SKINCARE

3 βασικά πράγματα που δεν ξέρεις -αλλά θα έπρεπε- για τα σπυράκια σου

Pexels

Δεν είναι μόνο η επιδερμίδα σου που βλέπεις να αλλάζει. Η ψυχολογία και η διάθεση παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στα κεφάλαια ακμή και σπυράκια, δύο από τις πιο αληθινές- κόντρα στα φίλτρα του Instagram- και συνηθισμένες -αν αναλογιστείς τα ποσοστά- skincare ανησυχίες, στη ζωή μιας γυναίκας.

Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή τους, πολλές. Εξίσου πολλές και οι λύσεις, αλλά και οι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά με την ακμή και τα σπυράκια. Πριν αγοράσεις, λοιπόν, το ένα ή το άλλο προϊόν που θα δεις να σου προτείνει η αγαπημένη σου influencer στο Tik Tok, καλό είναι αρχικά να ξέρεις μερικά πράγματα (όπως αυτά που θα βρεις παρακάτω) και φυσικά, να συμβουλευτείς τη γνώμη του δερματολόγου σου πριν την οποιαδήποτε χρήση προϊόντος.

Δεν κάνουν όλα τα συστατικά που καταπολεμούν την ακμή, το ίδιο πράγμα

Στην προσπάθεια να μειώσεις τα σπυράκια σου, το να προσθέσεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, ένα σωρό προϊόντα με οξέα που έχεις διαβάσει πως δρουν κατά της ακμής, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά μπορεί να κάνει και τα πράγματα χειρότερα.

Για παράδειγμα, το σαλικυλικό οξύ εισχωρεί και καθαρίζει τους πόρους, μειώνει τα λευκά και μαύρα στίγματα και τα «κλασικά» σπυράκια, το αζελαϊκό οξύ καταπραΰνει τη φλεγμονή και την ερυθρότητα, «σκοτώνει» τα βακτήρια και είναι καλύτερο για την κυστική και τη ροδόχρου ακμή, το υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide) καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, έχει σμηγματορρυθμιστική δράση και είναι καλύτερο για τα πιο φλεγμονώδη σπυράκια.

Τα λάθη στον καθαρισμό

Ξέρεις πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός καθαρισμός του προσώπου σου. Για την ακρίβεια είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Όπως έχουμε ξαναπεί, καθαρίζει το δέρμα από τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, απομακρύνοντας το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα, τα υπολείμματα καλλυντικών, τη σκόνη, τα βακτήρια, προετοιμάζοντας το δέρμα για τα επόμενα skincare προϊόντα.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει –σε καμία περίπτωση- πως πρέπει να το παρακάνει κανείς τόσο με την συχνότητα (υπερβολικός καθαρισμός) όσο και με τη χρήση πιο «σκληρών» προϊόντων καθαρισμού που περιέχουν συνθέσεις με «επιθετικούς» παράγοντες (πχ θειικά άλατα /θειικό νάτριο) που με την σειρά τους μπορεί να διαταράξουν τον φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε επιπλέον σπυράκια, ερεθισμούς και έξαρση ακμής. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν το προϊόν καθαρισμού είναι φαρμακευτικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτίμησε πιο κρεμώδη προϊόντα χωρίς θειικά άλατα ακολουθώντας τη συμβουλή του δερματολόγου σου σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να τα εφαρμόζεις.

Το άγχος και η έλλειψη ύπνου

Το δέρμα μας είμαστε εμείς και ό,τι περνάμε εμείς, περνάει και (σ)το δέρμα μας. Η έλλειψη ύπνου, η κούραση, το άγχος εκτοξεύουν τα επίπεδα κορτιζόλης, επιβραδύνουν την αποκατάσταση της λειτουργίας φραγμού, μειώνοντας έτσι την ανανέωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την αυξημένη παραγωγή σμήγματος- μαζί με τα αυξημένα σημάδια φλεγμονής. Κατά συνέπεια, η επιδερμίδα είναι πιο αφυδατωμένη και επιρρεπής στη φλεγμονή και τα σπυράκια.

Σε κάθε περίπτωση, αν τα σπυράκια στο πρόσωπό σου, είναι κυρίως ορμονικά (δηλαδή, φλεγμονώδη, κυστικά ή/και εντοπίζονται γύρω από το πηγούνι και τη γραμμή της γνάθου), οι τυπικές θεραπείες ακμής, χωρίς ιατρική συνταγή, ίσως να μην προσφέρουν πολλά, καθώς χρειάζεται μια ρουτίνα συνταγογράφησης που βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών που προκαλούν ακμή.

Exit mobile version