24 Media Creative Team/ Getty Images, AP Photo, Eurokinissi, Instagram
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το LadyLike επιλέγει τις 22 γυναίκες που ξεχώρισαν το 2022

Στην εκπνοή του χρόνου η δημοσιογραφική ομάδα του LadyLike επιλέγει και γράφει για τις 22 γυναίκες που έκαναν το 2022 μία χρονιά που αξίζει. Γυναίκες που ξεχώρισαν για τη στάση, τις πράξεις και τα λόγια τους, τις προσωπικές τους επιτυχίες και τα κατορθώματά τους. Γυναίκες που εμπνέουν, ταυτιζόμαστε και καμαρώνουμε. Όλες αυτές που με τον δημόσιο λόγο τους, μιλούν για όλες μας και που με τις επιλογές τους, δημιουργούν για τις υπόλοιπες.

Οι Γυναίκες του 2022

  ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Mega TV

Από τη Λία Παπαϊωάννου

Η Χάρις Αλεξίου είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την υποκριτική, πολύ πριν αναλάβει τον ρόλο της στη σειρά Maestro. Ήταν όμως μέσα από αυτό που ανέδειξε την υποκριτική της δεινότητα. Στο παρελθόν ήταν ο έρωτας που την είχε εμποδίσει να εξερευνήσει αυτή την πλευρά της. «Ερωτεύτηκα και τα παράτησα. Δεν προλάβαινα. Και τραγουδούσα. Πότε θα τον έβλεπα τον άνθρωπο», είχε πει στον Γιώργο Νανούρη στην εκπομπή Συναντήσεις της ΕΡΤ.
Η επιστροφή της στην ενασχόληση με το θέατρο ήρθε μέσα από τη συνεργασία της με τον Γιώργο Νανούρη στον μονόλογο Χειρόγραφο, που έγραψε η ίδια το 2016. Τον Νοέμβριο του 2017 ξανανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (Rex), Οπερέττα του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.
Τον Οκτώβριο του 2020 πρωταγωνίστησε στον μονόλογο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Μεταμφίεση, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια στο θέατρο Μικρό Παλλάς, ενώ το 2021 έγινε η Θεά Αθηνά στην παράσταση Ιφιγένεια η εν Ταύροις, σε σκηνοθεσία και πάλι του Γιώργου Νανούρη.

Κι έπειτα μπήκε στη ζωή της η τηλεόραση. Και η γυναίκα που σόκαρε τους πάντες το 2020 με το θάρρος της να παραδεχτεί ότι η φωνή της δεν την υποστήριζε για να συνεχίσει τις live εμφανίσεις της που διαχρονικά γίνονται ανάρπαστες, ήρθε το 2022 να μας δείξει μέσα από τον ρόλο που υποδύθηκε στη σειρά Maestro, πώς όταν είσαι «είδωλο» σε έναν χώρο, συνήθως είσαι παντού.
Η Χάρις Αλεξίου είναι γυναίκα της χρονιάς όχι μόνο επειδή ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έβαλε στα λόγια του χαρακτήρα της τις πιο ωραίες ατάκες, όχι γιατί ξεκινά τη διεθνή της καριέρα ως ηθοποιός μέσα από το Netflix που προβάλλει πλέον τη σειρά του Mega, όχι για την αποθέωση που συνέβαινε κάθε εβδομάδα προς το πρόσωπό της στο Twitter.

Η Χαρούλα Αλεξίου είναι γυναίκα της χρονιάς γιατί είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι τη μοίρα σου τη φτιάχνεις εσύ.

Ότι ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, ότι μπορείς να κάνεις στροφή στην καριέρα σου οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε ηλικία. Και αυτή η στροφή της πάει τόσο πολύ.

 

HAILEY BIEBER

ⓒ 2022 Evan Agostini/Invision/AP IMAGES

Από τη Μάριον Παλιούρα 

Στα 26 της χρόνια, το να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Forbes, 30 Under 30, μοιάζει μάλλον με πεπρωμένο για την Hailey Bieber. To μοντέλο και επιχειρηματίας, μεγάλωσε παρακολουθώντας τη μαμά και τη γιαγιά της να ακολουθούν πιστά τα τελετουργικά ομορφιάς τους και να φτιάχνουν τα δικά τους σπιτικά, μαγικά μαντζούνια. Είναι, λοιπόν, κάτι σαν γραφτό για την Bieber, να δημιουργεί τη δική της εταιρεία skincare και να τη βλέπει να σκαρφαλώνει στην κορυφή του κόσμου. 

Με τη λίστα αναμονής της Rhode (το όνομα της εταιρείας της) να ξεπερνά τους 700.000 πελάτες, ενώ διαθέτει μόλις τρία προϊόντα, η Hailey Bieber βλέπει τα διαδικτυακά της ράφια να αδειάζουν με ταχύτητα φωτός (πουλάει 36 προϊόντα το δευτερόλεπτο). Σύμφωνα με την ίδια, τα έσοδα της Rhode αναμένεται πολύ σύντομα να γίνουν οκταψήφια.

«Έχω δανείσει τα χρήματα, το όνομα και το πρόσωπό μου στις δημιουργικές ιδέες άλλων ανθρώπων. Πιστεύω πως αυτό με βοήθησε με πολλούς τρόπους να αναπτύξω τη δική μου. Μου δίνει πολλή δύναμη το να έχω εγώ τα ηνία.»

Και ενώ παραδέχτηκε πως δεν ήταν σίγουρη για την ανταπόκριση του κόσμου στο skincare brand της, άφησε στην άκρη τις αμφιβολίες της και ξεκίνησε να χτίζει σιγά-σιγά την επιχείρησή της. Στόχος της Hailey Bieber είναι η δημιουργία προϊόντων που την ενδιαφέρουν και που χρησιμοποιεί επίσης. Πλέον, όταν παραλείπει ένα βήμα της beauty ρουτίνας της, «δεν αισθάνεται το δέρμα της το ίδιο».

«Αυτό που ξεχωρίζει στο brand μου είναι τα βασικά προϊόντα περιποίησης. Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε λίγα προϊόντα και απλά. Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Ακόμα και στην γκαρνταρόμπα μου. Είναι σαν ένα πολύ καλό τζιν παντελόνι που πάντα ψάχνεις. Αυτό το πολύ καλό σακάκι. Έτσι βλέπω και τη φροντίδα του δέρματος. Αυτή η πολύ καλή ενυδατική κρέμα και το υπέροχο προϊόν ενυδάτωσης, τα οποία ψάχνεις και πάντα επιστρέφεις σε αυτά».

«Φοβόμουν πολύ ότι δεν θα με πάρουν σοβαρά», αναφέρει η Hailey Bieber σχετικά με την απόφασή της να αλλάξει επαγγελματικό μονοπάτι. Παρόλο που θα μπορούσε να παραμείνει στα εξώφυλλα των περιοδικών ως το πρόσωπο κάποιου οίκου, εκείνη προτίμησε να ρισκάρει για χάρη της μεγαλύτερής της αγάπης, του skincare.

To όνειρό της, όπως λέει η ίδια, είναι να δημιουργήσει ένα brand που θα υπάρχει ακόμα σε 30-40 χρόνια και ο κόσμος θα το εμπιστεύεται λόγω του πόσο καλό κάνει στην επιδερμίδα τους, όχι εξαιτίας του ποια είναι η ιδρύτριά του.

KETANJI BROWN JACKSON

@2022 AP Photo/Jacquelyn Martin

Από τη Μαρία Πετροπούλου 

Ήταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η Ketanji Brown Jackson, στα 52 της χρόνια, έπειτα από μια μακρά καριέρα στη δικηγορία και έχοντας περάσει από πολλά πόστα, προτάθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, για την ανάληψη του υψηλότερου αξιώματος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αυτό του Ανώτατου Δικαστή.

Σχεδόν 4 μήνες αργότερα, η Ketanji Brown Jackson που έως πρότινος υπηρετούσε στο δικαστικό σώμα του Εφετείου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, βλέπει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα, παίρνοντας τη θέση του Stephen Breyer. Η ίδια ορκίζεται στις 30 Ιουνίου ως η 116η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στα 232 χρόνια ύπαρξής του. Ο διορισμός της, έγινε το σύμβολο για ένα δικαιότερο παρόν και μέλλον που σκορπίζει ελπίδες για περισσότερη ισότητα και λιγότερες διακρίσεις. Τόσο φυλετικές, όσο και έμφυλες.

«Για πάρα πολύ καιρό, η κυβέρνησή μας, τα δικαστήρια μας δεν αντιπροσώπευαν την Αμερική. Και πιστεύω ότι είναι καιρός να έχουμε ένα δικαστήριο που να αντικατοπτρίζει τα πλήρη ταλέντα και το μεγαλείο του έθνους μας με έναν υποψήφιο με εξαιρετικά προσόντα και να εμπνεύσουμε όλους τους νέους να πιστέψουν ότι μπορούν μια μέρα να υπηρετήσουν τη χώρα τους στο υψηλότερο επίπεδο», είχε αναφέρει ο Joe Biden μιλώντας για τη δικαστή και νομικό, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της.

@2022 AP Photo/Susan Walsh

«Με γεμάτη καρδιά, αποδέχομαι την επίσημη ευθύνη της υποστήριξης και της υπεράσπισης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών και της απονομής δικαιοσύνης χωρίς φόβο ή εύνοια. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που είμαι μέρος της υπόσχεσης του μεγάλου Έθνους μας», είχε αναφέρει η Ketanji Brown Jackson, κατά τη διάρκεια του λόγου της.

Μιλώντας από το βήμα του Λευκού Οίκου, πριν αναλάβει τελικά το αξίωμα, η Ketanji Brown Jackson έκανε μνεία στην Constance Baker Motley. Την πρώτη μαύρη γυναίκα που βρέθηκε στη θέση του ομοσπονδιακού δικαστή. «Σήμερα στέκομαι περήφανα στους ώμους της δικαστή Motley. Όχι μόνο συμμερίζομαι τα γενέθλιά της, αλλά και τη σταθερή και θαρραλέα δέσμευσή της για ισότητα και δικαιοσύνη βάσει του νόμου», ανέφερε στην αρχή η δικαστής.

«Η ζωή και η καριέρα της δικαστή Motley αποτέλεσαν αληθινή έμπνευση για μένα, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Μπορώ μόνο να ελπίζω πως η ζωή, η καριέρα μου, η αγάπη μου γι’ αυτήν τη χώρα και το Σύνταγμα, και η δέσμευσή μου να υπηρετώ πιστά το κράτος δικαίου και τις ιερές αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε αυτό το μεγάλο έθνος, θα εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές των Αμερικανών», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η Kentaji Brown Jackson.

