ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ruth Bader Ginsburg: Οι 10 ατάκες της που δείχνουν ποια ήταν και γιατί άλλαξε τον κόσμο

AP Photo/Cliff Owen

Πριν φύγει από τη ζωή, η Ruth Bader Ginsburg, η “Notorious RBG”, πρόλαβε να αλλάξει τον κόσμο υπέρ μας. Η Ginsburg, αυτή η ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών,η οποία με τις αποφάσεις που έλαβε ως η μοναδική γυναίκα στην κλειστή κάστα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, έβαλε τους δικούς της πολύτιμους λίθους στην αποκατάσταση της ισότητας των φύλων. Η «Δικαστής της Ισότητας», ήταν εκπληκτικά δημοφιλής στις ΗΠΑ, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για οποιοδήποτε μέλος του 9μελούς Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό οφείλεται στο ότι η δικαστικός υπήρξε επιδραστική πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και τη στράτευσή της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές ατάκες της που μαρτυρούν τον τρόπο που σκεφτόταν, αποφάσιζε και ζούσε. Αλλά και το όραμά της για έναν κόσμο αληθινής ισότητας.

«Με ρωτάνε μερικές φορές “πότε πιστεύετε ότι θα είναι αρκετές γυναίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο; Πότε θα είναι ικανοποιητικό το νούμερο”; και η απάντησή μου είναι: όταν θα είναι εννιά» (σ.σ. σε σύνολο εννιά).

«Η μητέρα μου μού είχε πει να είμαι κυρία. Για εκείνη αυτό σήμαινε να είμαι κυρία του εαυτού μου, να είμαι ανεξάρτητη».

«Οι γυναίκες υπάρχουν σε όλα τα μέρη όπου λαμβάνονται αποφάσεις. Δεν θα έπρεπε να ισχύει ότι οι γυναίκες αποτελούν εξαίρεση στη λήψη αποφάσεων».

«Μερικές φορές στον γάμο βοηθάει να κάνεις λίγο τον κουφό. Και σε κάθε επάγγελμα, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της άξιας δουλειάς που κάνω τώρα».

Οι γυναίκες θα έχουν πετύχει την πραγματική ισότητα όταν οι άνδρες θα μοιράζονται μαζί τους την ευθύνη να αναθρέψουν την επόμενη γενιά.

 

 

«Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιφεμινιστικό από το να θες οι γυναίκες να απασχολούνται μόνο με “γυναικείες οργανώσεις” να κάθονται στη γωνιά τους και να λυπούνται η μία την άλλη, χωρίς να έχουν επαφή με τον κόσμο των ανδρών. Αν πρόκειται ν’ αλλάξεις τα πράγματα, πρέπει να είσαι δίπλα σε εκείνους που κινούν τους μοχλούς».

 

AP Photo/

«Πάλεψε για όσα σ’ ενδιαφέρουν, αλλά κάν’ το με έναν τρόπο που θα ωθήσει τους άλλους να έρθουν μαζί σου».

«Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι κάτι βασικό στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι μία απόφαση που πρέπει να κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Και όταν η κυβέρνηση ελέγχει αυτή την απόφαση αντί για εκείνη, είναι σαν να μην την αντιμετωπίζουν ως έναν ενήλικα υπεύθυνο για τις ίδιες της τις επιλογές».

«Ένα πράγμα που με απασχολεί είναι ότι οι σημερινές νεαρές γυναίκες δεν φαίνεται να νοιάζονται για το ότι διαθέτουμε ένα θεμελιώδες κυβερνητικό όργανο που δεν κάνει ρητή δήλωση για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ξέρουν ότι δεν υπάρχουν πια κλειστές πόρτες, και θα πρέπει πλέον να πάρουν ως δεδομένα τα δικαιώματα που έχουν».

«Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα, με τη μία. Ποιος- άντρας ή γυναίκα – τα έχει όλα ταυτόχρονα; Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, νομίζω ότι τα κατέκτησα όλα. Αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους τα πράγματα ήταν δύσκολα. Να έχετε έναν στοργικό σύντροφο ζωής, να βοηθάτε το άλλο άτομο όταν το χρειάζεται».

Exit mobile version