Beauty Sleep is real: 5 πράγματα που θα συμβούν στην επιδερμίδα σου, αν δεν κοιμάσαι 8 ώρες
- 18 ΜΑΡ 2022
Πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέφεραν από μια διαταραχή ύπνου – πιο συχνά από αϋπνία – η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και διαταραχές, όπως το να μην μπορούν να κοιμηθούν, να ξυπνούν νωρίς ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, κακή ποιότητα ύπνου κλπ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ύπνος μας ήταν μέσα στα πράγματα που δοκιμάστηκε.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οττάβα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, σε ένα δείγμα 5.525 Καναδών ενηλίκων διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό που αντιμετώπιζε προβλήματα ύπνου αυξήθηκε από 36% πριν από την πανδημία, σε περισσότερο από 50%. Οι δυσκολίες χωρίστηκαν χοντρικά σε τρεις κατηγορίες: λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι, περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι ή καθυστερημένο πρόγραμμα ύπνου.
Κι αν το καλοσκεφτείς, είναι απολύτως λογικό, οι διαταραχές ύπνου να αυξηθούν, μιας και όλες οι συνθήκες παραμονής στο σπίτι που βιώσαμε είναι ακριβώς οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.
Η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα, ο περισσότερος χρόνος μπροστά στις οθόνες, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η καταπάτηση των ορίων μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες, που μας έφεραν αντιμέτωπους με διάφορα προβλήματα στον ύπνο μας.
Με αφορμή λοιπόν, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, 18 Μαρτίου, αλλά και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει ο ύπνος τόσο στη σωματική και στην ψυχική υγεία, όσο και στην επιδερμίδα μας, κάνουμε focus στο τελευταίο. Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ύπνος (και) για την επιδερμίδα μας; Πώς αποτυπώνεται η έλλειψή του στο δέρμα μας; Πόσο αληθινός είναι ο όρος ”beauty sleep”;
5 τρόποι με τους οποίους η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την επιδερμίδα μας:
Πιο θαμπή επιδερμίδα
Σε γενικές γραμμές, με την έλλειψη ύπνου, τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) αυξάνονται, με αποτέλεσμα να «πυροδοτείται» η εμφάνιση φλεγμονής. Η φλεγμονή διασπά τις πρωτεΐνες του δέρματος που το διατηρούν λαμπερό και λείο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ροή του αίματος στο πρόσωπο αυξάνεται. Όταν λοιπόν, δεν κοιμόμαστε αρκετά, η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα μας να δείχνει πιο θαμπό, πρησμένο, αποκτώντας μία πιο ωχρή όψη.
Πιο αφυδατωμένη επιδερμίδα
Γνώριζες ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα και να μειώσει το επίπεδο του pH της επιδερμίδας; Αυτή η «ανισορροπία» που δημιουργείται όταν πέφτουν τα επίπεδα του pH, κάνει το δέρμα να μην παράγει την υγρασία που χρειάζεται, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Κατά κάποιο τρόπο μπορείς να πεις πως ο ύπνος λειτουργεί και ως φυσικός, ενυδατικός παράγοντας.
Μάλιστα, σε μελέτη που έγινε στην Κορέα το 2020 και συμμετείχαν 32 γυναίκες 40 ετών που κοιμόντουσαν για 4 ώρες κάθε μέρα, ακόμη και μετά την πρώτη μέρα, το δέρμα τους παρουσίαζε σημάδια αφυδάτωσης. Η επιδερμίδα τους φαινόταν πιο θαμπή και λιγότερη λαμπερή, με έντονη απώλεια ελαστικότητας, ενώ οι ρυτίδες ήταν σαφώς πιο ορατές. Όσο περνούσε ο καιρός, τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης γίνονταν ολοένα και πιο εμφανή.
Μαύροι κύκλοι και σακούλες
Μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια: Είναι ίσως τα πρώτα πράγματα που φέρνει κανείς στο μυαλό του, όταν μιλάει για λίγες ώρες ύπνου και ξενύχτια. Η έλλειψη ύπνου ή οι διαταραχές του, κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Αυτό οδηγεί σε μαύρους κύκλους, έντονες σακούλες και κατακράτηση υγρών γύρω και κάτω από τη λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα των ματιών. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως όταν κοιμόμαστε, η ροή του αίματος αυξάνεται σε όλο το σώμα μας, βοηθώντας στην αναζωογόνηση του δέρματος.
Φυσικά, η έλλειψη ύπνου δεν η μοναδική αιτία εμφάνισης των μαύρων κύκλων. Ανάλογα με το τι τους προκαλεί, ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει μία πιο εξειδικευμένη κρέμα ματιών ή ακόμη και το συνδυασμό θεραπειών για την εξάλειψη ή τον αποχρωματισμό τους (πχ θεραπεία με λέιζερ, χημικό πίλινγκ κλπ).