Η δικαστής – που έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο του Harvard και τη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου -, είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις δυσκολίες που κάθε εργαζόμενη μητέρα αντιμετωπίζει, ώστε να ισορροπήσει μεταξύ καριέρας και οικογένειας.

«Η εταιρεία ήταν πολύ υποστηρικτική. Αλλά δεν νομίζω να μπορούμε να παραλείψουμε τον βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλές νεαρές γυναίκες. Ιδιαίτερα νέες μητέρες σε ένα δικηγορικό γραφείο», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας της η Ketanji Brown Jackson, αναφερόμενη στο διάστημα που εργαζόταν για ένα δικηγορικό γραφείο.

JANE CAMPION

 

@ 2022 Joel C Ryan/Invision/AP

Από την Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτιδα Jane Campion, ξέρει σίγουρα από καλλιτεχνικές διακρίσεις και πόσο σημαντικές είναι αυτές όταν είσαι γυναίκα. Η Campion, η οποία εξακολουθεί να κρατά τον τίτλο της πρώτης και μόνης γυναίκας, που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, για την ταινία της, The Piano (1993).
To 2022 ήταν ωστόσο άλλη μια χρονιά σταθμός στην καριέρα της. Το σκοτεινό γουέστερν της The Power of the Dog με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch ήταν η ταινία που σάρωσε υποψηφιότητες και κινηματογραφικά βραβεία το 2022. Από το Φεστιβάλ Βενετίας στις Χρυσές Σφαίρες και από τα BAFTA μέχρι φυσικά την 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Η Jane Campion, σάρωσε και εδώ τα βραβεία ενώ είχε να πει μερικά πράγματα όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
«Έχω ακόμα μετατραυματικό στρες που προκλήθηκε από κριτικές από το ξεκίνημα της καριέρας μου. Μιλάμε για βαθιές πληγές. Αλλά έχω κάνει πρωταθλητισμό και νιώθω πραγματικά ευγνώμων». Μπορεί αυτά να μην ήταν τα πρώτα Όσκαρ για την Campion, καθώς έχει βραβευτεί ξανά από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για την ταινία της, The Piano, με την οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

@2022 Jordan Strauss/Invision/AP

Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας ωστόσο ήταν μια σπουδαία διάκριση όχι μόνο για την ίδια την Campion, αλλά και για κάθε γυναίκα κινηματογραφίστρια.

Η Jane Campion, έγινε επισήμως, μόλις η τρίτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας, μετά την Kathryn Bigelow με το The Hurt Locker (2010) και την Chloé Zhao με το Nomadland (2021).

Όπως έχει σημειώσει σχετικά και η Campion: «Τα κορίτσια τα πάνε πολύ καλά. Αλλά γνωρίζω ότι ακόμα οι στατιστικές δεν μας ευνοούν. Ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε από τις ταινίες που σκηνοθετούν άνδρες, είναι το πώς μοιάζει η “φανταστική γυναίκα”. Αυτό που μαθαίνουμε από τις ταινίες που σκηνοθετούν οι γυναίκες είναι πώς ακριβώς είναι οι πραγματικές γυναίκες. Δεν πιστεύω ότι οι άντρες βλέπουν λάθος και οι γυναίκες σωστά, απλά ότι βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο». Και έχει απόλυτο δίκιο.

ANNIE ERNAUX

Camilla Morandi - Corbis/Corbis via Getty Images

Από την Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι μία από τις 17 πλέον γυναίκες συγγραφείς που κατάφεραν να κατακτήσουν τη συγκεκριμένη διακριση της Σουηδικής Ακαδημίας. Η Annie Ernaux, είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Η πένα της βρίσκεται πίσω από βιβλία όπως Ο Τόπος και το συγκλονιστικό Το Γεγονός, την κινηματογραφική μεταφορά του οποίου είδαμε στις αίθουσες την περασμένη άνοιξη, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Audrey Diwan. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο, το οποίο αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία. Ξεχωριστή θέση στο έργο της, έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια.

Συνολικά έχει γράψει 23 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 36 γλώσσες. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν μια διάκριση που η ασυμβίβαστη Ernaux, άξιζε αναμβισβήτητα σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022 απονεμήθηκε στην Annie Ernaux για το θάρρος και την κλινική ακρίβεια με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, την αποξένωση και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης.

Στο συγγραφικό της έργο, η Ernaux εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες όσον αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη.

Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη.

Στα κείμενά της, η Ernaux, εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες σχετικά με το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Στο L’occupation ανατέμνει την κοινωνική μυθολογία του ρομαντικού έρωτα. Με βάση σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο που καταγράφει την εγκατάλειψή της από έναν εραστή, εξομολογείται και επιτίθεται σε μια εικόνα του εαυτού της, που βασίζεται σε στερεότυπα. Η γραφή γίνεται έτσι ένα αιχμηρό όπλο που αναλύει την αλήθεια.
Η ίδια η Ernaux έχει δηλώσει ότι το γράψιμο είναι μια πολιτική πράξη, που ανοίγει τα μάτια μας μπροστά στην κοινωνική ανισότητα. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως «μαχαίρι», όπως η ίδια το αποκαλεί, για να σκίσει τα πέπλα της φαντασίας. Και το καταφέρνει, με χειρουργική ακρίβεια.

SELENA GOMEZ

@2022 AP/Jordan Strauss/Invision/

Από τη Μάριον Παλιούρα

H Selena Gomez βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα, με τελευταία αιτία να είναι η μουσική της. Πρωταρχικός λόγος είναι το πόσο φως ρίχνει στην ψυχική (της) υγεία.

Η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο My mind and me. Σε αυτό, η Gomez μοιράζεται τη δική της, πολύ προσωπική ιστορία που αφορά στην ψυχική νόσο που την ταλανίζει. Έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και παρόλο που αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι, ένιωσε ότι θέλει να μας πάρει μαζί της.

H ίδια είχε μοιραστεί το 2015 ότι διαγνώστηκε με ερυθηματώδη λύκο, για τον οποίο υποβλήθηκε μάλιστα και σε χημειοθεραπεία κι εξαιτίας του οποίου χρειάστηκε και μεταμόσχευση νεφρού το 2017. Η Selena Gomez αναγκάστηκε να μιλήσει για την ασθένειά της, καθώς εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα που την ήθελαν να αντιμετωπίζει κάποιου είδους εθισμό. «Διαγνώστηκα με λύκο και υποβλήθηκα σε χημειοθεραπείες. Γι’ αυτό λύγισα. Θα μπορούσα να έχω πάθει εγκεφαλικό. Ήθελα τόσο πολύ να πω “παιδιά δεν έχετε ιδέα. Κάνω χημειοθεραπείες. Είστε μ@@@@@@”», είχε πει σε συνέντευξή της στο Billboard, ανακοινώνοντας την ασθένειά της.

Η Selena είναι ένα φανταστικό δείγμα αυτής της «νέας κοπής καλλιτεχνών», που κάπως ανάμεσα στο αστείρευτο, ασύλληπτο ταλέντο που τους κάνει να μοιάζουν σαν να μην ανήκουν στον κόσμο τον δικό μας, έχουν καταφέρει να στριμώξουν και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους αποδίδουν τελικά, αυτή την πιο ανθρώπινη υφή.

H Αμερικανή τραγουδίστρια έχει στην κατοχή της τεράστιες δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ πρόσφατα πρωταγωνίστησε στη σειρά Only Murders in the Building, όπου και έλαμψε ως Mabel, στο πλευρό των Steve Martin και Martin Short. Έχει βραβευτεί πολλάκις για το ταλέντο της και στην υποκριτική και στο τραγούδι, έχει υπάρξει παραγωγός του 13 Reasons Why, ενώ εδώ και δύο χρόνια είναι και επιχειρηματίας, αφού έχει τη δική της σειρά καλλυντικών, τη Rare Beauty – η οποία είναι φανταστική παρεμπιπτόντως. Επίσης είναι η γυναίκα μουσικός και ηθοποιός με τους περισσότερους ακόλουθους στο instagram (αυτή τη στιγμή δηλαδή είναι στα 366 εκατομμύρια).

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός, έγινε διάσημη μόλις στα 15 της χρόνια, όταν πρωταγωνίστησε στους Μάγους του Γουέβερλι. Σήμερα, στα 30 της χρόνια, η Selena Gomez δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το «αστέρι της Disney». Και φυσικά αυτή δεν είναι μια δήλωση που αφορά στην ποιότητα ή την ποσότητα του ταλέντου της – αλλά κυρίως στα σκοτάδια που αυτό τη βύθιζε, όσο όλο και περισσότερα φώτα στρέφονταν επάνω της.

«Ξεκίνησε με κατάθλιψη και κατέληξε στην απομόνωση. Δεν μπορούσα ούτε να κουνηθώ από το κρεβάτι μου. Δεν ήθελα να μου μιλήσει κανείς. Οι φίλοι μου μου έφερναν φαγητό, αλλά κανείς δεν ήξερε τι συμβαίνει. Μερικές φορές περνούσαν εβδομάδες που ήμουν στο κρεβάτι. Ακόμα και το περπάτημα στον κάτω όροφο, μου έκοβε την ανάσα», αναφέρει στο Rolling Stone. «Θα είμαι ανοιχτή για αυτό το θέμα. Έχω πάει σε 4 κέντρα θεραπείας. Νομίζω ότι όταν πέρασα τα 20, όλο αυτό άρχισε να γίνεται πιο σκοτεινό, ένιωθα ότι δεν είχα τον έλεγχο αυτού που αισθανόμουν, είτε αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο, είτε πολύ κακό», αναφέρει η Gomez.

Tο πρώτο της ψυχωτικό επεισόδιο ήταν το 2018: «Άκουγα φωνές. Με έπνιγαν. Πέρασα μήνες μέσα στην παράνοια, ανίκανη να εμπιστευτώ κάποιον. Νόμιζα πως έξω όλοι ήθελαν να μου επιτεθούν».

«Δεν είμαι καλά, ούτε μόλις επέστρεψα στην ευτυχισμένη ζωή».

