Μπορείς πράγματι να αντιμετωπίσεις την τριχόπτωση με διατροφή και συμπληρώματα;
- 11 ΑΠΡ 2025
Τρίχες απλωμένες στο μαξιλάρι το πρωί που ξυπνάς ή μαζεμένες στη βούρτσα ή στο σιφόνι της μπανιέρας μετά το ντους… Πόση ανησυχία μπορεί να σου προκαλέσει αυτή η εικόνα; Προτού πεταχτείς σφαίρα μέχρι το φαρμακείο για να πάρεις όποιο μπουκαλάκι με βιταμίνες και μέταλλα γράφει απ’ έξω τη λέξη «μαλλιά», υπολόγισε με ψυχραιμία αν οι τρίχες που πέφτουν από τα μαλλιά σου καθημερινά είναι ασυνήθιστα πολλές ή περισσότερες από άλλες περιόδους.
Οι άνθρωποι χάνουμε 50 με 100 τρίχες τη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα τις βλέπεις καθημερινά και στο μαξιλάρι και στη βούρτσα και στο σιφόνι. Δεν χρειάζεται (και δεν γίνεται) να τις μετράς ψυχαναγκαστικά μία-μία: αν αυτός ο αριθμός αυξηθεί απότομα και ανησυχητικά, θα το καταλάβεις σίγουρα με το μάτι. Τότε είναι η ώρα να επισκεφτείς δερματολόγο για να δεις τι γίνεται. Η τριχόπτωση έχει διάφορους τύπους και οι συνήθεις αιτίες είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός που βίωσες τον τελευταίο καιρό ή, απλώς, οι θεραπείες και το styling των μαλλιών.
Ο κρίσιμος παράγοντας «μικροθρεπτικά συστατικά»
Μία από τις αιτίες της τριχόπτωσης θεωρείται η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων. Γι’ αυτό, αφού η/o δερματολόγος αποκλείσει διάφορες από τις παραπάνω αιτίες, για παράδειγμα ότι οι τρίχες πέφτουν επειδή το ίδιο πρόβλημα είχε και η μαμά σου ή επειδή τσακώθηκες με την προϊσταμένη σου και πας με βαριά καρδιά στη δουλειά, θα σου γράψει σίγουρα εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει αν ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο ζωής του θύλακα της τρίχας, αλλά μιλώντας αυστηρά επιστημονικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να καταπίνεις συμπληρώματα ή να στοκάρεις στην κατάψυξη όλα τα φιλέτα σολομού από το σούπερ μάρκετ.
Έρευνες που έχουν γίνει, επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών με την τριχόπτωση, αλλά υπάρχει και μια υποσημείωση: τα δεδομένα αυτά δεν εμφανίζονται σταθερά, καθώς αρκετές έρευνες δεν βρίσκουν αυτή τη σαφή σύνδεση. Έψαξα, λοιπόν, λίγο στο διαδίκτυο και να τι βρήκα. Σε μία μελέτη που συγκεντρώνει και συνοψίζει 49 σχετικές έρευνες από το 1993 ως το 2023, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έλλειψη βιταμινών Β και D, καθώς και σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ανδρογενετικής αλωπεκίας. Αυτός είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους τριχόπτωσης, ο οποίος στις γυναίκες εκδηλώνεται με λέπτυνση των τριχών και σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού.
Μια άλλη μελέτη, που επίσης συνοψίζει έρευνες των 30 τελευταίων ετών, προσθέτει ότι η έλλειψη, αλλά και η υπερβολική λήψη βιταμίνης A μπορεί να προκαλέσει τελογενή τριχόπτωση (αυτό τον τύπο κατά τον οποίο τα μαλλιά αραιώνουν σε όλο το τριχωτό της κεφαλής), ενώ βρίσκει και ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη: ότι, δηλαδή, η βιοτίνη, η βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια Β και είναι πολυδιαφημισμένη για την αποτελεσματικότητά της στην τριχόπτωση, δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα!
Να αλλάξεις διατροφή ή να το ρίξεις στα συμπληρώματα για να αποφύγεις την τριχόπτωση;
Η διατροφή σου πρέπει να είναι ισορροπημένη και να σου προσφέρει έτσι κι αλλιώς όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι, οι φακές, τα καρύδια, το αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, τα μούρα, τα στρείδια, το κόκκινο κρέας και ο ηλιόσπορος είναι τροφές που περιέχουν βιταμίνες ή μέταλλα που ευνοούν την καλή κατάσταση της τρίχας, οπότε μπορείς να ποντάρεις σε αυτές προληπτικά αν, για παράδειγμα, υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης την οικογένειά σου. Βοηθούν όμως και σε τόσες άλλες λειτουργίες του οργανισμού, ώστε είναι γενικά καλό να τις συμπεριλαμβάνεις σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Δεν χρειάζεται να ξεπερνάς την ενδεδειγμένη ημερήσια δόση των βιταμινών ή των μετάλλων, γιατί όπως σου ανέφερα, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τελογενή τριχόπτωση, και ποιος ξέρει τι άλλο θα δείξουν στο μέλλον!
Αν θεωρείς ότι η τριχόπτωσή σου έχει γίνει σοβαρή, απευθύνσου σε δερματολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση, να εντοπίσει τις αιτίες και να σου προτείνει θεραπείες, από συμπληρώματα και αλλαγές στη διατροφή μέχρι πιο δραστικές λύσεις. Μην κάνεις εικασίες και ερασιτεχνικές διαγνώσεις και, φυσικά, μην παίρνεις συμπληρώματα που μπορεί να διαφημίζουν ότι αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση παρ’ όλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να το κάνουν (το περίμενες, ας πούμε, ότι η βιοτίνη δεν βοηθά και πολύ στην τριχόπτωση;).