. Η οικογένεια έφυγε από το Λονδίνο 10 ημέρες μετά την εισβολή των Ναζί κι εκεί.
Οι γονείς της ήταν Εβραίοι και έγιναν Καθολικοί όταν η Madeleine Albright ήταν ακόμα παιδί. Η Madeleine Albright έμαθε για την καταγωγή της, αναπάντεχα. Όταν ετοιμαζόταν να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι μπορεί να έχει Εβραίους πρόγονους. Ένας δημοσιογράφος της Washington Post βρήκε τελικά ότι 3 από τους παππούδες της πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Auschwitz και το Terezin, ενώ η οικογένειά της συνέχισε την έρευνα για να ανακαλύψει ότι συνολικά 25 συγγενείς τους πέθαναν στο Ολοκαύτωμα.
H Madeleine Albright είχε παίξει στον κινηματογράφο και την τηλεόραση
Όσο ζούσε στο Λονδίνο, σε νηπιακή ηλικία δηλαδή, η Madeleine Albright είχε επιλεχθεί για να λάβει μέρος σε μία ταινία για τα παιδιά που γίνονταν πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αμοιβή της για τον ρόλο της ήταν ένα λούτρινο παιχνίδι. Η Madeleine Albright ήταν ένα σοβαρό παιδί. Μεγαλώνοντας ανέπτυξε εκτός από μία ισχυρή προσωπικότητα και το χιούμορ της και δεν δίστασε κάνει cameos σε δημοφιλείς σειρές όπως οι Gilmore Girls και Parks and Recreation.
Η δύναμη των κοσμημάτων
Η Madeleine Albright ήταν γνωστή για τις καρφίτσες που φορούσε για να εκφράσει τις σκέψεις της για τις διπλωματικές συναντήσεις τις οποίες πραγματοποιούσε. Όλα ξεκίνησαν όταν την εποχή που ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ακριβώς μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, η Madeleine Albright είχε κάθε φορά κάτι τρομερό να πει για τον Saddam Hussein. Τα Ιρακινά media την χαρακτήρισαν «ερπετό». Την επόμενη φορά που πήγε στη χώρα για κάποια διπλωματική συνάντηση φόρεσε μία καρφίτσα με ένα φίδι στο πέτο της.
«Ήμουν η μόνη γυναίκα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αποφάσισα να αποκτήσω περισσότερα τέτοια κοσμήματα. Τις καλές μέρες φορούσα λουλούδια, πεταλούδες και μπαλόνια και τις κακές μέρες όλα τα είδη των εντόμων και των σαρκοφάγων ζώων. Το έβλεπα σαν έναν επιπλέον τρόπο να εκφράσω όσα έλεγα, έναν οπτικό τρόπο να μεταφέρω το μήνυμά μου», είχε πει σε συνέντευξή της.
Ανάμεσα στους «μη λεκτικούς» τρόπους διπλωματίας που ασκούσε με τις καρφίτσες της, ήταν ένα βέλος που έμοιαζε με πύραυλο στις διαπραγματεύσεις της συνθήκης Anti-Ballistic Missile με τους Ρώσους, αλλά κι ένα σκαθάρι όταν -σύμφωνα με ισχυρισμούς της- είχε ανακαλύψει ότι οι Ρώσοι είχαν βάλει «κοριό» κοντά στο γραφείο της στο υπουργείο Εξωτερικών. Για την ίδια οι καρφίτσες της ήταν ένας τρόπος «να σπάσει ο πάγος» στις διπλωματικές της συναντήσεις κι ήλπιζε να δείχνουν κάτι από το χιούμορ της.
Η Madeleine Albright έγινε πολιτικός μετά το διαζύγιό της
Η Madeleine Albright πήρε διαζύγιο μετά από 22 χρόνια γάμου το 1982. Τότε ήταν που στράφηκε στην ακαδημαϊκή καριέρα κι έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Georgetown στο τμήμα Διεθνών Υπηρεσιών, ενώ απέκτησε και τη θέση της διευθύντριας στο πρόγραμμα Γυναίκες στις Διεθνείς Υπηρεσίες. Στη συνέχεια ήρθε η εμπλοκή της με την πολιτική.
Παρόλο που η ίδια υπήρξε πρότυπο για τις νέες γυναίκες της Αμερικής, παρόλο που όταν την ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Henry Kissinger την καλωσόρισε στην «αδελφότητα των αγοριών» όταν πήρε τη θέση του και του απάντησε «Λυπάμαι που στο λέω, αλλά δεν είναι αδελφότητα αγοριών πια», παρόλο που υπήρξε σχεδόν μόνιμα η μόνη γυναικεία φωνή σε ένα δωμάτιο γεμάτο άνδρες, η Madeleine Albright θα μπορούσε να είχε εγκαταλείψει την καριέρα της για έναν από αυτούς, τον πρώην σύζυγό της.
Στην αυτοβιογραφία της, η Madeleine Albright κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αν είχε μείνει παντρεμένη δεν θα είχε φτάσει να διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
«Όταν έγινα υπουργός Εξωτερικών, συνειδητοποίησα ότι ποτέ δεν θα έφτανα τόσο ψηλά αν είχα παραμείνει παντρεμένη».
«Κι όμως στενοχωριόμουν πολύ που είχα πάρει διαζύγιο. Ξέρω τώρα, ότι τότε, θα είχα αφήσει κάθε ιδέα για καριέρα πίσω αν αυτό έκανε τον Joe (τον σύζυγό της που την εγκατέλειψε για μία άλλη γυναίκα) να αλλάξει γνώμη», είχε γράψει.
Οι πρωτιές της δεν περιορίστηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών
Τον Οκτώβριο του 2000 η Madeleine Albright πραγματοποίησε μία διπλωματική επίσκεψη στη Βόρειο Κορέα για να συναντήσει τον ηγέτη της, Kim Jong Il. Ήταν η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ταξίδεψε στην χώρα.
Η Madeleine Albright με τον διορισμό της ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Clinton τον Ιανουάριο του 1997, έγινε το πρώτο άτομο που υπηρετούσε τόσο ως πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη όσο και ως υπουργός Εξωτερικών.