Πέρα από το ντοκιμαντέρ, η Selena Gomez ξεκίνησε το Rare Impact Fund με στόχο να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία της ψυχικής υγείας. Επίσης ίδρυσε το Wondermind, μια ιστοσελίδα και ένα newsletter που εστιάζει στην «καλή ψυχική κατάσταση», ενώ βρίσκεται σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και συνεργάζεται με τον γενικό χειρουργό Vivek Murthy για την ψυχική υγεία. Ελπίζει μια μέρα να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός σχολικού προγράμματος σπουδών για την ψυχική υγεία που θα διδάσκεται στα σχολεία. «Υπάρχουν τόσα πολλά να ειπωθούν για το πώς να είσαι συνδεδεμένος με τα συναισθήματά σου και να έχεις αυτή την ευφυΐα», λέει στο ντοκιμαντέρ. «Αν δεν καταλαβαίνεις, έμπλεξες. Δεν έχεις ενσυναίσθηση, δεν έχεις τρόπο να συνδεθείς με τους ανθρώπους γιατί δεν ξέρεις καν πώς να το κάνεις».

 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2022: LETITIA JAMES

@2022, AP PhotoEduardo Munoz Alvarez, File

Από την Κέλλυ Νόβακ

Δικηγόρος, ακτιβίστρια και πολιτικός. Η Letitia James έχει μία δυναμική παρουσία στην πολιτική, που εμβαθύνει πάντα σε σημαντικά ζητήματα, προσπαθώντας να βρει την αλήθεια στις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται. Είναι μια γυναίκα που διεκδικεί τα δικά της δικαιώματά της, αλλά και όλων των γυναικών. Η Letitia James είναι η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και μια από τις πιο δυναμικές πολιτικές παρουσίες στην Αμερική.
Το έργο της James είναι άξιο αναφοράς για πολλούς λόγους. Ήταν εκείνη που κατέθεσε μηνύσεις κατά του The Trump Organization και μαζί με τον εισαγγελέα του Manhattan, ξεκίνησαν τις έρευνες για απάτη και φοροδιαφυγή του οργανισμού του Donald Trump και των 3 παιδιών του. Η ίδια μάλιστα, δημοσιοποίησε τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, κατά του δημοκρατικού κυβερνήτη Andrew Cuomo, μετά από εκτενείς έρευνές της.

Μετά τις καταγγελίες αυτές, ο Cuomo ανάγκαστηκε να παραιτηθεί από τη θέση. Πολύ πριν όμως, η Letitia James γίνει γνωστή για τις μάχες της υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, η γενική εισαγγελέας, κατοχύρωσε τον εαυτό της ως μια προοδευτική, πολιτική προσωπικότητα της Νέας Υόρκης. Απόφοιτος του Howard University Law School, δούλεψε ως δικηγόρος Νομικής Βοήθειας, ενώ ήταν βοηθός του γενικού εισαγγελέα στο Brooklyn, της Νέας Υόρκης. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά από το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, το 2003, και από τότε μπήκε στη λίστα των φιλελεύθερων υποψηφίων της χώρας, ξεκινώντας έτσι την πολιτική της καριέρα.
Το 2018, έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέχτηκε εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και από τότε, μάχεται για την ισότητα και τα γυναικεία δικαιώματα, ειδικά μετά την άρση του ιστορικού νόμου Roe v. Wade, που έδινε το δικαίωμα στις γυναίκες για άμβλωση.

Η Letitia James υπερασπίστηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σε διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022 στις ΗΠΑ.

Ήταν τότε που μίλησε ανοιχτά στο κοινό για την εποχή που η ίδια επέλεξε να κάνει άμβλωση. «Επέλεξα να κάνω άμβλωση. Είχα μόλις εκλεγεί και ήρθα αντιμέτωπη με την απόφαση να κάνω άμβλωση ή όχι και επέλεξα να κάνω άμβλωση. Μπήκα με περηφάνεια στην κλινική του Planned Parenthood και δεν απολογήθηκα σε κανέναν», δήλωσε η 63χρονη γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, στο πλήθος που διαδήλωνε για τις αμβλώσεις.

Η Letitia James, υπερασπίζεται κάθε δικαίωμα αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, με όποιον τρόπο μπορεί. Έχει μάλιστα, προτείνει να δημιουργηθεί ένα ταμείο στη Νέα Υόρκη που θα βοηθάει τις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες άμβλωσεις στις πολιτείες όπου ζουν, ενώ έχει ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους γενικούς εισαγγελείς σε νομικές διαμαρτυρίες που έχουν γίνει κατά των περιορισμών των αμβλώσεων σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

ZAHRA JOYA

Rober Solsona/Europa Press via Getty Images

Από την Τζώρτζια Παρασκευούδη

«Το όνομά μου ήταν Μοχάμεντ. Καμιά φορά οι συγγενείς μου με αποκαλούν μέχρι σήμερα έτσι σαν αστείο». Αυτά τα λόγια ανήκουν στην Zahra Joya, την δημοσιογράφο από το Αφγανιστάν που βρέθηκε ανάμεσα στις 100 γυναίκες του περιοδικού TIMES για το 2022.

H Zahra Joya ήταν μόλις 5 ετών όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και απαγόρευσαν την εκπαίδευση των κοριτσιών. Εκείνη όμως, απτόητη, αψήφησε κάθε κίνδυνο και μετά από παρότρυνση του θείου της αποφάσισε να ντύνεται με αγορίστικα ρούχα προκειμένου να πηγαίνει στο σχολείο. Ευτυχώς, η δική της οικογένεια δεν σταμάτησε ποτέ να την υποστηρίζει. Δεν σταμάτησε ποτέ, ακόμη κι αν έπρεπε να περπατάει δύο ώρες από και προς αυτό καθημερινά. Μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, φόρεσε τα κανονικά της ρούχα, τελείωσε το σχολείο της και γράφτηκε ως φοιτήτρια Νομικής. Παράλληλα ανακάλυπτε την κλίση της ως δημοσιογράφος.

Η Zahra Joya, ζει και εργάζεται πλέον στο Λονδίνο. Βρέθηκε ανάμεσα στις 100 γυναίκες του περιοδικού TIMES το 2022 για την συμβολή της με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Rukhshana Media.

Το πρώτο φεμινιστικό πρακτορείο του Αφγανιστάν το οποίο κατάφερε να ιδρύσει με δικά της χρήματα τον Δεκέμβριο του 2020 έχοντας ως κύριο στόχο να καταγράφει τις καθημερινές ιστορίες των γυναικών που ζουν και κρύβονται στο Αφγανιστάν υπό την εξουσία των Ταλιμπάν. Τόσο η ίδια όσο και οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν μαζί της, αντιμετώπισαν επιθέσεις και απειλές για τη ζωή τους λόγω των ρεπορτάζ τους για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα της στο Αφγανιστάν συνεχίζει να εργάζεται κρυφά.

«Αν και ποτέ δεν ήταν εύκολο να είσαι γυναίκα και δημοσιογράφος στο Αφγανιστάν, τώρα το ρεπορτάζ μας έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τις γυναίκες δημοσιογράφους να φορούν χιτζάμπ, απαγορεύοντάς τους να εμφανίζονται στην οθόνη ή στο κοινό. Τους απαγόρευσαν να μεταδίδουν τη φωνή τους στο ραδιόφωνο σε ορισμένες επαρχίες. Γι’ αυτά ακριβώς είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσουν να λέγονται οι ιστορίες μας», έχει δηλώσει η Joya σε συνέντευξή της στον Guardian.

Την ίδια στιγμή που σε μία χώρα οι γυναίκες αποκλείονται από τα πάντα και χάνουν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, η Zahra Joya παλεύει για την ελευθερία τους. Αν αξίζει να κρατήσουμε κάτι ακόμη από τη συνέντευξή της στην Angelina Jolie είναι το εξής: «Δεν κάνουμε απλή δημοσιογραφία. Προσπαθούμε να γράψουμε για την ελευθερία μας. Δεν επιτρέπεται να εργαζόμαστε πλέον ως δημοσιογράφοι. Δεν έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες. Αλλά ακόμα, δουλεύουμε».

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

@2022 AP Photo/Vahid Salemi

Από τη Μαρία Πετροπούλου 

Η κουρδικής καταγωγής Mahsa Amini δολοφονήθηκε γιατί δεν φορούσε σωστά το hijab της. Η αστυνομία της ηθικής (Gasht-e Ershad) στη χώρα συνέλαβε την 22χρονη, η οποία έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια της κράτησης της. Τελικά, πέθανε σε νοσοκομείο του Ιράν και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Saqez στο δυτικό Ιράν και μια φωτογραφία που τη δείχνει με αναπνευστική υποστήριξη και κλειστά μάτια στο κρεβάτι του νοσοκομείου πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει ένα κύμα επανάστασης που δεν έχει σταματημό. Το τέλος της ζωής της, σήμανε την αρχή των διαδηλώσεων για ένα καλύτερο, δικαιότερο και πιο ελεύθερο μέλλον για τις γυναίκες του Ιράν.

Παραπάνω από 100 μέρες έχουν περάσει από τότε που ο θάνατος της Mahsa Amini θα γραφόταν στην ιστορία. Με σύνθημα «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», οι αγανακτισμένες και διψασμένες για ελευθερία Ιρανές βγαίνουν στους δρόμους, καίνε μαντίλες, κόβουν τα μαλλιά τους και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας. Κάποιες ξυλοκοπούνται, κάποιες συλλαμβάνονται, κάποιες βιάζονται και κάποιες εκτελούνται εν ψυχρώ. Ο στόχος του αγώνα παραμένει ακέραιος στον πυρήνα του.

Οι μέρες περνούν και δημιουργούν στις Ιρανές περισσότερη δίψα για αγώνα. Θα μάχονται μέχρι να μπορούν να ανεμίζουν ελεύθερα και άφοβα τα μαλλιά τους.

Θα διαδηλώνουν ανελλιπώς με κίνδυνο τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα για τα αυτονόητα δικαιώματα που δεν απολαμβάνουν λόγω του ισλαμικού νόμου. Η παραβίασή του ισούται με δημόσια χλεύη, πρόστιμα, συλλήψεις ή και θάνατο -όπως μοιραία αποδείχθηκε.

