BEAUTY EXPERT

Έκζεμα στα χέρια από το υπερβολικό πλύσιμο και αντισηπτικό: Πώς το αντιμετωπίζω;

Unsplash

Πλένουμε τα χέρια μας 786970 φορές την ημέρα και βάζουμε αντισηπτικό άλλες τόσες. Προσέχουμε να τα πλένουμε σχο-λα-στι-κά, φοράμε γάντια όπου το απαιτεί η περίσταση, αλλά η επιδερμίδα των χεριών μας κυριολεκτικά υποφέρει. Ερεθίζεται, «σκάει», γίνεται τραχιά σε πολλά σημεία και εμφανίζει ερεθισμό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έκζεμα.

 

«Το έκζεμα χεριών είναι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πολύ συχνό πρόβλημα που όλοι αντιμετωπίζουμε (από λίγο έως πολύ) λόγω της συχνής χρήσης αντισηπτικών και του συχνού πλυσίματος των χεριών» μας εξηγεί η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα, την οποία συμβουλευτήκαμε προκειμένου να μας βοηθήσει τόσο να καταλάβουμε πώς δημιουργείται το έκζεμα στα χέρια μας, όσο και πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Πώς δημιουργείται το έκζεμα στα χέρια μας;

«Στην πιο επιφανειακή στιβάδα του δέρματος υπάρχει ο δερματικός φραγμός, ο οποίος αποτελείται από τα κερατινοκύτταρα το ένα δίπλα στο άλλο και τα λιπίδια/κεραμίδια που βρίσκονται ανάμεσά τους. Ο ρόλος του δερματικού φραγμού είναι να μας προστατεύει από εξωτερικά μικρόβια και ιούς που προσπαθούν να εισβάλλουν στον  οργανισμό μας καθώς και να εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού από το εσωτερικό του οργανισμού μας. Ο ρόλος συγκεκριμένα των λιπιδίων/κεραμιδίων είναι να παραμένει ενυδατωμένη η επιδερμίδα και να είναι ομαλή η κερατινοποίηση, δηλαδή η απόπτωση των νεκρών κερατινοκυττάρων (των κυττάρων της επιδερμίδας)».

Πώς απειλείται ο δερματικός φραγμός από το αντισηπτικό και το συχνό πλύσιμο;

«Στην πραγματικότητα, η χρήση των αντισηπτικών αλλά και η συχνή χρήση του ίδιου του νερού καταστρέφει τα λιπίδια αυτά του δερματικού φραγμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά/χάσματα και να μην συγκρατείται η υγρασία. Το δέρμα, λοιπόν, γίνεται ξηρό, τραχύ και σε προχωρημένο βαθμό εμφανίζει ερύθημα/ερυθρότητα με ρωγμές, μικροαιμορραγίες και έντονο κνησμό».

Πώς αντιμετωπίζουμε το έκζεμα στα χέρια μας;- Πολύτιμα tips

«Επειδή δεν μπορούμε να αποφύγουμε το πλύσιμο που είναι το κύριο αίτιο, εφαρμόζουμε αμέσως μετά από κάθε πλύσιμο ειδικές κρέμες χεριών αναπλαστικές που ενισχύουν τον δερματικό φραγμό, αναπληρώνοντας τα λιπίδιά του. Αυτό θα βελτιώσει την εμφάνιση των χεριών μας έως και 70% εάν είμαστε σχολαστικοί. Επίσης, καλό είναι να προτιμάμε προϊόντα με λιγότερο ερεθιστικά συστατικά (αιθανόλη) ή σε μικρότερη συγκέντρωση. Παράλληλα, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε γάντια στις υπόλοιπες ενασχολήσεις μας (πλύσιμο ρούχων, πιάτων).

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα αντισηπτικά gel στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών (δηλαδή την πάνω επιφάνεια) που δεν έρχεται σε επαφή όταν ακουμπάμε κάπου ή τουλάχιστον δεν το εφαρμόζουμε κάθε φορά που βάζουμε αντισηπτικό gel.

Εάν βέβαια η εικόνα είναι έντονη με πολλές ρωγμές, έντονο κνησμό – καύσο, ερυθρότητα και μικροαιμορραγίες, τότε ίσως χρειαστεί αγωγή λίγων ημερών με κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή, μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο μας».