PATTY'S BEAUTY

8 μύθοι για τα αντηλιακά που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Pexels / Armin Rimoldi

Όταν μιλάω για την αντηλιακή προστασία στις παρέες μου, μπαίνω σε mode ιεροκήρυκα που προσηλυτίζει το ποίμνιο. Χρησιμοποιώ τις πιο βαρυσήμαντες λέξεις και υπερθετικό βαθμό για να τονίσω πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος για την επιδερμίδα, ειδικά στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής που ζούμε, και πόσο κρίσιμο και επείγον είναι να φοράς αντηλιακό. Δεν με νοιάζει αν λέω τα ίδια και τα ίδια κι αν οι γύρω μου βαριούνται να τα ξανακούν, αλλά θεωρώ ότι ο σκοπός είναι «ιερός».

Ο λόγος που το κάνω είναι ότι διακρίνω πως υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και παρανοήσεις για τη χρήση και την εφαρμογή του αντηλιακού. Μου κάνει εντύπωση ότι παρά τα καμπανάκια που χτυπούν οι ειδικοί, πολλοί φαίνεται να αγνοούν ακόμα και τα βασικά. Γι’ αυτό συγκέντρωσα εδώ μερικές από τις συχνότερες παρανοήσεις γύρω από την αντηλιακή προστασία, ώστε αυτό το καλοκαίρι να βγεις στον ήλιο άφοβα.

Μύθος 1: Όσο μεγαλύτερος είναι ο SPF τόσο περισσότερο μπορώ να κάθομαι στον ήλιο

Κανένα αντηλιακό, όσο υψηλός κι αν είναι ο δείκτης προστασίας του, δεν σου παρέχει απόλυτη προστασία από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο SPF ενός προϊόντος καθορίζεται στο εργαστήριο, σε απόλυτα ελεγχόμενες καταστάσεις. Στην πράξη, το αντηλιακό μπορεί να απομακρυνθεί από τον ιδρώτα, το νερό, το τρίψιμο, το στέγνωμα με την πετσέτα ή τα έλαια του δέρματος, άρα δεν έχεις ακριβώς την προστασία που αναγράφεται στη συσκευασία. Ο γενικός κανόνας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας είναι να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο, και να επαναλαμβάνεις την εφαρμογή κάθε 2 ώρες.

Pexels / Tara Winstead

Μύθος 2: Τα σκουρόχρωμα δέρματα δεν χρειάζονται αντηλιακό

Αν και η μελανίνη προσφέρει φυσική προστασία από τον ήλιο σε κάποιο βαθμό γιατί διαχέει την υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμα και στο πιο σκούρο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν ρυτίδες, υπερμελάγχρωση, εγκαύματα και καρκίνος. Στο ίδιο μήκος κύματος, αν έχεις πάρει χρώμα χρησιμοποιώντας ένα self-tan προϊόν, αυτό δεν κάνει το δέρμα σου λιγότερο ευάλωτο στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

Μύθος 3: Το αντηλιακό προκαλεί έλλειψη βιταμίνης D

Αυτή η βιταμίνη, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του δέρματός μας με την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι πολύτιμη για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών μας. Κανένα αντηλιακό δεν μπλοκάρει σε ποσοστό 100% τις ακτίνες του ήλιου, ακόμα κι αν ο δείκτης προστασίας του είναι 100! Επιτρέπει να εισχωρήσει ένα μικρό ποσοστό ακτίνων, όσο είναι απαραίτητο για να δημιουργήσει το σώμα σου τη βιταμίνη D.

iStock

Μύθος 4: Το αντηλιακό προκαλεί εξάρσεις ακμής

Άλλη μια δικαιολογία για την αποφυγή του αντηλιακού, που ακούγεται εξωφρενική όταν σκεφτείς πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, αν και είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Παλαιότερα, οι συνθέσεις περιείχαν συστατικά που μπλόκαραν τους πόρους και προκαλούσαν ευαισθησία στο δέρμα. Αυτό έχει αλλάξει με την πρόοδο της τεχνολογίας της κοσμητολογίας. Στη διάθεσή σου έχεις μια ποικιλία από μη φαγεσωρογόνα καλλυντικά (που δεν φράζουν, δηλαδή, τους πόρους), με συστατικά κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμίδα και λεπτόρρευστες υφές που δεν τη βαραίνουν.

Μύθος 5: Χρησιμοποιώ αδιάβροχο αντηλιακό κι έτσι δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω την εφαρμογή στη θάλασσα

Λυπάμαι που θα σε ματαιώσω, αλλά όπως δεν υπάρχει ο Άι Βασίλης έτσι δεν υπάρχει και αδιάβροχο αντηλιακό. Το λέει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε. Αυτό σημαίνει ότι το νερό και ο ιδρώτας απομακρύνουν το αντηλιακό από το δέρμα. Γι’ αυτό, αφού το απλώσεις πάνω σου, πρέπει να περιμένεις 10 με 15 λεπτά μέχρι να μπεις στο νερό, αλλά και να επαναλαμβάνεις την εφαρμογή ανά 2 ώρες, ακόμα κι αν δεν έχεις βραχεί.

Unsplash / Batch by Wisconsin

Μύθος 6: Βάζω αντηλιακό το πρωί, άρα έχω προστασία όλη τη μέρα

Σε συγχαίρω που ξεκινάς τη μέρα σου σωστά με αντηλιακή προστασία, αλλά η αλήθεια είναι σκληρή. Αντέχεις να τη μάθεις; Πολλά από τα συστατικά των αντηλιακών διαλύονται σιγά-σιγά από τον ήλιο κι έτσι με το πέρασμα της ώρας γίνονται όλο και λιγότερο δραστικά. Αν, λοιπόν, βγεις έξω γύρω στις 9 το πρωί, μέχρι το μεσημέρι το αντηλιακό που έβαλες έχει εξαφανιστεί. Το πόσο συχνά θα επαναλαμβάνεις την εφαρμογή εξαρτάται από την ένταση της ηλιοφάνειας στην οποία εκτίθεσαι.

Μύθος 7: Το makeup μου έχει δείκτη προστασίας και αυτό είναι αρκετό

Αν και είναι διαβασμένη καταναλωτική επιλογή που την επικροτώ απόλυτα, ένα προϊόν μακιγιάζ ή μια ενυδατική με SPF δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αντηλιακό, γιατί δεν είναι το ίδιο δραστικά. Το πρακτικό πρόβλημα είναι πώς θα βάλεις αντηλιακό πάνω από το μακιγιάζ, αλλά και γι’ αυτό υπάρχουν λύσεις: μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αντηλιακό σε μορφή σπρέι ή σε μορφή πούδρας.

Μύθος 8: Όταν έχει συννεφιά δεν χρειάζομαι αντηλιακό

Εδώ θα σου κάνω ένα σύντομο μάθημα νεφολογίας. Τα σύννεφα είναι απλώς συμπυκνωμένοι υδρατμοί και μπλοκάρουν ένα μικρό ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας. Το 90% διαπερνά τα σύννεφα και καταλήγει στην επιδερμίδα σου. Α, και για να μην το ξεχάσω, το ίδιο ισχύει και για τα τζάμια, οπότε χρειάζεσαι αντηλιακή προστασία και όταν βρίσκεσαι κοντά σε παράθυρο απ’ όπου μπαίνει ήλιος ή όταν οδηγείς.