Ανάμεσα στις Ιρανές που αντέδρασαν με τον πιο θαρραλέο τρόπο, ήταν και η αθλήτρια Elnaz Rekabi, η οποία αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ και της οποίας η ζωή βρέθηκε σε άμεσο κίνδυνο. Η 33χρονη αθλήτρια αναρρίχησης, σε μια ιστορική κίνηση αντίστασης, αγωνίστηκε στους τελικούς του ασιατικού Αναρριχητικού Αγώνα στη Σεούλ την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, χωρίς να καλύψει τα μαλλιά της. Το σπίτι της οικογένειάς της στο Ιράν κατεδαφίστηκε ως αντίποινα από τις αρχές.

Οι γυναίκες του Ιράν, δεν είναι μόνες τους σε αυτόν τον αγώνα. Πλήθος κόσμου απ’ κάθε γωνία της Γης, δείχνει έμπρακτα την συμπαράστασή του με διαδηλώσεις, πορείες και κομμένα μαλλιά σε δρόμους, σπίτια και πλατείες μέχρι οι Ιρανές να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα δικά τους.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, το περιοδικό TIME, τις ανέδειξε «Ηρωίδες της Χρονιάς». «Το κίνημα των διαδηλωτών της περιόδου που διανύουμε είναι μορφωμένο, φιλελεύθερο, κοσμικό, με υψηλότερες προσδοκίες και απελπισμένο για κανονικότητα, όπως ευκαιρία για εκπαίδευση σε κολέγιο και ταξίδια στο εξωτερικό, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κράτος δικαίου, πρόσβαση στο Apple Store, ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική, την ελευθερία, να λες και να φοράς ό,τι θες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αφιέρωμα.

Είμαστε μαζί τους.

ΟΙ 3 ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΣΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Από τη Λία Παπαϊωάννου

Αν το 2021 ήταν η χρονιά του ελληνικού #MeToo και των καταγγελιών του, τότε το 2022 ήταν η χρονιά που οι καταγγελίες αυτές έγιναν δίκες. Οι δίκες αυτές έγιναν καθημερινότητα για τους ανθρώπους που αποφάσισαν να μιλήσουν και οι υποθέσεις τους έφτασαν στη δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, που έχουν διατηρήσει μέχρι τώρα την ανωνυμία τους και τη στάση σιγής απέναντι στα ΜΜΕ.

Τρεις γυναίκες που μίλησαν εκεί που όφειλαν, που συνέχισαν να μιλούν μπροστά σε άγνωστους «κριτές», να ερωτώνται, να απαντούν, να λυγίζουν, να αισθάνονται δυνατές, να κουράζονται, να οπλίζονται με θάρρος, να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι έστω κι ένα πρόσωπο να μπορέσει να μιλήσει για το δικό του τραύμα μετά από εκείνες, όπου κι αν είναι, σε όποια ηλικία, όποιος κι αν είναι ο κακοποιητής του, όσο ισχυρός, τότε αξίζει μία ακόμα μέρα στο δικαστήριο. Οι τρεις αυτές γυναίκες κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό και απόπειρες βιασμού και από τον περασμένο Μάρτιο, αυτόν του 2022, βρίσκονται κάθε λίγες ημέρες στην αίθουσα όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις τους.

Το #MeToo είναι μία μεγάλη αλυσίδα όπου ο καθένας είναι κρίκος. Η Σοφία Μπεκατώρου, η Ζέτα Δούκα, οι γυναίκες που πρώτα μίλησαν για τον Πέτρο Φιλιππίδη, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη, οι τρεις γυναίκες που έκαναν τις δικές τους καταγγελίες και κατάφεραν καθώς οι υποθέσεις τους ήταν μεγάλης βαρύτητας και δεν είχαν παραγραφεί να θέσουν τον φερόμενο ως θύτη των πράξεων που υπέστησαν αντιμέτωπο με τις συνέπειες. Η αλυσίδα δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται στη 19χρονη στην Ηλιούπολη, στα δικαιωμένα κορίτσια του Αγρινίου, στη 12χρονη στον Κολωνό, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι, δεν είναι οι μόνοι. Ακόμα κι αν το νιώθουν πολλές φορές.

Οι τρεις καταγγέλλουσες στη δίκη Φιλιππίδη χρειάστηκε να οπλιστούν με θάρρος, να καταθέσουν, να εξεταστούν μέρες και μέρες, να ακούσουν άλλους να μιλούν για εκείνες, να ακούσουν γέλια εκεί όπου δεν χωρούσε ούτε μειδίαμα, να επαναλάβουν ξανά τα ίδια.

Να ακούσουν συναδέλφους τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι εκεί για να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες παραστεκόμενοι σε εκείνες, χρειάστηκε να οπλιστούν κυρίως με μεγάλη υπομονή. Κι ακόμα περιμένουν.


Η δίκη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται και το 2023 με την απολογία του κατηγορουμένου, και το αποτέλεσμα φυσικά κανείς δεν το προδικάζει. Αλλά οι τρεις γυναίκες που βρίσκονται στο δικαστήριο για να μοιραστούν την επώδυνη δική τους αλήθεια είναι γυναίκες της χρονιάς. Για το θάρρος τους, για την επιμονή, για την υπομονή τους. Γι’ αυτό το «μιλήστε» που αποπνέει όλη η στάση τους. Γι’ αυτό το «καμία μόνη» που γίνεται μία μεγάλη αλυσίδα που όμως δεν εγκλωβίζει κανέναν. Εκτείνεται όπου υπάρχουν γυναίκες.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ

Instagram.com/olympiakragasaki/

Ήταν 28 Μαΐου του 2022 όταν η φωτογράφος, Ολυμπία Κρασαγάκη, πήρε την σπουδαία απόφαση να μοιραστεί τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, τον οποίο παρομοίασε με τον κεραυνοβόλο έρωτα, γιατί κανένας από τους δύο δεν ξέρεις πότε και αν θα σου χτυπήσει ποτέ την πόρτα.

«Έτσι ξαφνικά, εκεί που δεν τον περιμένεις, εκεί που δεν τον αναζητάς, έρχεται και σου αλλάζει την ψυχοσύνθεση, την ζωή την ίδια. Δεν ξέρεις ποτέ τι εκπλήξεις σου επιφυλάσσει. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτός είναι ο κεραυνοβόλος έρωτας ή ο καρκίνος. Αποφασίζω, λοιπόν, με ψυχραιμία, υπομονή, αισιοδοξία και με ένα χαμόγελο, να αποδεχτώ τον καρκίνο, που τόσο φοβόμαστε να κατονομάσουμε. “Life is fantastic” έλεγε ο David Bowie και εγώ λέω “La Vie est Belle”!», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ανακοινώνοντας με θάρρος την μάχη της με τον καρκίνο.

Σε αυτό το πρώτο της στιγμιότυπο με μπλε, χειρουργική στολή και σκούφο, συγκρίνει τον εαυτό της με ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης. Ποζάρει ως ένα άλλο, πιο σύγχρονο Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι (Girl with a Pearl Earring) και το νόημα πίσω από αυτήν την αντιπαραβολή, είναι βαθύτερο, ουσιαστικότερο. Το εν λόγω κορίτσι έχει την υπογραφή του Ολλανδού ζωγράφου της Χρυσής Εποχής, Johannes Vermeer και σύμφωνα με τους ιστορικούς τέχνης κρύβει από πίσω του μία ιστορία πλατωνικού και θυελλώδη έρωτα του ζωγράφου με την 16χρονη υπηρέτριά του. Κάπως έτσι περιγράφει τη «γνωριμία» της με τον καρκίνο η καλλιτέχνης που είναι αποφασισμένη να τον νικήσει.

«Στην Αρχαία Ελλάδα η κοπή των μαλλιών ήταν ένδειξη πένθους. Δεν πενθώ για τα μακριά, κυματιστά μαλλιά μου. Η ζωή είναι πολύτιμη και με κοντά μαλλάκια».

Η σπουδαία φωτογράφος, λοιπόν, που βρίσκεται πίσω από τα κλικς του πρώτου πορτραίτου της Ιωάννας Παλιοσπύρου χωρίς μάσκα και που είχε δηλώσει με αφορμή αυτήν τη φωτογράφηση ότι «πάντα στα πορτρέτα μου αναζητώ το αληθινό βλέμμα, αυτό που εκφράζει ένα κομμάτι της ψυχής μας», εκφράζει -πλέον- τη δική της ψυχή. Αποκαλύπτει την αλήθεια της, εκδηλώνει το αστείρευτο πείσμα της να παλέψει με τον καρκίνο. Αποδέχεται την πραγματική ομορφιά του εαυτού της χωρίς τα μακριά της, σγουρά μαλλιά.

«Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της και μόνο να νιώθει όμορφη. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι ένα μαντίλι θα μου έδινε την αυτοπεποίθηση που κάποιες φορές μπορεί να είχα χάσει», έχει δηλώσει σε μια από τις σπουδαίες αναρτήσεις της η Ολυμπία Κραγασάκη. Πλέον, το μαντήλι που φοράει στο κεφάλι της, επαναπροσδιορίζει τα παρωχημένα πρότυπα ομορφιάς και εγκαινιάζει μια νέα περιόδο στη ζωή της. Ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή της δεν κρίνεται από το μήκος των μαλλιών.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2022: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

SOOC

Από τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Στις 13 Νοεμβρίου του 2022 μια μικρόσωμη αθλήτρια κόβει πρώτη το νήμα στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο και σκορπά ρίγη συγκίνησης σε όλους όσοι γίνονται μάρτυρες του προσωπικού της επιτεύγματος. Συνειδητοποιώντας αυτό που μόλις κατάφερε, η 26χρονη Βασιλική Κωνσταντινοπούλου ξεσπάει σε κλάματα. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, είναι σαν να ζω ένα όνειρο» θα πει.

Η σπουδαία δρομέας είχε διανύσει 42.195 μέτρα χωρίς να σκεφτεί ούτε για μια στιγμή ότι δεν θα εκπλήρωνε τον στόχο της: όχι να νικήσει, αλλά να αγωνιστεί, να τρέξει, να προσπαθήσει για ακόμα μια φορά στη ζωή της για κάτι που θέλει. Και ό,τι γίνει.

Η σχετικά μικρή εμπειρία της Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου ως δρομέα δεν δικαιολογεί πλήρως τις εκπληκτικές επιδόσεις της, είναι όμως η θέλησή της αυτή που υπερβαίνει τα εμπόδια. Ο δικός της μαραθώνιος είχε μια διπλή διαδρομή. Επίσημα το χρονόμετρο έδειξε 2 ώρες και 46 λεπτά, στην πραγματικότητα όμως, η Βασιλική κόβοντας την κορδέλα τερμάτισε έναν αγώνα που ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια, όταν διαγνώστηκε με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς με την ασθένεια να είχε προχωρήσει και στους λεμφαδένες της δεξιάς πλευράς του λαιμού. 4 μήνες πριν, είχε γεννήσει το παιδί της και είχε διακόψει τον αθλητισμό λόγω εγκυμοσύνης.

