Πατάτες α λα κρεμ με καραμελωμένα κρεμμύδια για την αποτοξίνωση
- 22 ΦΕΒ 2014
Το cookbox.gr ετοιμάζει πατάτες αλα κρεμ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ένα ιδανικό πιάτο για Σάββατο μεσημέρι.
ΥΛΙΚΑ
480 ml. κρέμα γάλακτος
4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1/4 κ.σ. κόκκος μαύρο πιπέρι
θυμάρι απο 1-2 κλωνάρια
Αλάτι 3/4 κ.γ.
15 ml. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
3 πατάτες καθαρισμένες
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Χρόνος Προετοιμασίας
120′
Βαθμός Δυσκολίας
Εύκολη
Αριθμός ατόμων
6 άτομα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, τους κόκκους πιπεριού, το θυμάρι και αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 15 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στο μεταξύ βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 40 λεπτά.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες με ενα κοφτερό μαχαίρι η με το μαντολίνο.
Βάζουμε το 1/4 απο τις πατάτες στον πάτο ενός ταψιού. Προσθέτουμε το 1/3 της ποσότητας του καραμελωμένου κρεμμυδιού και το 1/4 της ποσότητας του τυριού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο ακόμη φορές ώστε να έχουμε 3 στρώσεις πατάτας και των υπόλοιπων υλικών. Τέλος καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση πατάτες, περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και πασπαλίζουμε με όσο τυρί έχει περισσέψει.
Ψήνουμε στο φούρνο για μια με μιάμιση ώρα.
Διαβάστε ακόμα στο cookbox.gr
Κεμπάπ με φυστίκι Αιγίνης και σάλτσα γιαούρτι, απο τον Ανδρέα Λαγό