Οι θρυλικές Ελληνίδες μάνες. Παραδείγματα προς μίμηση ή αποφυγή
- 8 ΜΑΙ 2022
Αν έχει κάτι να δώσει η ελληνική μυθολογία, είναι οικογενειακό δράμα χωρίς όρια και λογική. Οι πιο διάσημες ιστορίες που μας έρχονται από τα βάθη του αρχαίου μύθου έχουν για πρωταγωνίστρια μια τραγική μάνα και τα παιδιά της. Δύσκολα το τέλος είναι καλό. Αλλά οι Ελληνίδες μάνες έχουν πάντα έναν πολύ καλό ή εντελώς κακό λόγο για να έρχονται στη συζήτηση. Πριν την αθάνατη Ελληνίδα μάνα υπήρχε η θρυλική Ελληνίδα μάνα. Από τη Μήδεια μέχρι την Ιοκάστη.
Θρυλικές Ελληνίδες μάνες: Η Νιόβη
Η καημένη η-θνητή- Νιόβη, θέλησε να τα βάλει με τους θεούς και γεύτηκε φαρμάκι. Η περίφημη πολύτεκνη κόρη του βασιλιά της Λυδίας, Ταντάλου, έμεινε στην ιστορία για την αλαζονεία και το θάρρος της, αφού περήφανη για τη γονιμότητά της- απέκτησε 14 πανέμορφα παιδιά- τόλμησε να συγκρίνει τον εαυτό της με τη Λητώ, η οποία είχε μόνο δύο, τα δίδυμα Άρτεμη και Απόλλωνα, αλλά είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι ήταν θεά. Η οργή της Λητούς ήταν ολέθρια. Η Άρτεμη σκότωσε με βέλη τις κόρες της Νιόβης μέσα στο σπίτι τους, ενώ ο Απόλλωνας εκτέλεσε τους γιους της. Μία εκδοχή του μύθου θέλει τη Νιόβη να πέτρωσε και να καταδικάστηκε σε αιώνιο κλάμα.
Θρυλικές Ελληνίδες μάνες: Η Ελένη της Τροίας
Μία πολύ ιντριγκαδόρικη εκδοχή του μύθου θέλει τη θρυλική Ωραία Ελένη, προτού γίνει σύζυγος του Μενελάου- ένας γάμος που ομολογουμένως δεν πήγε καλά- και ερωμένη του Πάρη, να μένει έγκυος σε πολύ μικρή ηλικία από τον μεσήλικα Θησέα, να γεννάει στο Άργος και να αφήνει το παιδί στην αδερφή της την Κλυταιμνήστρα για να το μεγαλώσει σαν δικό της. Το όνομα αυτού, Ιφιγένεια. Η Ελένη απέκτησε πάνω από 7 παιδιά με τουλάχιστον 3 διαφορετικούς συντρόφους. Πόση ίντριγκα η ελληνική μυθολογία.
Ιοκάστη
Τι να πεις για την τραγική μάνα του Οιδίποδα που τερματίζει ψηλά στη λίστα με τις θρυλικές Ελληνίδες μάνες. Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, σε χρησμό μαθαίνει ότι το πρώτο αγόρι που θα αποκτήσει με την Ιοκάστη θα τον σκοτώσει οπότε αποφεύγει να συνευρεθεί μαζί της. Σε ένα γλέντι επάνω όμως, μίλησε το κρασί και το μοιραίο συνέβη.
Όταν η Ιοκάστη μαθαίνει τον χρησμό, αφήνουν το νεογέννητο στο βουνό Κιθαιρώνα. Αλλά επειδή karma is a bitch, o μικρός επιβιώνει, χρόνια μετά σκοτώνει εν αγνοία του τον πατέρα του αλλά και τη φονική Σφίγγα και κερδίζει τη χήρα βασίλισσα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ιοκάστη και Οιδίποδας αποκτούν 4 παιδιά- Ετεοκλή, Πολυνείκη, Ισμήνη κι Αντιγόνη εδώ- και συνυπογράφουν την πιο τραγική ιστορία αιμομιξίας όλων των εποχών. Όταν η Ιοκάστη έμαθε ότι ο Οιδίποδας ήταν ο πρωτότοκος γιος της, φίλησε τα υπόλοιπα 4, μπήκε στο δωμάτιο και κρεμάστηκε. Ο Οιδίποδας πάλι, όλοι ξέρουμε πώς αντέδρασε.