«Έτσι κι αλλιώς, δεν είχα στο μυαλό μου τον αθλητισμό, αλλά ήταν οι στιγμές που ενώ όλοι χαίρονται με τον ερχομό ενός παιδιού, εγώ δεν μπορούσα να χαρώ γιατί σίγουρα όταν βρίσκεσαι σε μία τέτοια δύσκολη θέση, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι το χειρότερο σενάριο». Το πόσο δύσκολη ήταν αυτή η περιπέτεια και πόσο ανάμεικτα τα συναισθήματά της είναι κάτι που μόνο η ίδια και η δική της άνθρωποι γνωρίζουν πραγματικά. Μπορούμε όμως όλοι μαζί να αισθανόμαστε υπερηφάνεια για ένα τόσο δυνατό κι αποφασιστικό κορίτσι.

Η Κωνσταντινοπούλου είχε δηλώσει πριν τον αγώνα πως, ακόμα κι αν δεν άντεχε τον ρυθμό που είχε επιλέξει, τη μάχη της σε αυτόν τον Μαραθώνιο θα την έδινε, όποια κι αν ήταν η επίδοσή της.

Επιστρέφοντας μετά την ίαση, η Αγρινιώτισσα μαραθωνοδρόμος έκανε τη δική της υπερπροσπάθεια με εξαντλητικές προπονήσεις και ένα μωρό παιδί στο καρότσι. Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης στην πρώτη κιόλας συμμετοχή της στον Μαραθώνιο, η Βασιλική φέτος άγγιξε την κορυφή και μαζί με αυτήν τις καρδιές όλων μας. 

SANNA MARIN

Franck Robichon/Pool Photo via AP

Από τη Δέσποινα Δημά

Για ακόμα μια χρονιά η Sanna Marin βρέθηκε στο επίκεντρο σεξιστικών επιθέσεων. Μπορεί οι πολιτικές της κυβέρνησής της να μην έγιναν πρωτοσέλιδο, αλλά μάθαμε με κάθε λεπτομέρεια αν φοράει κοντά σορτσάκια σε συναυλίες, αν χορεύει ξέφρενα με την παρέα της κι αν συναντιέται με την Jacinda Ardern (πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας) επειδή ανήκουν στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ. Το πρώτο «χτύπημα» το δέχθηκε για την «απρεπή« εμφάνισή της στο φεστιβάλ μουσικής Ruisrock. Ανήκουστο. Η Sanna Marin πήγε σε συναυλία φορώντας κοντό τζιν σορτς, αρβυλάκια κι ένα δερμάτινο τζάκετ.

Σπάει τα στερεότυπα, γράφουν για τη Sanna Marin. Για μια γυναίκα 36 ετών, που θέλησε να πάει σε συναυλία, να ακούσει ροκ μπάντες, ένα απόγευμα του Ιουλίου. «Μπορούμε να δούμε ότι όταν είσαι νέα και γυναίκα, η ρητορική μίσους που αντιμετωπίζουμε συχνά σεξουαλικοποιείται. Είμαι αυτή που είμαι. Μια 36χρονη μητέρα και ένα νέο άτομο που έχει φίλους και κοινωνική ζωή. Παγκοσμίως, η εικόνα ενός ηγέτη εξακολουθεί να είναι πολύ αρρενωπή και υπάρχουν λίγοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που ανήκουν στη νεότερη γενιά», έχει πει σε συνέντευξή της στο Reuters η Sanna Marin.

Την άφησαν να ηρεμήσει για έναν μήνα. Αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστεί μια επόμενη «επίθεση» βουτηγμένη στον σεξισμό και τον αναχρονισμό. Διέρρευσαν βίντεο με την ίδια να χορεύει σε πάρτι σε σπίτι φίλων της.

Η Sanna Marin είδε μια ιδιωτική στιγμή της να γίνεται πρώτο θέμα, φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή της. Και δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Επικρίθηκε για τον χορό της και κατηγορήθηκε για χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η Sanna Marin τοποθετήθηκε, σε ζωντανή μετάδοση, στην έναρξη της καλοκαιρινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Είμαι αναστατωμένη που αυτά τα βίντεο έχουν δημοσιοποιηθεί. Αφορούσαν εμένα και μια βραδινή έξοδο με φίλους. Κάνω πάρτι – ακόμα και έξαλλα – χορεύοντας και τραγουδώντας. Προσωπικά, δεν πήρα ναρκωτικά, ούτε κατανάλωσα τίποτα άλλο εκτός από αλκοόλ. Χόρεψα, τραγούδησα και έκανα πάρτι. Απολύτως νόμιμα πράγματα. Θέλω να δείξω ότι υπάρχουν απλοί άνθρωποι με συνηθισμένη ζωή σε αυτές τις θέσεις. Έχω οικογενειακή ζωή, έχω επαγγελματική ζωή και έχω ελεύθερο χρόνο να περάσω με τους φίλους μου. Βασικά όπως πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν έκανα χρήση ναρκωτικών, και συνεπώς, δεν έχω πρόβλημα να κάνω τεστ», δήλωσε η ίδια.

Και πάμε να ολοκληρώσουμε τη χρονιά με αποκορύφωμα τη σεξιστική ερώτηση που δέχθηκαν από δημοσιογράφο η Sanna Marin και η Jacinda Ardern, κατά την επίσκεψη της πρώτης στη Νέα Ζηλανδία. «Πολλοί άνθρωποι θα αναρωτιούνται αν εσείς οι δύο συναντιέστε μόνο και μόνο επειδή έχετε παρόμοιες ηλικίες, καθώς και άλλα κοινά όταν μπήκατε στην πολιτική. Ή μήπως ο κόσμος περιμένει να δει συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στη συνέχεια;».

«Αναρωτιέμαι αν κάποιος ρώτησε ποτέ τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama και τον πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, John Key, αν συναντήθηκαν επειδή ήταν παρόμοιας ηλικίας. Επειδή δύο γυναίκες συναντιούνται δεν οφείλεται απλώς στο φύλο τους», ανέφερε η Jacinda Ardern. Με τη σειρά της, η Sanna Marin απάντησε: «Συναντηθήκαμε γιατί είμαστε πρωθυπουργοί».

Συνεχείς προσπάθειες γελοιοποίησης και διασυρμού με χαρτιά το φύλο και την ηλικία. Η Sanna Marin αντέχει. Αντέχει γιατί όσα κατά καιρούς της καταλογίζουν ουδεμία σχέση έχουν με την ηθική της.


ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ

ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI

Από τη Δέσποινα Δημά

Αν μόνο μια φράση θα έπρεπε να γραφτεί για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αυτή θα ήταν «Κανείς δεν μπορεί να βάλει ημερομηνία λήξης στα όνειρα». Γιατί η Αντιγόνη είδε τις επιθυμίες της κατάματα και αποφάσισε να τις κυνηγήσει. Στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ξεπερασμένης ηλικίας την πείσμωσαν ακόμα παραπάνω. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν συγκλονιστική και έκανε το double στο Ευρωπαϊκό Στίβου στο Μόναχο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και στα 20 χλμ. βάδην, 93 ώρες μετά την πρώτη θέση που κατέλαβε και στα 35 χλμ.

Η Ντρισμπιώτη έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έκανε double σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο βάθρο η 37χρονη Αντιγόνη ξεσπά σε κλάματα. Μαζί σου κι εμείς Αντιγόνη. Επέστρεψε στο βάδην στα 27 της χρόνια, ενώ είχε σταματήσει τον αθλητισμό από τα 19 της για να μπορέσει να συνεισφέρει στο μεγάλωμα των δύο μικρότερων αδερφών της. Το έκανε για τον εαυτό της κι ένα στοίχημα με έναν φίλο της την έκανε να στραφεί ξανά στον πρωταθλητισμό.

Τα πρωινά δούλευε στο τσιπουράδικο της οικογένειας στην Καρδίτσα και τα βράδια προπονούνταν. Μόνη της. Με πείσμα. Με υπομονή. Με δύναμη.

«Τι σκέφτηκες στο βάθρο και λύγισες;», τη ρώτησαν σε συνέντευξη στο Down Town. «Άρχισα να σκέφτομαι πώς ξεκίνησα τον αθλητισμό, πώς σταμάτησα, πώς ξαναξεκίνησα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στη ζωή μου, τα προβλήματα που αντιμετώπισε η οικογένειά μου για να μπορώ να κάνω εγώ αθλητισμό. Ήμουν από μια πολύ φτωχή οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Με μία μητέρα που δούλευε απεριόριστες ώρες για να μπορέσει να μας μεγαλώσει και να μας σπουδάσει. Καταλαβαίνεις πως η δυσκολία αυτή με έκανε να φτάσω στο βάθρο και να περνάει όλη η ζωή από μπροστά μου γρήγορα σαν μια μικρή ταινία. Πίστεψέ με, δεν γνωρίζει κανείς ούτε το 1⁄3 από τη ζωή μου. Κάποια στιγμή θα γράψω ένα βιβλίο».

