ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μαριανίνα Κριεζή: 8 τραγούδια σε στίχους της, που θα μας συντροφεύουν πάντα

Papasakis Press

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή. Ο κόσμος της τέχνης πενθεί μία ακόμα σημαντική απώλεια. Οι λέξεις της Μαριανίνας Κριεζή συντρόφευσαν τις μουσικές στιγμές μικρών και μεγάλων. Κι ήταν μουσικές στιγμές γεμάτες φαντασία, γεμάτες τρυφερότητα, γεμάτες από την μαγική ποίηση άλλοτε της καθημερινότητάς κι άλλοτε του πιο πολύχρωμου ονείρου. Η στιχουργός της Λιλιπούπολής, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό και καταγόταν από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την κέρδισε η Διακοσμητική – Σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι και επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως γραφίστρια.

Την άνοιξη του 1977 αρχίζει η συνεργασία της με το Τρίτο Πρόγραμμα, για το οποίο δημιούργησε όλους τους στίχους της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη. Η ίδια υπέγραψε και κείμενα για το ίδιο πρόγραμμα. Τελικά η Μαριανίνα Κριεζή αφιερώθηκε στη στιχουργική τέχνη και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η Αρλέτα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Στράτος Διονυσίου, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Ελένη Δήμου κ.α.

Η τελευταία την αποχαιρέτησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. «Αποχαιρετώ μία από τις πιο σπουδαίες στιχουργός που έβγαλε αυτή εδώ η χώρα. Μια από τις γυναίκες της ζωής μου που τόσο βοήθησαν για την εξέλιξη μου στο τραγούδι. Καλό ταξίδι ψυχή μου Μαριανίνα Κριεζή η σπουδαία έφυγε», έγραψε η τραγουδίστρια αναρτώντας μία κοινή φωτογραφία τους.

Όπως συμβαίνει με κάθε σπουδαίο καλλιτέχνη που φεύγει έτσι και στην περίπτωση της, τα τραγούδια της θα μείνουν πίσω, κοντά μας για πάντα. Η Μαριανίνα Κριεζή θα συνεχίζει να ντύνει τις μουσικές μας στιγμές με τις πολύτιμες λέξεις που άφησε πίσω της. Μερικές από αυτές θα τις ακούσεις πατώντας play στα παρακάτω τραγούδια.

«Τα ήσυχα βράδια» ή πώς η Μαριανίνα Κριεζή έγραψε για τις ψυχές που γίνονται τραγούδια

Η φωνή της Αρλέτας τραγουδά τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή στη μελωδία του Λάκη Παπαδόπουλου. Από το 1985 μέχρι σήμερα αυτό το τραγούδι έχει τη δύναμη να φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Το «Πάρε πασά μου» είναι ένα feelgood τραγούδι που γράφτηκε την εποχή της εμφάνισης του HIV

«Πάρε, πασά μου, την οδοντόβουρτσά μου
δως μου κι εσύ τη μοναξιά σου τη μισή
κι ας ορκιστούμε πως θα μοιραστούμε
θα μοιραστούμε την υπόλοιπή μας τη ζωή».

Τα παραπάνω έγραφε η Μαριανίνα Κριεζή ενώ τη σύνθεση υπέγραφε και πάλι ο Λάκης Παπαδόπουλος. «Η Μαριανίνα Κριεζή γράφει αυτόν τον στίχο την εποχή που μπαίνει το AIDS στη ζωή μας. Μιλά για τη μονογαμική σχέση και την εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξεις στον σύντροφό σου, δίνοντάς του την οδοντόβουρτσά σου, την εποχή που ήταν πολύ επικίνδυνο», είχε πει πρόσφατα για την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το feelgood τραγούδι των 80s η ερμηνεύτρια του Ελένη Δήμου, στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται.