Λιγότερο κολλαγόνο
Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα επίπεδα άγχους αρχίζουν να αυξάνονται στον οργανισμό μας. Έτσι αγωνίζεται να ανακτήσει μία ορμονική ισορροπία. Κάπως έτσι, η χρόνια έλλειψη ύπνου/ διαταραχές μεταφράζονται σε χρόνιο στρες και μη ενίσχυση της παραγωγής των δομικών στοιχείων του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Αυτά «ευθύνονται» για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Plus: Το κολλαγόνο εκτός από το δέρμα, βοηθά επίσης στη βελτίωση και ενδυνάμωση των μαλλιών και των νυχιών. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει τα άτομα να φαίνονται λιγότερο υγιή, λιγότερο ελκυστικά και πιο κουρασμένα.
Έντονα σημάδια κούρασης/ γήρανσης
Κατά τη διάρκεια ενός καλού ύπνου, η κυτταρική ανανέωση επιταχύνεται στο διπλάσιο/τριπλάσιο σε σχέση με αυτή κατά τη διάρκεια της ημέρας και το δέρμα ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ παράλληλα, οι αυξητικές ορμόνες που παράγονται, βοηθούν στην «αποκατάσταση» και «επιδιόρθωση» των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, πόσο μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σημάδια γήρανσης είναι πιο εμφανή στο πρόσωπό μας (όπως πιο έντονες ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας).
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς, πως κατά τη διάρκεια του ύπνου, το δέρμα, κατά κάποιο τρόπο είναι πιο δεκτικό στα προϊόντα που εφαρμόζουμε. Υπάρχει λόγος που τα περισσότερα αντιγηραντικά προϊόντα όπως αυτά με ρετινόλη, γλυκολικό οξύ κλπ συνιστώνται να εφαρμόζονται τη νύχτα (εκτός από την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο). Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδικασίας ανανέωσης το δέρμα αποκομίζει περισσότερα οφέλη από τα αντιγηραντικά συστατικά και γι’ αυτόν τον λόγο, η χρήση των σωστών προϊόντων είναι επιτακτική.
Μερικά χρήσιμα tips για beauty sleep:
–Ξεκουράσου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις μια ρουτίνα ύπνου και να προσπαθήσεις να την τηρείς. Αν για παράδειγμα ορίσεις να πέφτεις 10 ώρα στο κρεβάτι, προσπάθησε να είσαι τυπική σ’ αυτό.
-Τα οφέλη του ύπνου είναι πολλά και σημαντικά τόσο στην ψυχική και σωματική μας υγεία, όσο και στην επιδερμίδα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι γιατροί συνιστούν 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
-Βάλε ένα ποτήρι φρέσκο νερό στο κομοδίνο σου για να παραμείνεις ενυδατωμένη.
-Κάνε πιο πριν ένα χαλαρωτικό μπάνιο
-Φρόντισε να αφήνεις έξω από το χώρο που κοιμάσαι τις ηλεκτρονικές συσκευές– πόσο μάλλον αυτές με μπλε φως όπως το κινητό ή το tablet. Προσπάθησε να χαλαρώνεις διαβάζοντας ένα βιβλίο, με χαμηλό φωτισμό. Αυτό θα στείλει στον εγκέφαλό το μήνυμα ότι η ώρα του ύπνου πλησιάζει, διεγείροντας την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.
-Η διατροφή πριν τον ύπνο είναι εξίσου σημαντική. Γι’ αυτόν τον λόγο, βάλε στο καθημερινό διατροφολόγιό σου ένα ελαφρύ βραδινό.
-Δοκίμασε ένα pillow spray aka spray με χαλαρωτικά συστατικά όπως αιθέρια έλαια- σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία- και φυσικά, ντελικάτα αρώματα (όπως αυτό της λεβάντας, το γεράνι). Τα ψεκάζεις στο μαξιλάρι σου λίγο πριν ξαπλώσεις. Ηρεμούν, χαλαρώνουν τις αισθήσεις και προετοιμάζουν για έναν καλό και βαθύ ύπνο.
–Πλύνε το πρόσωπό σου πριν πέσεις στο κρεβάτι, με προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Έτσι θα αφαιρέσεις το σμήγμα, τους ρύπους και το μακιγιάζ- κίνηση που επιτρέπει στο δέρμα σου να αναπνέει ενώ κοιμάσαι.
-Αμέσως μετά, άπλωσε τον ορό/ κρέμα νυκτός ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες του δέρματός σου. Για πιο ξεκούραστη όψη, δοκίμασε να εντάξεις στη ρουτίνα σου αντιοξειδωτικά όπως το πράσινο τσάι και η βιταμίνη C, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κάπως έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς πως «ο ύπνος ομορφιάς» aka beauty sleep, όχι μόνο δεν είναι μύθος, αλλά αγαθό σε έλλειψη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψή του επηρεάζει εκτός από το δέρμα, τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτό η καλή ποιότητα ύπνου αξίζει να είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.