Στη συνέντευξή της στο athletestories.gr, η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης εξομολογήθηκε ότι αμέσως μετά την κατάκτηση της 8ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κόντεψε να χάσει την Ολυμπιακή υποτροφία λόγω της ηλικίας της. «Είχε μπει ηλικιακό όριο στους αθλητές που θα έπαιρναν τα χρήματα. Θεώρησα ότι αυτό ήταν άδικο. Πώς ήταν δυνατόν, από τη στιγμή που έφερα στην Ελλάδα την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να λένε από την Ολυμπιακή Επιτροπή ότι δεν μπορούσα λόγω ηλικίας να πάρω την υποτροφία για να συνεχίσω την προσπάθειά μου; Μου “χτύπησε” πολύ άσχημα. Ήταν πολύ υποτιμητικό και γι’ αυτό και αντέδρασα. Κι όπως φάνηκε από την απόφαση που πάρθηκε λίγες ημέρες αργότερα, κάποιες φορές πρέπει να αντιδράς για να πετυχαίνεις πράγματα, όχι μόνο για ‘σένα αλλά και για το μέλλον του αθλητισμού. Κι ας μην σε βλέπουν μετά με καλό μάτι», είχε δηλώσει η αθλήτρια.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 3.000 μ. βάδην με χρόνο 12:21.20. Ο τελευταίος της αγώνας θα δοθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. «Το Παρίσι θα είναι ο τελευταίος αγώνας της καριέρας μου. Και βάζω τελεία σ’ αυτό. Θα είναι ο τελευταίος, θα είμαι πλέον 40». Πολλοί οι αγώνες της Αντιγόνης εντός κι εκτός γηπέδων. Πολλά και τα μαθήματα ζωής που απλόχερα μας δίδαξε.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ

Papadakis Press

Από τη Βιβή Αγγελάκη

Στις 20 Μαΐου 2020, η Ιωάννα Παλιοσπύρου είδε τη ζωή της να αλλάζει για πάντα. Δύο χρόνια περίπου μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε από την καταδικασμένη πλέον Έφη Κακαράντζουλα, είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα. Την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, στην τηλεοπτική εκπομπή Πρωταγωνιστές του Alpha, η Ιωάννα Παλιοσπύρου μάς έδειξε για πρώτη φορά το πρόσωπό της, χωρίς την προστατευτική λευκή μάσκα της, υπενθυμίζοντάς μας τον ορισμό της πραγματικής ομορφιάς. Αυτής, που δεν καθορίζεται από «ιδανικές» αναλογίες, και «τέλεια» χαρακτηριστικά, αλλά πηγάζει από τη δύναμη και το μεγαλείο ψυχής και είναι λουσμένη με άπλετο φως, καθαρότητα και αλήθεια.

«Ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε. Με κατακλύζουν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Άγχος, φόβος αλλά και μεγάλη συγκίνηση. Σας ευχαριστώ που 2 χρόνια τώρα γίνατε η δύναμη μου, που στέκεστε δίπλα μου, αποδεικνύοντας πως η αγάπη των πολλών νικά το φθόνο και τελικά μπορεί να κάνει θαύματα» σχολίσε κάτω από την πρώτη φωτογραφία που ανέβασε χωρίς μάσκα στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram.

Η διαδικασία της αποκατάστασης και αποδοχής της νέας πραγματικότητας διαρκής και όχι πάντα εύκολη, αλλά εκείνη δεν το βάζει κάτω, έχοντας πάντα τους γιατρούς, την οικογένεια, φίλους και την αγάπη του κόσμου στο πλευρό της. Φροντίζει για τη φυσική της κατάσταση, ξεκινά να ασχολείται με τα podcasts, όπου φιλοξενεί ανθρώπους που αποτελούν κι εκείνοι με τη σειρά τους, παραδείγματα δύναμης, όπως είναι κι η ίδια για όλους μας. Η θέληση και η αγάπη της για ζωή, φωτοδότης κάθε πράξης της. Ο δυναμισμός και η έμπνευση που προσφέρει, την καθιστούν σύμβολο σε μία κοινωνία που πραγματικά έχει ανάγκη από τέτοια πρότυπα.

Στέκεται ξανά μπροστά στον καθρέφτη. Είναι και νιώθει όμορφη αλλά και αποφασισμένη να ζήσει κοιτάζοντας μόνο μπροστά. Το βιτριόλι άλλωστε, όπως είπε και ο ψυχίατρός της, μπορεί να της έκαψε το πρόσωπο, αλλά δεν κατάφερε να κάψει την ψυχή της.

Το Ιούνιο βραβεύεται από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ ως παράδειγμα δύναμης ψυχής και προτύπου προς μίμηση. «Η δύναμη σίγουρα προήλθε από τον χαρακτήρα μου. Από την ψυχή μου πιστεύω, αλλά πήρα δύναμη και από την οικογένεια μου και από τους γιατρούς πάρα πολύ. Έχω λάβει απίστευτη υποστήριξη κυρίως από τον κόσμο. Οπότε πάντα στις δύσκολες στιγμές σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω και να απογοητεύσω όλον αυτόν κόσμο που με έχει στηρίξει. Οπότε πρέπει να φανώ δυνατή. Πρέπει να προσπαθήσω και όλο αυτό είναι ένα κίνητρο για μένα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.

Παράλληλα, η ίδια παλεύει για τα δικαιώματα των εγκαυματιών. Τον περασμένο μάλιστα, Νοέμβριο, κι ενώ ο μαραθώνιος χειρουργείων συνεχίζεται, ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει το Ioanna Paliospirou Foundation, μία κοινότητα- ίδρυμα, για τους εγκαυματίες, με την αλληλοϋποστήριξη βασικό πυλώνα της λειτουργίας του.

Με σύνθημα “We heal together” (Θεραπεύουμε/θεραπευόμαστε μαζί) οι εγκαυματίες θα βρουν την υποστήριξη και τα εργαλεία «να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και καλύτερα το έγκαυμα που υπάρχει στο δέρμα τους και ενδεχομένως στην ψυχή τους», περιγράφει η ίδια, προτρέποντας αυτόν/αυτήν που θα απευθυνθεί στο ίδρυμα «να μοιραστεί την εμπειρία του από κάποιο έγκαυμα που έχει βιώσει και τις θεραπείες που εφάρμοσε/ακολούθησε, είτε ψυχικά είτε σωματικά».

Όσο για την επιστροφή στην παλιά ζωή, δεν έχει κανένα νόημα για την ίδια. Άλλωστε, «ποιο το νόημα να έχει την ίδια ζωή με πριν, μετά από όσα έχει περάσει;»

Και συνεχίζει: «Σκοπός της ζωής είναι να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε, σε σχέση με το χθες! Σκοπεύω να έχω μία καλύτερη, πιο γεμάτη και πιο ουσιαστική ζωή». Η ομορφιά, η δύναμη και η θέληση για ζωή έχουν όνομα: Ιωάννα Παλιοσπύρου.

RIHANNA

@2022 Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Από την Κέλλυ Νόβακ

“Fake it girl, don’t make them see you break a sweat” («Προσποιήσου. Μην τους αφήσεις να σε δουν να πασχίζεις»). Aυτό είναι από τα βασικά μάντρα της Rihanna, που την κάνουν τον άνθρωπο που είναι. Το ποια είναι η Rihanna, το επιβεβαιώνει συνέχεια. Είτε είναι μέσα από δηλώσεις σαν αυτές, είτε μέσα από τα τραγούδια της, είτε μέσω του πάντα επαναστατικού στιλ της. Το 2022 ήταν η χρονιά της Rihanna από πολλές απόψεις και υπάρχουν πολλοί λόγοι που αποτελεί ένα σύγχρονο icon.
Το 2022 ήταν η χρονιά που έμεινε για πρώτη φορά έγκυος. Αυτή η ευχάριστη συνθήκη, έφερε και πολλά άλλα καλά, στο κομμάτι της μόδας, του body equality αλλά και της γυναικείας ενδυνάμωσης. Για τη Rihanna, ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, ότι το στιλ της δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή έμεινε έγκυος.

Η αγαπημένη RiRi είναι μια γυναίκα με επιδραστικό στιλ, που θέτει τάσεις και αυτό συνέβη και με το στιλ εγκυμοσύνης της. Στην περίοδο αυτών των 9 μηνών, η Rihanna δεν έκρυψε την κοιλιά της, ούτε το αλλαγμένο από την εγκυμοσύνη σώμα της, φορώντας ρούχα που τιμούσαν κάθε πτυχή του πανέμορφου κορμιού της (όπως, το φημισμένο ημιδιάφανο Dior φόρεμα).

Το γεγονός, λοιπόν, ότι μια γυναίκα με την επιδραστικότητα της Rihanna, παρουσίασε το σώμα της κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήταν μια σημαντική, μικρή (ή μεγάλη) νίκη για όλες τις γυναίκες. Αυτό ίσχυε και για το postpatrum σώμα της, όπου είδαμε τη Rihanna να υιοθετεί την ίδια φιλοσοφία στο στιλ της. Προφανώς είχε πάρει κιλά, αυτό όμως, πολύ σωστά, δεν τη σταμάτησε από το να δείξει το σώμα της, να εκφράσει το στιλ της και να το γιορτάσει χωρίς ντροπές. Δεν θα δικαιολογηθεί στον κόσμο γιατί παίρνει κιλά, γιατί τα χάνει, γιατί ντύνεται όπως ντύνεται, για τίποτα, παραμένοντας πάντα ο εαυτός της.
Η Rihanna είναι αυτή που είναι, και μέσα σε όλα είναι φιλάνθρωπος αφού τον Ιανουάριο του 2022 δώρισε 15 εκατ. δολάρια σε ανεξάρτητους οργανισμούς για την κλιματική δικαιοσύνη. Τα αξιοσημείωτο αυτό ποσό δώρισε πριν ανακοινωθεί και επίσημα ότι, στα 34 της, η Rihanna είναι η νεότερη, αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Forbes για το 2022. Αυτό οφείλεται στις έξυπνες επιχειρηματικές της ενέργειες, οι οποίες στοχεύουν πάντα στο inclusivity. Είναι συνιδιοκτήτρια του brand της Fenty Beauty και κατέχει μερίδιο 30% στο brand εσωρούχων της Savage x Fenty.

«Τα χρήματά μου δεν είναι για μένα. Έχω πάντα στη σκέψη μου ότι με αυτά μπορώ να βοηθήσω κάποιον άλλο», έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή στο T Magazine των New York Times.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης χρονιάς, η Rihanna κυκλοφόρησε και για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, νέα μουσική. Η τραγουδίστρια ηχογράφησε δυο νέα tracks για το soundtrack του Black Panther: Wakanda Forever. Ένα εκ των δυο κομματιών, το Lift me Up, μάλιστα, είναι υποψήφιο και για Χρυσή Σφαίρα, στην κατηγορία των “Original Songs”. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2022 ανακοίνωσε ότι θα θα τραγουδήσει στο Halftime Show του Super Bowl 2023. Perfomer, επιχειρηματίας, μητέρα, φιλάνθρωπος, υπερασπίστρια του body equality. Η Rihanna έχει όλο το πακέτο.

MARGOT ROBBIE

@2022 Jordan Strauss/Invision/AP

Από την Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Το μόνο που χρειάστηκε, ήταν να πει «ναι» στο μεγαλεπήβολο project της πρώτης real action Barbie ταινίας. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου για τη Margot Robbie, η οποία το 2022, έγινε επίσημα η νέα πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στο Hollywood, μετά την αποκάλυψη του μισθού που λαμβάνει για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ομώνυμη ταινία.

