Είναι το πολυγλουταμικό οξύ καλύτερο από το υαλουρονικό οξύ;
- 29 ΑΠΡ 2025

Δεν είναι τόσο «διάσημο» στον beauty κόσμο όσο το υαλουρονικό οξύ, ούτε τόσο διαφημισμένο όσο η βιταμίνη C. Παρ’ όλα αυτά, το πολυγλουταμικό (θα το βρεις και ως πολυγλουταμινικό οξύ- Polyglutamic Acid ή PGA) είναι ένα εξίσου ισχυρό ενυδατικό συστατικό, που αφήνει την επιδερμίδα πιο σφριγηλή, ενυδατωμένη και λεία. Δεν είναι λίγοι μάλιστα, εκείνοι που το συγκρίνουν με το υαλουρονικό οξύ. Μπορεί όμως, πραγματικά να το ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα;
Τι είναι το πολυγλουταμικό οξύ;
Το πολυγλουταμικό οξύ είναι ένα φυσικό πολυμερές αμινοξέων που προέρχεται από το γλουταμινικό οξύ και παράγεται από τη ζύμωση συγκεκριμένων βακτηρίων. Είναι υδατοδιαλυτό και σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην επιδερμίδα, ενισχύοντας την υγρασία, προλαμβάνοντας παράλληλα την απώλεια νερού.
5 οφέλη του στην επιδερμίδα:
- Σύμφωνα με μελέτες, το πολυγλουταμικό οξύ μπορεί να συγκρατήσει έως και 4–5 φορές περισσότερη υγρασία σε σύγκριση με το υαλουρονικό οξύ. Μάλιστα, μπορεί να συγκρατήσει έως και 4000-5000 φορές το βάρος του σε νερό, προσελκύοντας και διατηρώντας την υγρασία στο δέρμα.
- Ενυδατώνει και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα, το οποίο λειτουργεί σαν «φραγμός», προστατεύοντας από την αφυδάτωση.
- Προσφέρει άμεση λείανση και ορατή βελτίωση της υφής στην επιδερμίδα, αφήνοντάς την πιο απαλή και λαμπερή. Ως εκ τούτου, να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το μακιγιάζ (για το foundation κλπ) ως primer στην ουσία, μιας και αφήνει την επιδερμίδα άμεσα μ’ ένα λείο, glass- skin εφέ.
- Συνδυάζεται άριστα με άλλα ενυδατικά και ενεργά συστατικά, όπως ρετινόλη, νιασιναμίδη και βιταμίνη C, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς.
Plus: Το πολυγλουταμικό οξύ είναι ιδανικό για κάθε τύπο επιδερμίδας (ακόμη και τον πιο ευαίσθητο), δημιουργώντας μια ευχάριστη αίσθηση. Περισσότερο βέβαια, τα οφέλη του μπορεί να απολαύσει το ξηρό και θαμπό, δέρμα.
Υαλουρονικό Οξύ vs Πολυγλουταμικό Οξύ
Το πολυγλουταμικό οξύ έχει παρόμοια ίσως και περισσότερα- μπορεί να συγκρατήσει έως και 4-5 φορές περισσότερη υγρασία- ενυδατικά οφέλη σε σύγκριση μ’ αυτά του υαλουρονικού οξέος. Και τα 2 ενυδατώνουν το δέρμα, αλλά το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Η μεγαλύτερη διαφορά που θα εντόπιζε κανείς ανάμεσά τους έχει να κάνει με την διείσδυση των 2 συστατικών στην επιδερμίδα.
Το πολυγλουταμικό οξύ δεν διεισδύει βαθιά στις στιβάδες του δέρματος λόγω του μεγάλου μοριακού του μεγέθους. Ενυδατώνει την επιφάνεια και ελαχιστοποιεί την διαδερμική απώλεια του νερού δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος. Από την άλλη πλευρά, το υαλουρονικό οξύ διεισδύει στο δέρμα γρήγορα και βαθιά για να «τραβήξει» νερό στην επιφάνεια του δέρματος, βελτιώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και διασφαλίζοντας ένα plump- «γεμάτο» αποτέλεσμα.
Με μία φράση: Σκέψου πως το υαλουρονικό δρα στο βάθος, ενώ το πολυγλουταμικό οξύ στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
Κάπως έτσι, δεν τίθεται θέμα «καλύτερου ενυδατικού συστατικού» καθώς και τα 2 συστατικά λειτουργούν σε διαφορετικά επίπεδα, προσφέροντας διαφορετικά και πολύτιμα οφέλη. Ο συνδυασμός τους μάλιστα στην ίδια ρουτίνα περιποίησης ή ακόμη και στο ίδιο προϊόν μπορεί να προσφέρει μέγιστη ενυδάτωση και προστασία σε διαφορετικά επίπεδα.
Με μία φράση: Δεν τίθεται θέμα διλήμματος!