Κλυταιμνήστρα
Άλλη μια τραγική φιγούρα στον Οίκο των Ατρειδών. Η Κλυταιμνήστρα απέκτησε 9 παιδιά, μεταξύ αυτών τον Ορέστη, τη Λαοδίκη, την Ηλέκτρα και την Ιφιγένεια, την οποία θυσίασε ο πατέρας για να υπακούσει στον χρησμό. Εκείνη δεν του το συγχώρησε ποτέ και επειδή άλλον τρόπο εκείνα τα χρόνια δεν είχαν μάλλον, τον σκότωσε. Κατόπιν η Κλυταιμνήστρα δολοφονήθηκε εκδικητικά- μαζί με τον εραστή της– από τον Ορέστη και τον καταδίωξαν οι Ερινύες.
Αγαύη
Άλλη μια εντελώς απαράδεκτη περίπτωση στη λίστα με τις θρυλικές Ελληνίδες μάνες, αυτή της πριγκίπισσας της Θήβας, η οποία σκότωσε τον γιο της, τον βασιλιά Πενθέα, πάνω στην παράνοιά της. Ηθικός αυτουργός σε αυτή την περίπτωση ήταν ο Διόνυσος, ο οποίος προκάλεσε στις γυναίκες της περιοχής θεϊκή μανία, ώστε να εκδικηθεί για τις ψευδείς φήμες που είχε διαδώσει η Αγαύη για τη μητέρα του και αδελφή της, τη Σέμελη, σχετικά με το ποιος ήταν ο πατέρας του. Ο μύθος λέει πως η Αγαύη διαμέλησε και κατασπάραξε τον γιο της γιατί τον έβλεπε σαν τέρας.
Θρυλικές Ελληνίδες μάνες: Η Αλκμήνη
Αν πάμε με την πιο αλλόκοτη εκδοχή του μύθου, η Αλκμήνη γέννησε δίδυμα αγόρια με διαφορά μιας ημέρας και από διαφορετικούς πατεράδες. Λογική μην ψάχνεις εδώ, μόνο συναίσθημα. Η κόρη του βασιλιά των Μυκηνών παντρεύτηκε τον Αμφιτρύωνα αλλά την είχε βάλει στο μάτι για τα καλά ο Δίας και μαζί με αυτόν και η Ήρα. Η Αλκμήνη δυσκολεύτηκε πολύ στη γέννα και έκανε επίκληση στην θεά του τοκετού, Ειλείθυια, την οποία όμως είχε μαγέψει η βασίλισσα των Θεών από τη ζήλια της. Τα δυο αγόρια που γέννησε ήταν ο Ιφικλής- το νόμιμο τέκνο- και ο Ηρακλής- ο παράνομος, ημίθεος, θρυλικός γιος της με τον Δία.
Αλθαία
Η Αλθαία- τι ωραία όνομα- ήταν κόρη και γυναίκα βασιλιά. Άντρας της ήταν ο Οινέας, με τον οποίο απέκτησε αρκετά παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Μελέαγρο. Όταν γεννήθηκε ο μικρός, η Άτροπος Μοίρα της είπε ότι ο γιος της θα πέθαινε όταν θα καιγόταν τελείως το ξύλο του. Η Αλθαία, έντρομη, άρπαξε και έσβησε τον δαυλό, τον οποίο φύλαξε στη συνέχεια με μεγάλη προσοχή σε ένα κιβώτιο για να διατηρήσει το παιδί της στη ζωή. Όταν μετά από χρόνια ο Μελέαγρος σ’ έναν τσακωμό σκότωσε τους αδερφούς της, η Αλθαία οργισμένη έβγαλε τον δαυλό από το κουτί και το έκαψε με αποτέλεσμα ο γιος της να πεθάνει. Η Αλθαία λίγο αργότερα μετάνιωσε και- μάντεψε- αυτοκτόνησε.
Μήδεια
Η χειρότερη μάνα όλων των εποχών ταύτισε τον μύθο της με το πιο φρικτό έγκλημα στην ιστορία των εγκλημάτων, την παιδοκτονία. Η Μήδεια πρεσβεύει όλα όσα δεν «είναι» μια μητέρα. Εκπαιδευμένη στα μάγια από την Κίρκη, σκότωσε τα δυο της παιδιά, τον Φέρητα και τον Μέρμερο, αφού την εγκατέλειψε ο Ιάσονας για τη Γλαύκη, την κόρη του Κρέοντα, για να κλειδώσει τη θέση του στην αριστοκρατία. Πρωτύτερα η Μήδεια είχε τεμαχίσει για χάρη του τον αδερφό της τον Άψυρτο και ξηγήθηκε και προδοσία στον πατέρα της.