Η πιο ακριβοπληρωμένη σταρ έλαβε 12.5 εκατομμύρια δολάρια για τον ρόλο της ως Barbie, ενώ και ο συμπρωταγωνιστής της, Ryan Gosling, αμείβεται ακριβώς με τα ίδια χρήματα.

Μιλώντας για το ρόλο της Barbie, η Margot Robbie εξήγησε γιατί η Barbie είναι ένας χαρακτήρας που αξίζει να ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη: «Πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε λίγη θετικότητα στον κόσμο και μία ευκαιρία να
είμαστε φιλόδοξοι για τα μικρότερα παιδιά. Υπάρχουν πολλές νοσταλγικές αναφορές, αλλά και διάφοροι συναρπαστικοί τρόποι να προσεγγίσει κανείς αυτόν τον ρόλο. Ο κόσμος ακούει Barbie και φτιάχνει μια εικόνα στο μυαλό του για το πώς μπορεί να είναι η ταινία. Όταν όμως ακούει ότι την σκηνοθετεί η Greta Gerwig, συνειδητοποιεί ότι μάλλον δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται».

Σύμφωνα με το Variety όλοι οι ηθοποιοί με μεγαλύτερο μισθό από αυτόν της Margot Robbie, είναι άντρες, με τον Denzel Washington να παίρνει 20 εκατομμύρια δολάρια, τον Leonardo Di Caprio 30 εκατομμύρια και τον Tom Cruise να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 100 εκατομμύρια δολάρια για τον ρόλο του στο Top Gun: Maverick. Από την άλλη, οι γυναίκες ηθοποιοί του Hollywood που πλησιάζουν το μισθό της Margot Robbie, είναι η Millie Bobby Brown καθώς έλαβε 10 εκατομμύρια δολάρια για το sequel της ταινίας του Netflix Enola Holmes , ενώ ακολουθεί η Jamie Lee Curtis με 3.5 εκατομμύρια και η Anya Taylor Joy με 1.8 εκατομμύρια δολάρια για το Furiosa. Καθόλου άσχημα κορίτσια, αλλά σίγουρα μπορούμε και καλύτερα!

ALEX SCOTT

Sportimage/Alamy Live News

Από την Τζώρτζια Παρασκευούδη

Η εικόνα της Alex Scott στο Μουντιάλ 2022 έγινε viral για όλους τους σωστούς λόγους. Θα τη θυμόμαστε με υπερηφάνεια και θαυμασμό, αφού η 38χρονη ανταποκρίτρια του BBC και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα φορώντας στο μπράτσο της το περιβραχιόνιο της One Love. Με λίγα λόγια πήγε κόντρα στους παράλογους νόμους του Κατάρ σύμφωνα με τους οποίους ακόμα και σήμερα απαγορεύονται οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η Scott βγήκε περήφανα on air και παρουσίασε το pre- match λίγες ώρες μετά αφού έγινε γνωστό ότι η Εθνική Αγγλίας και Ουαλίας αποφάσισαν να μην διαμαρτυρηθούν με τον ίδιο τρόπο. Είχαν προηγηθεί και οι ανακοινώσεις της FIFA περί αθλητικών ποινών στους αρχηγούς των ομάδων και έτσι η Alex Scott έπραξε το αντίθετο προς την διοργάνωση. Πέρασε το δικό της μήνυμα με την καλύτερη κίνηση.

«Καταλαβαίνω πλήρως τους λόγους που έχουν οι fans από όλο τον κόσμο που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα και δεν θέλουν να ταξιδέψουν στο Κατάρ. Βρίσκομαι όμως εδώ επειδή αγαπώ τη δουλειά μου. Όταν το σκέφτομαι θέλω να είμαι εδώ και να κάνω τις πιο δύσκολες συζητήσεις: Μιλάμε για τους μετανάστες εργάτες, την ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα, τα δικαιώματα των γυναικών. Πριν από 4 χρόνια ήμουν η μόνη γυναίκα σχολιάστρια για το BBC σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σκέφτομαι πόσο έχουμε προχωρήσει αυτά τα 4 χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι σε 4 χρόνια δεν θα χρειάζεται να κάνουμε ξανά αυτές τις συζητήσεις», είχε πει χαρακτηριστικά στο BBC Sport η Alex Scott.

Γενναία, δυναμική, επιτυχημένη. Η Alex Scott γεννήθηκε το 1984 σε μια περιοχή του ανατολικού Λονδίνου. Με καταγωγή από τη Βόρειο Ιρλανδία από την μητέρα της και από την Τζαμάικα και τη Λιθουανία από την πλευρά του πατέρα της. Βίωσε την ενδοοικογενειακή βία από τον πατέρα της, όπως αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της με τίτλο How (Not) to be Strong. Η μητέρα της, Carol McKee, ήταν η γυναίκα που την στήριξε και αποτέλεσε έμπνευση για εκείνη.

Στην ηλικία των 8 την ανακάλυψε η Arsenal όπου έπαιξε με την ομάδα για κάποιο διάστημα ενώ έχει παίξει και με την Birmingham City.

Με την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας μετράει 140 εμφανίσεις ανάμεσά τους και αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012. Αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 2018 και πλέον είναι γνωστή ως παρουσιάστρια του BBC και του BBC Sport.

SHARON STONE

@2022 AP Photo Daniel Cole

Από τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Υπάρχουν κάποιοι πολύ σοβαροί λόγοι που το 2022 αξίζει να καταχωρηθεί ως η χρονιά της Sharon Stone. Κανένας από αυτούς δεν αφορά κάποια κινηματογραφική της επιστροφή- το οποίο συνέβη, οπότε θα μπορούσε να πει κανείς πως η προώθηση της δουλειάς της ήταν μια καλή αφορμή για εξωστρέφεια-. Αν με ρωτάς, δεν θα συμφωνήσω, τα κίνητρα των τοποθετήσεών της ήταν πολύ ανώτερα από ένα promo. 

H 64χρονη Stone, όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, αναρρώνει από ένα ακόμα χειρουργείο στο οποίο οδηγήθηκε μετά από λάθος διάγνωση για όγκο που εμφάνισε στον εγκέφαλο. Κι όλα αυτά, 21 χρόνια μετά το πρώτο εγκεφαλικό και την αιμορραγία που έκανε τη ζωή της να πάρει μία άλλη τροπή από αυτή που φαντάζεται μια 43χρονη σταρ με όλο τον κόσμο στα θρυλικά πόδια της. Παίρνοντας τα πράγματα από το τέλος του χρόνου προς την αρχή η ηθοποιός, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, διαβεβαίωσε πως είναι καλά και απευθυνόμενη κυρίως στις γυναίκες, έγραψε: «Μην παρασύρεστε. Ζητήστε μία δεύτερη γνώμη. Μπορεί να σώσει τη ζωή σας». Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Stone είχε να πει κάτι πολύ σημαντικό προς όλες τις σκεπτόμενες φίλες της εκεί έξω. 

Λίγους μήνες νωρίτερα, αποχαιρέτησε το καλοκαίρι με την παραπάνω mirror selfie καμαρώνοντας για ένα σώμα που φροντίζει να είναι υγιές, όχι για λόγους ναρκισσισμού, αλλά για λόγους επιβίωσης. Κάτι που επιβεβαίωσε ακόμα σοφότερα η ίδια, με μία ακόμα φωτογραφία της με μαγιό.

Αν αναρωτιέσαι πόσο μπροστά μπορεί να μας πάει μία άφιλτρη φωτογραφία της Sharon Stone με μαγιό, τα λόγια που επιλέγει, ξεδιαλύνουν κάθε απορία: «Με ευγνωμοσύνη ατελής σε μία τέλεια μέρα».

Κι αυτό λέγεται αποδοχή ενός φυσιολογικού σώματος που για δεκαετίες ένας ολόκληρος πλανήτης αποθέωνε ως άφθαρτο.

 «Όταν γινόμαστε 40, ως γυναίκες, βρισκόμαστε σε ένα τρομερά δυνατό σημείο κι είναι η στιγμή, που νομίζω ότι η κοινωνία των λευκών ανδρών ξεκινά να μας λέει “Δεν έχετε αξία”. Είναι η πρώτη φορά που σου λένε ότι η αξία σου μειώνεται. Κι εγώ πιστεύω ότι είναι επειδή είναι η πρώτη στιγμή στη ζωή σου που η αξία σου πολλαπλασιάζεται τόσο πολύ. Γίνεσαι πιο δυνατή απ’ ό,τι υπήρξες ποτέ». 

Η Stone έδωσε μία ακόμα φορά τροφή για πολύτιμη σκέψη, μέσα από μία πολύ προσωπική της αποκάλυψη. Σχολιάζοντας ένα post του People στο Instagram, που αναφερόταν στη συνέντευξη της Peta Murgatroyd και το μωρό που έχασε όσο ο σύζυγός της, Maks Chmerkoskiy ήταν στην Ουκρανία, γνωστοποίησε ότι κι εκείνη έχει ζήσει ανάλογη εμπειρία και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. 

«Εμείς σαν γυναίκες, δεν έχουμε ένα forum για να συζητήσουμε το απίστευτο βάθος αυτής της απώλειας. Έχω χάσει 9 παιδιά από αποβολές. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά, κι όμως μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να κουβαλάμε μόνες και με μία κρυφή αίσθηση αποτυχίας». Συμπληρώνοντας, είπε και αυτό: «η γυναικεία υγεία και ευεξία αφημένη στη φροντίδα της αρσενικής ιδεολογίας έχει γίνει χαλαρή το καλύτερο, αδαής στην πραγματικότητα και βίαια καταπιεστική στην προσπάθεια». Κι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να ακουστεί οπωσδήποτε σε μία εποχή που το δικαίωμα στην άμβλωση θεωρείται- για επικίνδυνα πολλούς- αφορμή απόλυτης ρήξης με την κοινή λογική.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2022: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ

Anastasia Tasoula/Facebook

Από τη Δέσποινα Δημά

«Ημέρα 0. Ανέβηκε το διοξείδιο στο αίμα μου, στο 120 είπαν, οι πνεύμονές μου εγκατέλειψαν και βίωσα μια προσωρινή σχιζοφρένεια. Για κάποιες ώρες. 32 ημέρες σε τεχνητό κώμα: Η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση που ξυπνάει από καταστολή στην Ελλάδα (και παγκοσμίως η πρώτη που ξυπνάει μετά από τόσες πολλές ημέρες). 108 ημέρες σε awake VV ECMO (Εξωσωματική υποστήριξη πνευμόνων – ζωής): Η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση που αντέχει τόσο καιρό στο συγκεκριμένο μηχάνημα και επανέρχεται ζωντανή. 162 ημέρες με τραχειοστομια: Έχεις ιδέα πως είναι να ζεις χωρίς να μπορείς να βγάλεις ήχο; Χωρίς να μπορείς να φωνάξεις βοήθεια όταν πνίγεσαι από την βλέννα σε ένα κρεβάτι και ταυτόχρονα να είσαι. 180 ημέρες (σχεδόν) παράλυτη και ανάσκελα: Ίσως το μόνο που κουνιόταν πάνω μου ήταν τα χέρια
μου, και αυτά επειδή τα χρησιμοποιούσα για να επικοινωνώ (πέρα από την προφορά λέξεων με τα χείλη χωρίς φωνή).