Στη «Σερενάτα» η Μαριανίνα Κριεζή μίλησε για τον χωρισμό μέσα από την ιστορία μίας γάτας

Μπορείς να μιλήσεις για τον χωρισμό μέσα από την ιστορία μίας γάτας; Η Μαριανίνα Κριεζή μπορούσε και το έκανε υπογράφοντας τους στίχους της Σερενάτας που ερμήνευσε η Αρλέτα και σύνθεσε ο Λάκης Παπαδόπουλος. Ποτέ άλλοτε το τέλος μίας μακροχρόνιας σχέσης δεν έμοιαζε τόσο ρεαλιστικό και σπαραξικάρδιο όσο μέσα από την ιστορία αυτής της γάτας.

Η κλασική επιστροφή των πρώην περιγράφεται στο «Δεν έχω χρόνο»

Το 2002 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης γράφει τη μουσική του Δεν έχω χρόνο κι η Μαριανίνα Κριεζή γράφει για την πιο κλασική κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει μετά από κάθε χωρισμό. Αυτή την κατάσταση που πάνω που συνέρχεσαι ο πρώην «ξαναχτυπά». «Δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο», λέει το τραγούδι κι αν το έχεις τραγουδήσει έστω μία φορά με πάθος, καταλαβαίνεις γιατί βρέθηκε εδώ. Παραπάνω το ακούς στην επανεκτέλεση του για το album Από την αρχή, του 2018.

«Το σ’ αγαπώ μπορεί» να κάνει τα πάντα, σύμφωνα με τη Μαριανίνα Κριεζή

Στην ίδια κατηγορία της αγάπης που επανέρχεται στη ζωή μας ανήκει και το τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη Το σ’ αγαπώ μπορεί, που ακούσαμε πρώτη φορά το 2004. Η επιβλητική φωνή της Δήμητρας Γαλάνη κάνει αυτή τη βαθιά παραδοχή ότι το «σ’ αγαπώ» έχει τη δύναμη να πετύχει τα πάντα, να ακούγεται το μόνο αληθινό πράγμα στη γη.

Το «Τσαϊ γιασεμιού» μας μεταφέρει κατευθείαν στο παιδικό κρεβάτι μας

Δεν ξέρω για σένα αλλά εμένα με συγκινεί και μόνο το γεγονός ότι στους στίχους ενός τόσο τρυφερού τραγουδιού χώρεσαν οι λέξεις «φασολάδα» και «τουρλού». Και του έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη τρυφερότητα. Η Μαριανίνα Κριεζή μέσα από τους στίχους που έγραψε κι αυτή τη φορά για την Αρλέτα μας στέλνει κατευθείαν πίσω, λοιπόν, στη μαμά μας, στην κάμαρά μας την παιδική. Γι’ αυτό και το τραγούδι της έχει αξία ανεκτίμητη.

«Η ζωή είναι γυναίκα», ένα girl power τραγούδι του 1993

Ο Μιχάλης Καπούλας γράφει τη μουσική, η Μαριανίνα Κριεζή τους στίχους και η Ελένη Δήμου ερμηνεύει. Η ζωή είναι γυναίκα ακούμε το 1993 σε ένα girl power τραγούδι που αφιερώνεται σε κάθε παλιά μας φιλενάδα με την οποία δεν βρισκόμαστε. «Η ζωή είναι γυναίκα, σαν γυναίκα αιμοραγεί» και δεν φοβόμαστε τίποτα απολύτως.

«Ο χορός των μπιζελιών» της υπέροχης Λιλιπούπολης

Όλα τα τραγούδια της εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολή είναι αριστουργήματα αλλά αυτό εδώ σε μουσική Λένας Πλάτωνος και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή με έκανε να βλέπω τα λαχανικά με άλλα μάτια ως παιδί. Το χοντρό μπιζέλι πάντα θα χορεύει τσιφτετέλι και τα κολοκυθάκια θα το χειροκροτούν.

Κι εμείς μια ζωή ακούγοντάς το, βάζοντας το στα παιδιά, τα ανίψια ή τα βαφτιστήρια μας, θα σκεφτόμαστε τη Μαριανίνα Κριεζή και την πάντα νεανική, γλύκα των στίχων της.