PATTY'S BEAUTY

5 μύθοι για το διασημότερο συστατικό λάμψης που πρέπει να ξεχάσεις

iStock

Χάνω το μέτρημα όταν προσπαθώ να θυμηθώ πόσα κείμενα έχω γράψει για να εξυμνήσω τη βιταμίνη C. Πόσες χιλιάδες φορές άραγε να την έχω πληκτρολογήσει; Αλλά και τα μπουκαλάκια με βιταμίνη C που έχω τελειώσει στη ζωή μου, πρέπει να είναι άπειρα! Δεν θέλει και πολύ για να καταλάβεις ότι εδώ υπάρχει ένας μεγάλος beauty έρωτας.

Σε πολλές όμως συζητήσεις που κάνω με φίλες και γνωστές για τη σημασία και τη δράση της βιταμίνης C, συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες παρανοήσεις και ερωτήματα που ψάχνουν διακαώς απαντήσεις. Σπεύδω, λοιπόν, να βάλω τα πράγματα στη θέση τους!

Μύθος #1 Όλα τα προϊόντα με βιταμίνη C είναι τα ίδια

Ό,τι και να πίστευες μέχρι τώρα, μάθε ότι δεν υπάρχει μόνο μία μορφή βιταμίνης C στις συνθέσεις των καλλυντικών προϊόντων. Επομένως, δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο αποτελεσματικά. Η πιο καθαρή, ενεργή και αποτελεσματική μορφή της είναι το L-ασκορβικό οξύ, το οποίο πρωταγωνιστεί συχνότερα από κάθε άλλη μορφή στις συνθέσεις και ξεδιπλώνει τη μέγιστη δράση του σε συγκέντρωση 10%-20%.

Το βασικό πρόβλημα με το ασκορβικό οξύ είναι η αστάθειά του, δηλαδή αποσταθεροποιείται από τον ήλιο, το φως και την υγρασία, και οξειδώνεται εύκολα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πρέπει να αναζητάς προϊόντα, και ως επί το πλείστον αντιοξειδωτικούς ορούς, που περιέχουν σταθεροποιημένη μορφή βιταμίνης C, να τα φυλάς σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον, και να τα χρησιμοποιείς καθημερινά.

Τα υπόλοιπα παράγωγα αυτής της βιταμίνης είναι πιο σταθερά ως μόρια, αλλά λιγότερο δραστικά. Θα τα εντοπίσεις στην ετικέτα με επιστημονικές ονομασίες όπως ascorbyl palmitate, που συνδυάζει το ασκορβικό οξύ με το παλμιτικό οξύ και εισχωρεί βαθιά στην επιδερμίδα, αλλά και magnesium ascorbyl phosphate, το οποίο είναι κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Μύθος #2 Προκαλεί φωτοευαισθησία και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο τη νύχτα

Στην καθαρή μορφή της, η βιταμίνη C είναι οξύ, γι’ αυτό πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να τη χρησιμοποιούν το βράδυ. Εμείς σου λέμε να μην διστάσεις να τη χρησιμοποιείς το πρωί! Σε αντίθεση με άλλα οξέα, η βιταμίνη C όχι μόνο δεν προκαλεί φωτοευαισθησία, αλλά ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αντηλιακή σου προστασία. Να θυμάσαι μόνο να τη συνδυάζεις με την αγαπημένη σου αντηλιακή κρέμα, την οποία θα εφαρμόζεις ως το τελευταίο βήμα περιποίησης.

Σημείωσε ότι το βράδυ η βιταμίνη C ξεδιπλώνει κάποια άλλα από τα ταλέντα της: προσφέρει ενυδάτωση και λάμψη, ενώ βοηθάει και στο θέμα της αντιγήρανσης.

iStock

Μύθος #3: Η βιταμίνη C που παίρνουμε από τα τρόφιμα είναι επαρκής

Οι έρευνες λένε ότι μόνο το 1/3 της βιταμίνης C που προσλαμβάνουμε από τρόφιμα φτάνει στην επιδερμίδα μας, γιατί προτεραιότητα έχουν τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Για να πάρει η επιδερμίδα όση ποσότητα χρειάζεται για να προστατευτεί από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση, οι δερματολόγοι προτείνουν την τοπική εφαρμογή ενός ορού με βιταμίνη C για μέγιστη απορρόφηση και δραστικότητα.

Μύθος #4: H βιταμίνη C είναι ωφέλιμη μόνο για τα ώριμα δέρματα

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να σκεφτείς το μέλλον της επιδερμίδας σου. Εξάλλου, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η καλύτερη μέθοδος αντιγήρανσης είναι η πρόληψη! Ένα από τα μεγάλα ατού της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι ότι ενεργοποιεί την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, και καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τη λάμψη της επιδερμίδας και αποτρέπει την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης. Ακόμα και στην τρυφερή ηλικία των 20+ μπορείς να βάλεις άνετα στο καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης τη βιταμίνη C για άμεση λάμψη, αλλά και για να εξασφαλίσεις πιο μακροπρόθεσμα οφέλη αντιγήρανσης.

iStock

Μύθος #5 Δεν συνδυάζεται με άλλα συστατικά

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Καλό είναι να αποφεύγεις να συνδυάζεις τη βιταμίνη C με AHAs, BHAs και ρετινόλη, γιατί ενδέχεται να ερεθίσεις την επιδερμίδα σου. Ωστόσο, μπορείς να την ταιριάξεις με υαλουρονικό οξύ και νιασιναμίδη.

Aν αντιμετωπίζεις πρόβλημα υπερμελάγχρωσης, η συνέργεια της βιταμίνης C με τη νιασιναμίδη είναι εξαιρετική: δουλεύουν για τον ίδιο στόχο, δηλαδή για τη μείωση των κηλίδων και του μελάσματος, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η πρώτη περιορίζει την υπερπαραγωγή της μελανίνης, ενώ η δεύτερη βοηθάει στην πρόληψη της μεταφοράς της μελανίνης μέσα στα κύτταρα.