221 ημέρες στο νοσοκομείο. Σε ένα δωμάτιο. Μόνη μου. Ή και όχι τόσο μόνη πάντα. Και μία μεταμόσχευση πνευμόνων μετά, πάω σπίτι μου. Το γράφω και δεν το πιστεύω. Πάω σπίτι μου! Πάω σπίτι μου!!! Μαμά, έρχομαι. Τα κατάφερα. Ζω, αναπνέω, περπατάω. ΖΩ. Πόσες φορές αναρωτήθηκα αν θα τα καταφέρω μέσα σε αυτούς τους μήνες; Και τα κατάφερα!

Είμαι ζωντανή. Ακόμα και αυτήν τη στιγμή, νομίζω ότι ονειρεύομαι. Πώς σ@@@ τα κατάφερα; Αναπνέω χωρίς να λαχανιάζω, χωρίς να βήχω. Έχω να βήξω μέρες. Έχω νέους πνεύμονες. Είχα το πείσμα, το θάρρος και τη δύναμη, τους έπρηξα όλους (όπως λέει και μία ψυχή) και τα κατάφερα να ζήσω. Κατάφερα να κερδίσω μια μάχη μεγαλύτερη από εμένα, με ένα χαμόγελο στα χείλη και με όλη την τεράστια δύναμη μου. Και εννοείται δεν είχα άλλη επιλογή. Θα μπορούσα να πεθάνω, προφανώς, αλλά είναι βαρετό μόνο που το σκέφτομαι.

Και εγώ δεν έχω χρόνο για βαρετές καταστάσεις. Η ζωή είναι πανέμορφη όταν την ζεις. Αλλά πρ οφανώς νέοι πνεύμονες δεν υπάρχουν αν δεν υπάρχει δότης: Είναι 6 φορές πιο πιθανό να χρειαστείς ο ίδιος μόσχευμα παρά να δώσεις. Αλλά στην πιθανότητα να μπορείς να δώσεις μετά θανάτου τα όργανα σου, γιατί να πεις όχι; Κάθε άνθρωπος μπορεί να σώσει 8 ζωές. Και επειδή ένας άνθρωπος δώρισε τους πνεύμονες του, είμαι εγώ ζωντανή και αιώνια ευγνώμων. Αλλά σε αυτό το πλάσμα θα επανέλθω σε επόμενο επεισόδιο». Η Αναστασία Τασούλα έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της και βγήκε νικήτρια.

Η Αναστασία Τασούλα είναι η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που ξύπνησε από καταστολή (και παγκοσμίως η πρώτη που ξυπνάει μετά από τόσες πολλές ημέρες) και επέστρεψε σπίτι της να πιάσει το νήμα της ζωής από εκεί που το άφησε.

Οι λέξεις που μόλις διάβασες ανήκουν σε εκείνη. Είναι το συγκλονιστικό της μήνυμα προς όλες και όλους.

Κάνε την εγγραφή σου στο Μητρώο Δοτών και Δωρητών. Γιατί όπως και η ίδια λέει «χωρίς όργανα, δεν υπάρχει ζωή. Και σίγουρα δεν θα υπήρχε μια ζωή γεμάτη υγεία και βαθιές ανάσες για εμένα».

ΕΛΙΝΑ ΤΖΕΝΓΚΟ

Eurokinissi

Από τη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Γεννήθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη και πριν καν τελειώσει το Δημοτικό εντάχθηκε σε αθλητικό σύλλογο. Το χρυσό κορίτσι του ακοντισμού, η 20χρονη Ελίνα Τζένγκο δεν βρήκε τίποτα εύκολα, σε αντίθεση με το ακόντιό της που με έναν μαγικό τρόπο φτάνει πανεύκολα σε συγκλονιστικά μήκη.

Η «Νέα Κορυφαία Αθλήτρια της Ευρώπης για το 2022» διέψευσε πανηγυρικά όσους έσπευσαν να την πείσουν ότι είναι πολύ μικρή και τόσο μη προνομιούχα για να μην συναγωνίζεται την ελίτ των ακοντιστών. Ως άξια μαχήτρια από κούνια, η Τζένγκο δεν εγκλωβίστηκε στην αποθάρρυνση των άλλων, ούτε στην ομολογουμένως κακή επίδοση που πέτυχε στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αντιθέτως, πήγε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου και έφυγε με το Χρυσό, αποστομώνοντας και προκαλώντας δέος.

«Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός όταν παλεύεις τόσο σκληρά» έχει πει δικαιολογημένα  η νεότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστορία του ακοντισμού.

Μεγαλωμένη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής από οικογένεια οικονομικών μεταναστών, η Τζένγκο έκανε προπονήσεις στο πιο ακατάλληλο γήπεδο του κόσμου, με ελλιπείς υποδομές και έκταση μικρότερη από εκείνη που φτάνουν οι βολές της.

Πολλές φορές κατά την προετοιμασία της, το ακόντιο έβγαινε εκτός γηπέδου, καρφωνόταν στους γύρω βράχους ή χανόταν μέσα στα δέντρα. Το ταλέντο της στον αθλητισμό καλλιεργήθηκε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες αλλά άνθισε γιατί όταν γεννιέσαι πρωταθλήτρια, τίποτα δεν σε σταματά. Ούτε καν το γεγονός ότι παρόλο που γεννήθηκε στην Ελλάδα και είχε σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ, μέχρι το 2018 αδυνατούσε να συμμετάσχει σε διοργάνωση εκτός Ελλάδας γιατί δεν της έδιναν την υπηκοότητα.  

«Μπορεί, ως παιδιά, να μην είχαμε πολλά υλικά αγαθά, είχαμε, όμως, τα βασικά: Αγάπη, χαρά, στοργή, κατανόηση» λέει η Ελίνα και συνεχίζει να προχωρά με το κεφάλι ψηλά στον δρόμο που άνοιξαν οι γυναίκες που τόσο θαυμάζει, όπως η Σακοράφα, η Βερούλη και η Μανιάνι. 


 

 

MARYNA VIAZOVSKA

EPFL/Fred Merz

Από τη Μάριον Παλιούρα

Το Fields Medal απονέμεται κάθε 4 χρόνια σε 4 μαθηματικούς κάτω των 40 ετών και είναι το υψηλότερο βραβείο στα μαθηματικά, που συχνά αποκαλείται «Νόμπελ των Μαθηματικών». Η 37χρονη, Ουκρανή, Maryna Viazovska είναι μία εκ των τεσσάρων, φετινών νικητών και μόλις η δεύτερη γυναίκα που το έχει πάρει ποτέ.

Η Viazovska διδάσκει θεωρία των αριθμών και βραβεύτηκε για την έρευνά της σε γεωμετρικά προβλήματα, μετά από έρευνα 13 ετών για το πώς να χωρέσει όσες περισσότερες, πανομοιότυπες σφαίρες γίνεται σε χώρους 8 διαστάσεων. Έπειτα, κατάφερε μαζί με συνεργάτες της να βρει το πυκνότερο sphere packing και σε χώρους 24 διαστάσεων.

Το σπουδαίο, πέρα από τη σπανιότητα της νίκης της λόγω του φύλου της και του κοφτερού της μυαλού, είναι ότι η Maryna Viazovska κατάφερε να κερδίσει το πολύτιμο βραβείο, όσο η πατρίδα της, η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο. Η ίδια μένει στην Ελβετία και διδάσκει στο Swiss Federal Institute of Technology που βρίσκεται στη Λοζάνη, αλλά η γενέτειρά της είναι το Κίεβο, εκεί όπου βρισκόταν και η οικογένειά της όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Η ζωή μου άλλαξε για πάντα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο, ούτε τα μαθηματικά», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο της η Maryna Viazovska σύμφωνα με το phys.org, καθώς οι γονείς της και οι αδερφές της βρίσκονταν στην Ουκρανία κατά την έναρξη του πολέμου. Οι αδερφές της και τα ανίψια της έφυγαν από το Κίεβο κάποια στιγμή και μπόρεσαν να επανενωθούν μαζί της στην Ελβετία.

«Η αγάπη μου για τα μαθηματικά και οι φοιτητές μου με βοήθησαν να ξεχάσω τον φόβο και τον πόνο μέσα μου», είπε η Viazovska. Κατά την ομιλία της έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά στην 21 ετών μαθηματικό, Yulia Zdanovska, που έχασε τη ζωή της από βομβαρδισμό στο Χάρκοβο τον Μάρτιο. «Ήταν γεμάτη φως και το μεγάλο της όνειρο ήταν να διδάξει Μαθηματικά στα παιδιά της Ουκρανίας. Όταν νέοι άνθρωποι πεθαίνουν σκέφτσαι “Ποιο το νόημα να διδάσκω αν οι νέοι, ταλαντούχοι άνθρωποι, χάνονται στον απαίσιο αυτό πόλεμο;”», σημείωσε.

«Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στο Κίεβο είναι τα πράσινα πάρκα, τα ήρεμα σημεία και οι αρχαίες εκκλησίες. Καταλαβαίνω τώρα ότι θα φέρει σημάδια του πολέμου κι αυτή είναι μία τρομακτική σκέψη. Αλλά το Κίεβο είναι μία από τις αιώνιες πόλεις. Μία μέρα σύντομα, ελπίζω να επιστρέψω εκεί», λέει η Maryna Viazovska, ενώ εύχεται ίσως κάπου μέσα της να μπορούσε να λύσει περισσότερα γεωπολιτικά, παρά γεωμετρικά προβλήματα, έτσι ώστε να βάλει τέλος και στις αναρίθμητες πληγές της πατρίδας της.

Exit mobile version