Τα πέντε μεγάλα λάθη στην αποταμίευση
- 19 ΝΟΕ 2014
Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, γράφει για αυτά που δεν πρέπει να κάνεις όταν είσαι στην "ελεύθερη αγορά".
Eπειδή έχει καταντήσει κουραστικό και αγχωτικό να αναφερόμαστε συνεχώς στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας και συγκεκριμένα του πορτοφολιού μας.Καμιά οικονομική κρίση δε θα χειροτερέψει ή δε θα βελτιώσει το πορτοφόλι μας. Αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, από το κατά πόσο συγκρατημένοι και αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας.
Σήμερα, λοιπόν, θα αναφερθούμε στα λάθη που κάνουμε και μας οδηγούν σε υπερχρεώσεις και άσκοπες σπατάλες.
Δεν αποταμιεύουμε για το μέλλον μας. Το δικό μας και των παιδιών μας. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις να αποταμιεύεις χρήματα που θα χρειαστούν για τις σπουδές, την εργασία και γενικότερα το μέλλον των απογόνων σου. Αν πάλι δεν υπάρχουν απόγονοι, άρχισε να αποταμιεύεις για σένα και το μέλλον σου. Θα νιώσεις μεγάλη ανακούφιση μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο πιο εύκολη και οργανωμένη θα γίνει η ζωή σου.
Καθυστέρηση πληρωμής υποχρεώσεων. Στις υποχρεώσεις αυτές ανήκουν οι πιστωτικές, οι λογαριασμοί, οι φόροι και τα δάνεια που οφείλουν να τακτοποιηθούν έγκαιρα. Σε περιπτώσεις καθυστέρησης, υπάρχει επιβάρυνση και πιστέψτε με δε θα θέλατε να βρεθείτε με έξτρα επιβαρύνσεις στο οικονομικό σας budget. Μάλιστα, μεγάλη προσοχή αξίζει να δοθεί στα δάνεια και στα επιτόκια που προσφέρουν προς αποφυγή οικονομικών “παγίδων”.
Ανάληψη μεγάλων ποσών από την τράπεζα. Πολλές φορές, κάνουμε το λάθος και προμηθευόμαστε από τον τραπεζικό μας λογαριασμό μεγάλα ποσά χρημάτων, μεγαλύτερα από αυτά που θα χρειαστούμε – φυσικά δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που καλούμαστε να πληρώσουμε τυχόν λογαριασμούς – εβδομαδιαίως. Αποτέλεσμα; Να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα σε αντικείμενα που στην πραγματικότητα δε χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στο σουπερ μάρκετ έχοντας μόνο τα χρήματα που υπολογίζετε ότι θα ξοδέψετε.
Δεν εξοικονομούμε ενέργεια. Εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει ΚΑΙ εξοικονόμηση χρημάτων. Όταν, λοιπόν, ακούτε στην τηλεόραση τη λέξη “εξοικονόμηση”, πριν βιαστείτε να αλλάξετε κανάλι, σκεφτείτε ώριμα και λογικά. Για παράδειγμα, όταν λείπετε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι, μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by. Έτσι, εξοικονομείτε και χρήματα και ενέργεια, κάνοντας καλό στον πλανήτη και στο πορτοφόλι σας.
Δεν κάνουμε ποτέ λίστες. Γενικότερα, δεν οργανωνόμαστε. Στο σουπερ μάρκετ, στις αγορές μας. Για παράδειγμα, κινούμαστε καθημερινά χωρίς να κάνουμε μια σωστή οργάνωση στο μυαλό μας. Οργάνωση οικονομική που θα μας οδηγήσει στην καλυτέρευση του νοικοκυριού μας.
Είναι φανερό, λοιπόν, πως προβαίνουμε σε αρκετά οικονομικά σφάλματα. Μικρά ή μεγάλα, επιβαρύνουν την τσέπη μας και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε πριν ενεργήσουμε στις αγορές μας και να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι.