ΑΚΜΗ

Ακμή ενηλίκων: γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η ακμή μπορεί να απασχολεί την πλειοψηφία των εφήβων, ωστόσο συχνά εμφανίζεται και σε ενήλικες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια,  ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που έχουν ακμή έχει αυξηθεί πολύ. Συνήθως πρόκειται για κύστεις, αυτό που λέμε «εσωτερικά σπυράκια», που διαρκούν αρκετό καιρό και ενίοτε μάλιστα πονάνε.

Αίτια

Οι ένοχοι για την παρουσία ακμής είναι κυρίως γενετικοί παράγοντες, πιο σπάνια ορμονικές διαταραχές, αλλά και η χρήση αναβολικών στεροειδών ή φαγεσωρογόνων καλλυντικών. Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζουν και το χρόνιο στρες, η ακατάλληλη διατροφή και το κάπνισμα. Στην ακμή των ενηλίκων το δέρμα είναι πιο ξηρό, πιο τραχύ και πιθανότατα έχει λεπτές γραμμές ή ρυτίδες. Σε σχέση με τους εφήβους ωστόσο η αιτία παραμένει ίδια: φράξιμο των πόρων είτε εξαιτίας της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, είτε λόγω της υπερκεράτωσης (ο πολλαπλασιασμός των νεκρών κυττάρων στους πόρους).

Η ακμή εμφανίζεται κυρίως πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη, καθώς οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται σε αυτά τα μέρη του σώματος.

Ωστόσο δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Εξαρτώνται από την ένταση των συμπτωμάτων κι έτσι η ακμή διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή.

Στην ήπια ακμή παρατηρείται υπερβολική λιπαρότητα & λιγότερα από 15 σπυράκια.

Στη μέτρια ακμή παρατηρούνται σπυράκια με πληθώρα μαύρων και λευκών στιγμάτων.

Και στη σοβαρή παρατηρούνται φλεγμονώδεις κύστεις και οζίδια, ερυθρότητα, ουλές και δυσχρωμίες.

Τρόποι αντιμετώπισης

Στην καθημερινότητα

Ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση κλινική εξέταση από δερματολόγο για να οριστεί αγωγή και θεραπεία. Ταυτόχρονα, ο ασθενής πρέπει κατά τη διάρκεια της θεραπείας να ακολουθεί οδηγίες που θα τον διευκολύνουν όπως:

* Να μην τρίβει ή πλένει υπερβολικά το πρόσωπό του.

* Να μην σπάει τα σπυράκια.

* Να μην πιάνει το πρόσωπό του με βρόμικα χέρια.

* Να μην χρησιμοποιεί λιπαρές καλλυντικές συνθέσεις ή σκληρές συνθέσεις που έχουν τάση να αφυδατώνουν το δέρμα και να καταστρέφουν τον υδρολιπιδικό ιστό και την άμυνά του.

* Να κάνει υπομονή καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 2 μήνες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Στο ιατρείο

Στην ακμή ενηλίκων, οι βλάβες συνήθως επικεντρώνονται στο κάτω μέρος του προσώπου. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και το είδος της ακμής η θεραπεία της μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά συστηματικά σκευάσματα, αλλά και επεμβατικές μεθόδους, όπως η διάνοιξη και αφαίρεση των φαγεσώρων, τα πίλινγκ και τα λέιζερ για την αντιμετώπιση των ουλών.

Ευχαριστούμε πολύ τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο Αγνή Αλμπανοπούλου, ιδρύτρια του Skin Medical Secrets, για τις χρήσιμες πληροφορίες. 

 

Exit mobile version